Minister indvier testproduktion af brændselsceller

Det nye prøveproduktionsanlæg til SOFC (Solid Oxid Fuel Cell) brændselsceller er udviklet i et samarbejde mellem Haldor Topsøe og Risø. Forskerne skal nu bruge de kommende år på at optimere processerne, så et kommercielt mikrokraftværk til hustandsbrug kan være på markedet om cirka 10 år.

Anlægget er et af de største i Europa og det forventes, at det årligt skal producere mellem 500 og 1.000 kW brændselsceller. SOFC brændselsceller kan omsætte naturgas direkte til el uden støj og med minimal miljøpåvirkning.

»Hvis det lykkes at føre brændselscellerne frem til et kommercielt produkt bliver det en milliardforretning for Danmark,« siger programleder Søren Linderoth fra Risø.

Prøveproduktionsanlægget er resultatet af mere end 10 års samarbejde mellem privat og offentlig forskning og har foreløbig kostet cirka 250 mio. kroner betalt af private og offentlige kasser. Haldor Topsøe har været med hele vejen og har nu indgået et formelt samarbejde med Risø, som sikrer en årlig forskningsindsats på mindst 35 mandeår frem til år 2006. Haldor Topsøes egen indsats ligger i dag på cirka 20 mandeår, men vil i de kommende år blive flerdoblet.

Det bliver Risø' opgave at holde sig i front med hensyn til udvikling af materialer til brændselsceller, mens Haldor Topsøe har ansvaret for industriel produktion og markedsføring.