Minister i kovending - vil nu finde løsning for 82.000 solcelleejere
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister i kovending - vil nu finde løsning for 82.000 solcelleejere

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) bøjer sig nu for kritik fra solcelleejerne og vil forsøge at slå en streg over en omdiskuteret årlig ekstraregning til solcelleejere på mellem 200-500 kroner. Det skriver Finans.

Læs også: Solcelleinvestor kræver erstatning af staten: Det er grumt, skummelt og ulovligt

Ekstraregningen stammer fra et forslag fra Energinet.dk, hvor solcelleejere på nettomålerordningen i stedet for at 'lade måleren løbe baglæns' fremover skal sælge al deres selvproducerede strøm ud på nettet og købe al den strøm, de skal bruge, på markedet.

Den købte strøm pålægges moms og ifølge Energinet.dk's regneeksempel vil denne øvelse som nævnt koste solcelle-ejerne netto mellem 400 og 500 kroner om året.

Læs også: Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning

Begrundelsen fra Energinets side er, at de 82.000 solcelle-ejeres strømforbrug og -produktion også skal handles/balanceres på elmarkedet, på samme måde som det gør sig gældende for alle andre elkunder.

Minister vil hjælpe solcelleejere

Det er en højlydt kritik fra bl.a. solcelleejerne, der nu får ministeren til at reagere:

»Energinet.dk har foreslået en model, der har ført til kraftig reaktion hos solcelleejerne. Det har jeg registreret mig. Og på den baggrund har jeg bedt Energinet.dk og ministeriet om at få alternative modeller på bordet,« siger Lars Christian Lilleholt til Finans.

Læs også: Solcellernes skæbne: Når støtte bliver en dræber

Han tilføjer, at han gerne vil se på mulighederne for at hjælpe gruppen af solcelleejere, som er kommet i klemme på den måde, der afregnes på.

Energinet retter ind

Solcellebranchens sammenslutning, Dansk Solcelleforening, har kaldt tiltaget for et klokkeklart løftebrud på en aftale fra 2012, som Venstre selv var med til at indgå, og som fredede solcelleejerne frem mod 2032.

Hos Energinet vil man på ministerens opfordring åbne sagen igen.

Man mener dog, at den første afregningsmodel ifølge områdeleder Signe Horn Rosted var den bedste for markedet, den mest effektive, og den som bedst understøttede tilpasningen til grøn energi. Den kom også til verden sammen med el-leverandørerne.

Læs også: Branchefolk: Sådan halverer vi energiforbruget i danske bygninger

»Vi noterer os dog, at ministeren ønsker, at vi ser på det igen. Det vil vi gerne bidrage til. Vi starter en dialog med ministeriet, Energistyrelsen og branchen igen,« siger Signe Horn Rosted.

Indgreb behandles 6. september

Ministeren har også andre solcelle-sager på tapetet.

Den 6. september skal Folketinget andenbehandle et omdiskuteret lovforslag, der vil berøre solcelleanlæg over 6 kW.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Dem er der cirka 7.000 af, og de består primært af anlæg på virksomheder og i boligforeninger.

Disse anlæg må i dag modregne elproduktionen fra solcellerne med deres elforbrug inden for den samme time.

Læs også: Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger

Med forslaget afskaffes denne timeafregningen og erstattes af en øjebliksafregning.

Forslaget skal tredjebehandles den 7. september.

Der er indgået en aftale - og ikke et løfte!

Man, laver heller ikke en købsaftale på en Porsche, betaler, og så skifter forhandleren den ud med en VW Up! efter 6 mdr....

Det kaldes, tyveri!

  • 9
  • 3

Blot en lille rettelse: det er ikke brancheforeningen, men forbrugerforeningen, Danske Solcelleejere, som har kaldt forslaget for løftebrud.
Overgang til flexafregning betyder, at alle danske elforbrugere - med eller uden solceller - skal købe og sælge strøm til timepriser, som varierer over døgnet og året og i sammenhæng med udbud af vedvarende energi fra sol og vind. Det skulle være mærkeligt, om det blev helt neutralt ift fast elpris, som 3,2 millioner skabelonafregnede danske elkunder har nu. Hvis man spiller med elmarkedet og bruger billig strøm om natten og i perioder med meget VE, så kan det give et lille plus - også for solcelleejere, selvom der er en asymmetri i, at el pålægges fortjeneste og moms, når vi køber el, men ikke når vi sælger el...
En anden og måske vigtigere mærkesag i foreningen af Danske Solcelleejere http://www.danskesolcelleejere.dk/ er at gøre opmærksom på de forskellige typer af elmålere, som danske netselskaber anvender, og som diskriminerer forskellige forbrugere med i øvrigt ens energiforbrug. Sanne har allerede et link i artiklen vedrørende den sag. Se evt også http://www.danskesolcelleejere.dk/2016/10/...

  • 12
  • 0