Minister kommer fracking-kritikere i møde

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forsøger nu at komme sine kritikerne i møde omkring en mulig anvendelse af den omdiskuterede fracking-teknologi i olie-gas efterforskning på Lolland-Falster.

Læs også: Minister vil tillade olie-jagt på Lolland - det kan føre fracking med sig

Af oppositionen og lokalpolitikere er han blevet kritiseret for sin rolle i sagen, hvor et hollandsk firma har ansøgt om tilladelse til at søge efter termisk energi, olie og gas på Lolland-Falster.

Ifølge gældende regler er det ministeren alene, der giver en efterforsknings-tilladelse, hvor selskaberne efterfølgende kan søge om at måtte anvende den omdiskuterede fracking-metode.

Læs også: Udstyret med 'haveredskaber' og ukuelig olietro: Råstof-jagten på Lolland fortsætter

Ministeren var i starten indstillet på at give efterforsknings-tilladelsen til selskabet Nail Resources, men så gik der politik i sagen.

Tilladelse uden fracking

Nu siger ministeren så ifølge Kristeligt Dagblad, der citerer Ritzau, at han vil finde en model, hvor man fremover kan få lov til at søge efter olie og gas, men uden at man senere kan søge om tilladelse til at gøre brug af den omstridte fracking-metode, der også kaldes frakturering.

Udmeldingen kommer op til et dobbeltsamråd torsdag, hvor både fracking og fremtidig dansk olieefterforskning set i lyset af et fossilfrit Danmark i 2050 er på progammet.

Læs også: Fracking forurener floder og søer med radioaktivt affald

»Selv om det er en helt klar forudsætning for at få tilladelse til fakturering, at de miljømæssige forhold er i orden, så er der stadig en skepsis. Så lad os få undersøgt, hvad det her vil betyde i forhold til fortsat at søge tilladelse,« siger ministeren.

Konkret beder ministeren Energistyrelsen om at se på konsekvenserne ved, at man i ansøgninger om olie og gas ikke på et senere tidspunkt kan få tilladelse til fracking på land.

Lars Christian Lilleholt vil dog ikke give håndslag på, at han vil fjerne fracking for fremtiden.

Læs også: Teknologisk spredehagl skal klemme den sidste olie ud af Nordsøen

»For mig er det vigtigt, at vi får undersøgt konsekvenserne for at se, hvad det vil medføre for den her åben-dør-procedure, der er, hvis vi fremadrettet betinger, at der ikke må anvendes faktureringer på land,« siger ministeren til Ritzau.

Inviterer kommuner til møde

Ministeren har også bedt Energistyrelsen invitere kommunerne på Lolland-Falster til et møde, hvor 'alle sten skal vendes'.

Ifølge Energistyrelsen har der ikke været ansøgt om brug af frakturering på land i forbindelse med de 27 tilladelser, der er meddelt efter den såkaldte Åben-Dør procedure, som har været gældende siden 1997.

Læs også: Skifergas-eventyret er slut på ubestemt tid

Der har kun én gang været foretaget frakturering på land, og det var i 1981 i forbindelse med Brøns-1 boringen i Sønderjylland.

Denne boring blev udført indenfor Eneretsbevillingen af 8. juli 1962.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det vil være rart at få en klar melding fra Regeringen om hvordan disse nye signaler skal tolkes i forhold til den igangværende evaluering af skifergas, er den helt sat på pause ? Vil Regeringen gøre det nuværende midlertidige stop for nye skifergaslicenser permanent ? Desuden vil det være relevant at få en langt mere præcis afgrænsning af hvilke metoder og kemikalietyper man forestiller sig at udelukke fra fremtidige licenser da der er rigtig mange gråzoner når vi taler om definitionen på fracking.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten