Minister kræver undersøgelse af nye jyske højspændingskabler

14. juni 2018 kl. 10:555
Minister kræver undersøgelse af nye jyske højspændingskabler
Illustration: Energinet.
Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt kræver en undersøgelse af planen om at anlægge nye, jyske højspændingskabler, efter gamle kabler er blevet gravet ned. Det kommer til at forsinke projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter kritik fra lokale borgere og borgmestre i det berørte område og opmærksomhed i presse og blandt medlemmer af Folketinget afholdt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) et møde med partierne bag PSO- og kabellægningsaftalen i går eftermiddags.

Kontroversen handler om de kabler, der skal bringe el til det nye Viking Link-kabel til England. For at holde projektprisen nede er kablerne planlagt som luftledninger, selv om man tidligere har brugt ressourcer på at grave gamle luftledninger ned.

Ministeren har nu besluttet, at yderligere undersøgelser er nødvendige, før man kan fortsætte projektet. Derfor beder han om en vurdering fra Energinet, som forhåbentlig er klar i efteråret. Herefter ønsker ministeren en uvildig ekspertvurdering i form af konsulentbistand.

»Det er afgørende, at vi foretager den nødvendige udbygning af elnettet i Syd- og Vestjylland på en måde, der er så skånsom for borgere og natur som overhovedet muligt. Jeg har derfor bedt om at få hver en mulighed på bordet, og at Energinets vurderinger trykprøves. Samtidig vil jeg gå i dialog med borgmestrene i de berørte kommuner om, hvad vi kan gøre for at sikre en sådan løsning,« siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Grønt lys for luftledninger banede vej for Englandskabel

Mulige alternativer

På mødet redegjorde Energinet for de tekniske forhold vedrørende de Syd- og Vestjyllandske højspændingsforbindelser.

I følge Energi-, Forsynings- og Miljøministeriet regner Energinet det ikke som en realistisk mulighed at grave hele strækningen ned, ligesom man ikke finder det meningsfuldt helt at undgå luftledninger. Undersøgelsen kommer formodentlig til at forsinke kabel-projektet.

Ministeren har bedt Energinet afsøge alternativer til den nuværende plan, eksempelvis er yderligere nedgravning og kablelægning i havet blevet foreslået som mulige løsninger.

Ministeriet påpeger, at vurderingen skal finde den driftsmæssigt mest sikre løsning, samt at den nye plan skal være praktisk ladesiggørlig. Ifølge en pressemeddelelse vil analysearbejdet også undersøge kompenserende tiltag »som kan fjerne eller dæmpe den belastning på natur og mennesker, som højspændingsledninger kan føre med sig«.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. juni 2018 kl. 19:40

At opstille nye højspændingsmaster, i en tid hvor trenden er, at lægge kablerne i jorden, må vel svare til at udrette Skjern å, for senere at slynge den igen.

  • Bare over en kortere tidshorisont.
4
14. juni 2018 kl. 19:31

Men de 42% er jo et gennemsnit af hele året der ikke viser at vi har ekstra produktion som bliver solgt til minus priser. Hvad med at gemme når der er extra strømproduktion. Hvor mange GWh mon vi kunne lagre hvis ALT ekstra blev gemt...

De 42 % er alt hvad der bliver produceret. Både det der bliver brugt i Danmark og den lille del der bliver ekspoteret når der er negative elpriser. Det er summen af produktion i forhold til summen af forbrug.

At gemme strømmen i stedet for at ekspoterer den, ændre ikke på at der skal over dobbelt så meget vindproduktion til, for at dække vores forbrug.

3
14. juni 2018 kl. 19:14

Men de 42% er jo et gennemsnit af hele året der ikke viser at vi har ekstra produktion som bliver solgt til minus priser. Hvad med at gemme når der er extra strømproduktion. Hvor mange GWh mon vi kunne lagre hvis ALT ekstra blev gemt...

2
14. juni 2018 kl. 14:47

Er der ikke rigeligt med vindmøller opstillet herhjemme til at dække nærmest al behov hvis vi gav den fuld skrue og gav mulighed for at lagre 24/7?

Nej, i 2017 dækkede produktionen fra de danske vindmøller kun 42% af vores forbrug. Desuden kan batterier ikke bruges til at flytte produktion fra vinterhalvåret til sommerhalvåret og jeg er ret sikker på at tabet ved at konventerer til brint og tilbage til el, vil gøre det en helt del dyre end flere udlandsforbindelser...

1
14. juni 2018 kl. 12:29

Projektets økonomi med de kabler til UK, kunne det være brugt til stor skala energilagring (batterier / brint etc) og dermed var vores energiforsyning på plads hvis lagring om fx natten var på plads? Altså istedet for at få indtægt på strømeksport kunne vi så sælge det lokalt i Dk? Er der ikke rigeligt med vindmøller opstillet herhjemme til at dække nærmest al behov hvis vi gav den fuld skrue og gav mulighed for at lagre 24/7?