Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) bøjer sig nu for kritik fra solcelleejerne og vil forsøge at slå en streg over en omdiskuteret årlig ekstraregning til solcelleejere på mellem 200-500 kroner. Det skriver Finans.
Læs også: Solcelleinvestor kræver erstatning af staten: Det er grumt, skummelt og ulovligt
Ekstraregningen stammer fra et forslag fra Energinet.dk, hvor solcelleejere på nettomålerordningen i stedet for at 'lade måleren løbe baglæns' fremover skal sælge al deres selvproducerede strøm ud på nettet og købe al den strøm, de skal bruge, på markedet.
Den købte strøm pålægges moms og ifølge Energinet.dk's regneeksempel vil denne øvelse som nævnt koste solcelle-ejerne netto mellem 400 og 500 kroner om året.
Læs også: Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning
Begrundelsen fra Energinets side er, at de 82.000 solcelle-ejeres strømforbrug og -produktion også skal handles/balanceres på elmarkedet, på samme måde som det gør sig gældende for alle andre elkunder.
Minister vil hjælpe solcelleejere
Det er en højlydt kritik fra bl.a. solcelleejerne, der nu får ministeren til at reagere:
»Energinet.dk har foreslået en model, der har ført til kraftig reaktion hos solcelleejerne. Det har jeg registreret mig. Og på den baggrund har jeg bedt Energinet.dk og ministeriet om at få alternative modeller på bordet,« siger Lars Christian Lilleholt til Finans.
Læs også: Solcellernes skæbne: Når støtte bliver en dræber
Han tilføjer, at han gerne vil se på mulighederne for at hjælpe gruppen af solcelleejere, som er kommet i klemme på den måde, der afregnes på.
Energinet retter ind
Solcellebranchens sammenslutning, Dansk Solcelleforening, har kaldt tiltaget for et klokkeklart løftebrud på en aftale fra 2012, som Venstre selv var med til at indgå, og som fredede solcelleejerne frem mod 2032.
Hos Energinet vil man på ministerens opfordring åbne sagen igen.
Man mener dog, at den første afregningsmodel ifølge områdeleder Signe Horn Rosted var den bedste for markedet, den mest effektive, og den som bedst understøttede tilpasningen til grøn energi. Den kom også til verden sammen med el-leverandørerne.
Læs også: Branchefolk: Sådan halverer vi energiforbruget i danske bygninger
»Vi noterer os dog, at ministeren ønsker, at vi ser på det igen. Det vil vi gerne bidrage til. Vi starter en dialog med ministeriet, Energistyrelsen og branchen igen,« siger Signe Horn Rosted.
Indgreb behandles 6. september
Ministeren har også andre solcelle-sager på tapetet.
Den 6. september skal Folketinget andenbehandle et omdiskuteret lovforslag, der vil berøre solcelleanlæg over 6 kW.
Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb
Dem er der cirka 7.000 af, og de består primært af anlæg på virksomheder og i boligforeninger.
Disse anlæg må i dag modregne elproduktionen fra solcellerne med deres elforbrug inden for den samme time.
Læs også: Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger
Med forslaget afskaffes denne timeafregningen og erstattes af en øjebliksafregning.
Forslaget skal tredjebehandles den 7. september.
- Denne artikel
- Solcelleinvestor kræver erstatning af staten: Det er grumt, skummelt og ulovligt
- Leder: Solceller og batterier underminerer afgifter
- Branchefolk: Sådan halverer vi energiforbruget i danske bygninger
- Solcellernes skæbne: Når støtte bliver en dræber
- Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger
- 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb
- Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har nu modtaget et brev fra energinet om overgang til flexafregningen indenfor de næste 2år
Jeg har så også valgt at skifte til vindstød for køb af strømmen til spotprisen plus 1,5 øre/kWh (aftale igennem Denfo)
Så får vi se om de blive klar til at effektuere ændringen her på 1/1-19
Jeg skrev til mit el selskab. De svarede at jeg bliver skiftet til flexafregning for mit salg per 1/1-19 mindre net selskabet N1 ikke når at bliver klar (de kan udskyde det indtil 3 dage før)
Desuden ser det stadig ud til at jeg skal købe strøm som pulje el til en kvartalspris. Eniig tilbyder også et FlexEl som stadiger beskrevet som ”Din pris afspejler dagsprisen på el og varierer måned for måned”.
Er der andre end Vindstød der tilbyder flexafregning til spotpris+fast avance ?
Men uagtet Denfo's sagsanlæg så tromles ændringerne igennem ...
Bemærk også: Energistyrelsen har pt. ikke godkendt Energinets retningslinjer for flexafregning. Derfor tager Eniig forbehold for eventuelle ændringer... Danske Solcelleejere - nu DENFO - har netop fået et aførende gennembrug i solcellesagen, og det er stadig muligt at melde sig ind og støtte sagen:https://magasinet.denfo.dk/2018/11/29/den-aktuel-status-for-denfos-verserende-retssag-mod-energi-forsynings-og-klimaministeriet/"Energistyrelsen har besluttet, at der fra den 1. januar 2019 indføres flexafregning for egenproducenter i årsnettoafregningsgruppe 6."
Jeg har intete hørt fra mit el eller el net selskab. Men jeg kan dog læse følgende på el selskabets hjemmeside: "Energistyrelsen har besluttet, at der fra den 1. januar 2019 indføres flexafregning for egenproducenter i årsnettoafregningsgruppe 6."
https://eniig.dk/privat/el/services-og-support/flexafregning/
Det er en ordentlig gang skrivebordsarbejde, nu har den underskrevne aftale løbet i en årrække, for mig siden 2012, og pludselig kan embedsmændene/bureaukraterne ikke acceptere denne "ulighed" - det giver tekniske problemer? Jen godt forstå, at Lars Christian Lilleholt tænker sig lidt ekstra om, det er jo ihvert fald 82.000 solcelleejer, han ikke vil få stemer fra, rent bortset fra et sagsanlæg. Hvorfor i alverden skal embedsmænd blande sig i eksisterende aftaler, som regeringen har lavet med solcelleejerne?
Det er en ordentlig gang skrivebordsarbejde, nu har den underskrevne aftale løbet i en årrække, for mig siden 2012, og pludselig kan embedsmændene/bureaukraterne ikke acceptere denne "ulighed" - det giver tekniske problemer? Jen godt forstå, at Lars Christian Lilleholt tænker sig lidt ekstra om, det er jo ihvert fald 82.000 solcelleejer, han ikke vil få stemer fra, rent bortset fra et sagsanlæg. Hvorfor i alverden skal embedsmænd blande sig i eksisterende aftaler, som regeringen har lavet med solcelleejerne?
Branchen var absolut ikke grådig - men indrettede sig på de markedsvilkår som regeringen havde opsat. At den eksplosivt større volumen af solcelleanlæg, så gjorde at få større aktører på området tjente godt - er vel ren liberalisme. At de fleste af de entreprenante firmaer idag er lukket - er trist - da en del af dem leverede udemærkede produkter - som ikke kan sælges idag - med de nuværende afregningsordinger, som årligt forringes af regeringen og Energinet.dk
Det er Energinet. dk og Dansk energi der har sovet i timen. De burde have gjort indsigelser mens solcelleordningerne var attraktive - og ikke efter at de har fungeret i flere år.
Det er godt nok ufint at elskaber m v her adskillige år efter vi har investeret 100+ t kr i lokale solceller, benytter ældre regler til at ændre afregningsgrundlaget for solcelleejerne. Det er ikke i orden..
Lovfæstede garantier findes ikke, fordi man altid kan ændre eller fjerne loven eller lave nye love. Derimod kan aftaler være juridisk bindende. Det er netop denne binding, der adskiller et moderne demokratisk samfund fra en bananrepublik, hvor man ikke kan investere i tiltro til, at der er juridisk sikkerhed for at en investering giver et kalkulerbart udbytte og dermed er rentabel.Næste gang Folketinget vedtager "kvarte løsninger" uden LOVFÆSTEDE garantier, så skal man nok bare holde sig i skindet.
I Danmark ønsker man åbenbart ikke at være et moderne demokratisk samfund, men foretrækker en mere oportunistisk tilgang til aftalers gyldighed. Man må så bare håbe, at bananhøsten giver et godt resultat, der opvejer tabene ved troværdigheden.
Du bliver desværre nok nødt til at flytte til et andet land og et andet samfund.Næste gang Folketinget vedtager "kvarte løsninger"..
En politiker og dem derinde på Borgen er blot sælger af "dagens menu", hvor konsekvenser - hvis beregnes - i yderste fald er frembragt af lobbysjæle enten eksternt eller internt i huset.
Du skal møde op hos ministeren og selv tale din sag, hvis du vil deltage i lotteriet.
Yes, de her karle hypper kun egne kartofler.
.. hmmmm.. hov, sorry.. det er den samme trafik i andre lande bortset fra bananrepublikkerne, så det med at flytte var kortsigtet og ugennemtænkt fra min side ;)
Det skete også under indflydelse af en branche, som var dygtige til at sælge budskabet.
Men bør også huske at elselskaberne dengang var en del af solcelle branchen
Energi Midt (Nu Eniig) var bla. en af de store aktører og til info møder fortalte de gladeligt at der ikke var nogen planer om at ændre på afregningen/tarifmodellen.
