Minister: Klart nej til at flytte bro til Rostock

20. juni 2007 kl. 00:004
Der er 60 til 70 procents sandsynlighed for, at Danmark og Tyskland bliver enige om at bygge en bro over Femern Bælt, vurderer Flemming Hansen. Han afviser at undersøge, om broen bør flyttes Rostock.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var en sommerglad trafikminister Flemming Hansen (K), der i et samråd i Folketingets Trafikudvalg onsdag gjorde klart, at Danmark og Tyskland er meget tæt på at underskrive en aftale om at bygge en bro over Femern Bælt.

Ifølge ministeren er der mellem 60 og 70 procents sandsynlighed for, at broen kommer, mens en forbindelse mellem Gedser og Rostock er udelukket.

»Det er en smuk tanke med en direkte forbindelse til Berlin, men det giver ingen mening. Forbindelsen over Femern er indiskutabelt det eneste rigtige forbindelse til Tyskland,« sagde ministeren.

Han afviste fuldstændig et ønske fra Martin Lidegaard (R) om at undersøge potentialet i en forbindelse mellem Gedser og Rostock.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis vi skal til at undersøge en forbindelse til Berlin nærmere, så bliver det en anden gang. Lige nu står vi altså over for at klippe snoren til Femern over,« sagde Flemming Hansen.

I øjeblikket er forhandlingerne med Tyskland gået ind i en yderst intensiv fase, fortalte en trafikminister, der savnede en god nats søvn.

Senest 12. juli skal der sendes en ansøgning om støtte til EU. Hvis ansøgningen ikke er klar, må Femern-broen vente tre år til næste ansøgningsrunde - så datoen er afgørende.

Selv om beregningerne bag Femern-broen bygger på en forventning om et tilskud på 10 procent fra EU, så regner ministeren dog stadig med, at støtten kommer op i nærheden af 30 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har personligt talt med kommissæren flere gange, og han har givet tilsagn om en langt større støtte end ti procent, så det tror jeg på,« sagde Flemming Hansen.

Både SF og de radikale spurgte ind til finansieringen af broen, som især SF's trafikpolitiske ordfører, Poul Henrik Hedeboe, var stærkt kritisk over for.
Særligt blev der fokuseret på finansieringen af landanlæggene.

»Hvert land finansierer sine egen landanlæg. Det er et afgørende princip, og med hensyn til broen vil jeg godt understrege, at brugerne kommer til at betale det hele. Derfor vil Femern-forbindelsen ikke fortrænge et eneste andet infrastrukturprojekt i Danmark,« sagde Flemming Hansen.

Indtil videre har Trafikministeriet allerede brugt 200 millioner kroner på undersøgelser af Femern-broen. Ifølge ministeriet vil broen spare bilister mellem København og Tyskland for 300 millioner timer i forhold til, hvis de skan køre over Fyn og Jylland.

Samtidig viser trafikprognoser, at der vil være en trafikvækst på 1,7 procent om året de næste 25 år.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
Indsendt af ANDERS JOHANSEN (ikke efterprøvet) den fre, 06/22/2007 - 21:25

Jens Christian Smidemann skrev:København-Berlin via Fyn-Jylland-Hamburg = 764 km (ingen ved deres fornuft fulde brug vil køre denne vej fra København hverken til Hamborg eller Berlin!)Aha! - så er det nok derfor Scanlines tager 420 kr for en enkelttur imod 205 kr. over Storebælt.

3
Indsendt af Hjalmar Christiansen (ikke efterprøvet) den fre, 06/22/2007 - 13:20

... For slet ikke at glemme banen på dansk side: Dobbeltspor, elektrificering, ... Hvis broen skal gøre nytte som del af det europæiske højhastighedsnet er det nødvendigt, at vi får gjort noget ved det ! Hjalmar

2
Indsendt af CLAUS TOPSØE-JENSEN (ikke efterprøvet) den fre, 06/22/2007 - 11:45

Det er ærgerligt, at EU kun tager imod ansøgninger hvert tredie år og derved giver ministeren en undskyldning for at ansøge nu og ikke undersøge en interessant alternativ løsning.Men uanset om broen kommer til at gå til Fehmern eller til Rostock, så er der noget betænkeligt ved, at ministeren bare siger at infrastrukturen i land (dvs. udbygning af vejforbindelsen og jernbaneforebindelsen fra broen til Hamborg respektive Berlin) må være et tysk sag. Hvis Tyskland prioriterer broen så lavt som man må tro efter debatten i de sidste ti år, så vil det måske slet ikke udvide vejen og jernbanen, og så flytter broen jo bare en flaskehals fra motorvejen ved Rødby til en motorvej i Tyskland lige syd for Østersøen. Måske skulle ministeren få sin ven i Bruxelles til også at betale de tyske vejudvidelser. 

1
Indsendt af JENS CHRISTIAN… (ikke efterprøvet) den tor, 06/21/2007 - 15:58

Interessant at TRM FH har fundet ud af de "dumme" københavnere sparer hele 150 km ved at køre over den planlagte faste forbindelse mellem Rødby og Puttgarten i stedet for at køre over Fyn og Jylland. Jeg ville da gå ud fra, at københavnere m.fl. i forvejen tog færgerne via Rødby for at komme til Hamborg. Men det er måske bare mig, der ville gøre det og ikke trafikministeren? Det kræver kun en lille ruteplan for at finde ud af, at der fra København til Hamborg via Rødby - Puttgarten er 332 km (inkl. 19km med færge), mens alternativet henover Fyn er 476 km., altså ca. 150km længere! Drop nu en fast forbindelse fra ”før murens fald”, ”den kolde krig” og undersøg den ENESTE og RIGTIGE. En fast forbindelse fra Gedser Odde, over Gedser rev, KADETRENDEN, til fastlandet ved Dierhagen ( 25 km NØ af  Rostock ) eller i alt 29 km, minus et par dæmninger ved land, et par kunstige øer for brofæster / tunneler. En fast forbindelse (bro/tunnel) bliver måske så nærmere 20 km og dermed lig længden på en Femer Bælt forbindelse?? Syd for Dierhagen kan ”the real Baltic Link” få forbindelse med den nyligt åbnede tyske motorvej, OSTSEEAUTOBAHN A 20, mellem Lübeck – Wismar – Rostock – Stettin (Polen). Og så kan man jo komme hurtig til hovedstaden i Tyskland, Berlin eller Østeuropa.. Der er også andre gevinster denne vej bl.a. ca. 170 km sparet til Østrig og Italien. Ja, jyderne (både almindelig rejsende og erhvervskunder f.eks. jyske vognmænd) vil med fordel kunne tage over Kattegat (nu færger, senere bro?) til Sjælland og via Gedser (Kalundborg – Gedser 153km!!) komme hurtigere til Østeuropa og derved sparer vejafgift i Tyskland og skåne miljøet for CO2.København-Berlin via Fyn-Jylland-Hamburg = 764 km (ingen ved deres fornuft fulde brug vil køre denne vej fra København hverken til Hamborg eller Berlin!(måske bortset fra TRM FH?))København – Hamborg via Rødby - Puttgarten = 332 km (inkl.19 km med færgen, hvor bilen holder stille og det kan ligestilles med et stop på en rasteplads) København-Berlin via Rødby Puttgarten  = 576 kmKøbenhavn-Berlin via Gedser - Rostock = 434 km, svarende til en besparelse på 142 kmKøbenhavn – Hamborg via Gedser – Rostock = 384 km, svarende til ekstra 52 km ift. til Femer Bælt, men man kan jo stadig tage færgerne.!