Minister: Landbrugspakken giver næppe flere slagtesvin før 2020

En central del af landbrugspakken handlede om lempede arealkrav for slagtesvin. Målet var en million ekstra 'øffer' i staldene i 2020. Men det ser ikke ud til at blive landbrugets vækstskabende initiativ.

Det fremgår af et svar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Her skriver han, at pakken giver plads til én million flere slagtesvin, men ’grundet lave noteringer og en svær markedssituation forventes produktionen af slagtesvin ikke at blive øget frem mod 2020’.

Læs også: Landmænd blander alt for meget zink i svinefoderet

Kun minusser tilbage

Alternativets Christian Poll, der har stillet spørgsmålet til ministeren, finder det problematisk, hvis landbrugspakken ikke giver øget produktion og beskæftigelse til erhvervet:

»Hvis der ikke er plusser i det her for erhvervet, så er der jo groft sagt kun de miljømæssige minusser tilbage i pakken,« siger han og tilføjer, at Alternativet er i gang med at udarbejde sit bud på en alternativ model for landbruget, hvor man hjælper landmændene over på en bæredygtig økologisk produktion.

Læs også: Jyske landmænd slipper billigst fra landbrugspakkens nye regulering

Hos interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer er man ikke umiddelbart enig med ministeren.

Ifølge sektordirektør for danske svineslagterier Nicolaj Christoffersen regner branchen med, at landmændene kan få mere gang i slagtesvinsproduktionen frem mod 2020:

Læs også: Den nye miljø- og fødevareminister har masser af landbrugsmeninger

»Vi tror på, at den nuværende svære markedssituation bedrer sig, og at vi kan øge produktionen af slagtesvin inden 2020,« siger han.

Satser på nye markeder

Nicolaj Christoffersen fra Landbrug & Fødevarer tilføjer, at branchen arbejder benhårdt på at få gang i salget af svinekød til nye markeder – især i Asien – som efterhånden kan erstatte det blokaderamte russiske marked og dermed skabe eksportindtægter og arbejdspladser.

I 2014 producerede danske landbrug 30,1 mio. svin i Danmark – fordelt på 19,2 mio. slagtesvin og søer samt 10,9 mio. smågrise til eksport.

Læs også: Miljøministeren vil have mere viden om zink i grise, før der kommer en grænse

Siden 2011 er mængden af slagtesvin faldet jævnt fra 21,4 mio., mens mængden af smågrise, der køres ud af landet, er steget fra 8 mio. til 10,9 mio. i samme periode.

Læs også: ANALYSE: Fosfor kan blive næste kampplads i vandmiljøet

Der findes 8 slagterier i Danmark i dag, der slagter mere end 10.000 svin pr. slagteri om året. I 2000 var der 15 slagterier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis landmanden binder en hundrekroneseddel i halen på hver gris de sender på slagteriet - så spørger de konsulenten, om de kan avle en gris med to haler.

Det er ikke sært, at svinekød er så billigt, når hele verden øger produktionen. 14kr per halvkilo for flæskestegen. Det giver sig selv, at det ikke kan betale sig at producere det i Danmark.

Det der kan undre er, at bankerne går med på den.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten