Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Samtlige besætninger, der avler smågrise, som sælges og sendes videre til farme i ind- og udland, skal nu testes for MRSA.

Meldingen kom fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) på et samråd i Folketinget i går i erkendelse af, at der må nye tiltag til for at standse den voldsomme stigning i antallet af danskere smittet med svine-MRSA.

Landets førende eksperter i MRSA-bakterier og smittespredning har længe efterlyst, at Fødevareministeriet tester landets 26 avlsbesætninger for bakterien for på den måde at udelukke eller standse, at MRSA spredes i det øverste produktionsled.

Læs også: Forskere: Derfor skal landbruget åbne stalddørene for MRSA-test

Alligevel holdt fødevareministeren frem til lanceringen af sin fempunktsplan i juni fast i beslutningen om kun at stikprøveteste to procent af samtlige svinefarme i Danmark. Men sommeren over har nye tal fra Statens Serum Institut atter en gang vist stigning i antallet af danskere, der bliver smittet med den resistente svinebakterie.

Det har fået fødevareministeren og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på andre tanker. På et åbent samråd onsdag erklærede de, at der skal udarbejdes en ny risikovurdering for svine-MRSA og sættes reelle tiltag i gang for at afdække bakteriens smitteveje.

Læs også: Ny beregning: Op til 12.000 danskere smittet med svine-MRSA

Fødevareministerens to måneder gamle fempunktsplan har mødt hård kritik for kun at fokusere på stramning af antibiotikaforbruget på svinefarmene og rådgivning af landmænd om grundigere håndvask og tøjskift.

På samrådet understregede Dan Jørgensen, at det er for tidligt at evaluere, hvorvidt planen er tilstrækkelig, da alle punkter end ikke er implementerede endnu. Imidlertid annoncerede han, at han vil bede sit eksperthold revurdere, om tiltagene skal strammes, og om nye kunne tilføjes til planen.

Læs også: Intern mail viser, at MRSA-handlingsplan er en gratis omgang

Hidtil har et af Fødevareministeriets hovedargumenter for ikke at sætte direkte ind i svinestaldene for at bekæmpe bakterien hos kilden været, at der ikke er tilstrækkelig viden om bakteriens smitteveje.

Det argument kan dog ske at høre fortiden til, efter at Dan Jørgensen på samrådet også bekendtgjorde, at han nu sætter forskningsprojekter i gang med deltagelse af DTU og Statens Serum Institut for at undersøge de mange ubekendte smitteveje.

Projekterne skal ifølge Dan Jørgensen blandt andet kaste lys over, om det har betydning for smittespredningen, at svin bliver transporteret rundt i flere led af produktionen, hvor svin fra forskellige farme oftest blandes sammen.

Læs også: Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

Der har også været gisnet om, hvorvidt bakterien kan blive spredt gennem støv og den gylle, der bliver spredt ud på markerne. Samtidig vil ministeren have undersøgt, om der er forskel på forekomsten af bakterien i forskellige produktionsformer.

Flere forskere har tidligere peget på, at den industrielle produktionsform giver optimale forhold for bakteriespredning, da dyrene går meget tæt sammen i et lukket miljø.

Læs også: Hver dag får 400.000 smågrise blandet resistensskabende antibiotika i foderet

Videncenter for Svineproduktion angav også denne produktionsform som en del af begrundelsen for, at mange svineavlere finder det nødvendigt at flokmedicinere deres dyr i stedet for at behandle dem enkeltvis.

Ifølge Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, har resistente bakterier som MRSA særligt gode betingelser for at overleve og formere sig i svinebesætninger med højt antibiotikaforbrug.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man tvangsflytter alle embedsmænd og medlemmer af landbrugets organisationer til en zone rundt om de smittede gårde. Over tid vil kravene blive skærpede eller de største "tilhængere" af MRSA er døde og kan derfor ikke forplante sig.

  • 0
  • 0

"... at han nu sætter forskningsprojekter i gang med deltagelse af DTU og Statens Serum Institut for at undersøge de mange ubekendte smitteveje."

Og dermed er den sag sparket til hjørne!

Eksisterer der iøvrigt kun 26 avlsbesætninger i Danmark?

  • 0
  • 0

Udover en thumb down afstedkom mit (naive) spørgsmål ingen kommentarer. Lidt facts om emnet:

SPF-avl begyndte i Danmark i 1970 med produktion af primære SPF-grise født ved kejsersnit af elitesøer. Efter kunstig ernæring under sterile forhold i kuvøse de første 14 dage blev grisene gradvis tilvænnet almindeligt staldmiljø under streng hygiejne. De senere generationer fødes normalt af soen selv, og SPF-avl foregår således på samme måde som anden svineavl, dog er avls- og opformeringsbesætningerne under månedlig kontrol for de nævnte smitstoffer, såkaldte røde besætninger. I produktionsbesætninger, blå besætninger, er sundhedskontrollen mindre streng...

Kilde:

http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj...

Men MRSA er måske 'uden for SPF-dækningsområdet'???

  • 0
  • 0

Man må jo formode at ministeren læser ing.dk debat omkring MRSA cc398 og de bekymringer vi som læger giver udtryk for i forhold til denne bakterie og de risici som den påfører andre, især i forvejen svækkede personer/patienter. Så glædeligt at vi for tal på bordet for omfang af smitten og begynder at få kortlægge smitteveje. Næste skridt ( gerne inden altfor længe) må blive at få MRSA cc398 helt ud af svinebesætningerne!

  • 0
  • 0

I bedste tilfælde, er der en embedsmand der læser artiklen, han vil derefter informere Pizzaministeren, som naturligvis ikke kan håndere kompleksiteten i budskabet, og vi glider derefter tilbage til de lidt lettere "fatbare" Du må ikke se fjernsyn mens du spiser budskaber.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten