Det var en sommerglad trafikminister Flemming Hansen (K), der i et samråd i Folketingets Trafikudvalg onsdag gjorde klart, at Danmark og Tyskland er meget tæt på at underskrive en aftale om at bygge en bro over Femern Bælt.
Ifølge ministeren er der mellem 60 og 70 procents sandsynlighed for, at broen kommer, mens en forbindelse mellem Gedser og Rostock er udelukket.
»Det er en smuk tanke med en direkte forbindelse til Berlin, men det giver ingen mening. Forbindelsen over Femern er indiskutabelt det eneste rigtige forbindelse til Tyskland,« sagde ministeren.
Han afviste fuldstændig et ønske fra Martin Lidegaard (R) om at undersøge potentialet i en forbindelse mellem Gedser og Rostock.
»Hvis vi skal til at undersøge en forbindelse til Berlin nærmere, så bliver det en anden gang. Lige nu står vi altså over for at klippe snoren til Femern over,« sagde Flemming Hansen.
I øjeblikket er forhandlingerne med Tyskland gået ind i en yderst intensiv fase, fortalte en trafikminister, der savnede en god nats søvn.
Senest 12. juli skal der sendes en ansøgning om støtte til EU. Hvis ansøgningen ikke er klar, må Femern-broen vente tre år til næste ansøgningsrunde - så datoen er afgørende.
Selv om beregningerne bag Femern-broen bygger på en forventning om et tilskud på 10 procent fra EU, så regner ministeren dog stadig med, at støtten kommer op i nærheden af 30 procent.
»Jeg har personligt talt med kommissæren flere gange, og han har givet tilsagn om en langt større støtte end ti procent, så det tror jeg på,« sagde Flemming Hansen.
Både SF og de radikale spurgte ind til finansieringen af broen, som især SF's trafikpolitiske ordfører, Poul Henrik Hedeboe, var stærkt kritisk over for.
Særligt blev der fokuseret på finansieringen af landanlæggene.
»Hvert land finansierer sine egen landanlæg. Det er et afgørende princip, og med hensyn til broen vil jeg godt understrege, at brugerne kommer til at betale det hele. Derfor vil Femern-forbindelsen ikke fortrænge et eneste andet infrastrukturprojekt i Danmark,« sagde Flemming Hansen.
Indtil videre har Trafikministeriet allerede brugt 200 millioner kroner på undersøgelser af Femern-broen. Ifølge ministeriet vil broen spare bilister mellem København og Tyskland for 300 millioner timer i forhold til, hvis de skan køre over Fyn og Jylland.
Samtidig viser trafikprognoser, at der vil være en trafikvækst på 1,7 procent om året de næste 25 år.