Samtidigt at det ikke var nogen udgift for elselskabet at være buffer da den strøm de lånte i dagtimerne oftest var mere værd end den strøm de skulle levere tilbage om natten og vinteren. Den holdning har branchen så ikke længere ...
Jeg nåede dog ikke at få et endeligt tilbud fra Energi Midt da jeg ikke kunne nøjes med den standard montage som de solgte rigtigt mange af ....
Nogen velmenende, lalleglade, feel-good politikere syntes at det ville være dejligt med "grønne solceller" - helt uagtet om der var en egentlig, langtidsholdbar masterplan for hvordan det nu kunne realiseres i den virkelige verden.
Det skete også under indflydelse af en branche, som var dygtige til at sælge budskabet.
Det der mangled, var den kritiske tilgang, som måske havde givet et forløb, som var mere afdæmet.
Den nuværende situation for solcellebranchen, er alt andet end lys. Havde grådigheden undervejs været lidt mindre udtalt, kunne synet på branchen sikkert have været mindre kritisk end, den faktisk er I dag. Det gælder ihvertfald mit syn på branchen.
Proportionerne er der også noget galt med hos solcelleejerne, når de farer i flint over nogle få hundrede kr.
Da jeg i foråret 2012 investerede i solceller havde jeg en forventning om at jeg med et 0 forbrug på årsbasis ville få en elregning på 737,50 til elselskaberne (net og handel). Selvfølgelig med en forventning om at prisen ville følge den almindelige prisudvikling. Ved at investere godt 100.000kr i anlægget var der udsigt til at jeg kunne få pengene hjem igen ved simpel tilbagebetaling under 10år og at det over anlægget 30årige levetid kunne give en god forrentning af investeringen.
Men først blev ordningen afskaffet erstattet af en 20årig overgangsordning. Så de sidste 10 profitable år blev skåret af.
Men elregningen holdt dog stik i 2013 til 2015. Derefter fortsatte forringelserne med salami metoden ...
Med ændringerne på tarifmodellen midt i 2016 endte prisen på 1680,-
Her i 2017 slår den nye tarifmodel fuldt igennem og jeg forventer at jeg i år skal af med 2060,- Stadig ved et 0 netto forbrug. Nettariffen opkræves dog forskelligt afhængigt af selskab selvom tarifmodellen er den samme. Nogle betaler den på måler niveau mens andre gør der på fase niveau.
Indføres time afregningen som foreslået er det "kun" godt 400 hundrede kroner mere . Jeg har regnet på det med mine data fra 03.2016 til - 03.2017 og de historiske spotpriser på markedet. Men så er prisen oppe på 2471,- for mit 0 forbug på overgangsordningen
Næste step bliver vel så øjebliksafregning som de nu er ved at indføre for større anlæg ? Den forringelse vil sikkert også kun koste nogle hundrede kroner årligt.
Energinet har også varslet at de vil indføre en transmissions og systemtarif så skal der der yderlige lægges 357,- kr på regningen
Men mange begge små og det bliver til 2 cifrede millionbeløb til el selskaberne og energinet.
Så mit strøm budget steget fra 737,50 til 2828,- på blot 5år hvilet på den resterende periode er overgangsordningen er det en ekstra udgift på ~35000kr og dermed har gjort det tvivlsomt om anlægget når at betale sig selv hjem. Det kommer helt til at afhænge af service omkostningerne for de færreste regner med at inverter mm holder 20år og hvad udgifterne bliver til enten at nedtage det og/eller hvilke ordninger det vil gælde når overgangsgordningen udløber. Anlægget har en forventet levetid på mindst 30år.
Så synes ikke der er noget galt med propertionerne når "vi" råber op ....
Men det er jo bare de kendte ændringer. Med den historik der har været i gentagne forringelser kunne næste step nemt blive øjebliksafregning på fase niveau. Vi er allerede mange der betaler net tariffen på faseniveau så steppet til også af afregne strømmen er jo nem at argumentere for hvis man er elselskab. Alle de store producenter afregner på øjesbliksniveau så det er nemmere hvis de små solcelle producenter også gør det samme.
Det er muligt at vi juridisk kun har krav på at det er afgifterne vi kan årsnettoafregne - men det var ikke det som politikkerne solgte os med beskrivelser som at lade måleren løbe baglæns.
Trods modsatte svar fra div skattemyndigheder, følger nettomålerordnigen anlægget - i hvertfald hvis det er på virksomhedsordningen. Dette har min datter fået verificeret af Skat.
Simon. Eller er det den del du må sælge til elnettet, som også skal udløse moms ? Hvis det er hvad du mener, så må du svare på hvor du vil gøre af den moms som du derved får udbetalt ?
Men at lægge MOMS på forbruget der falder inden for egenproduktionen er et aftalebrud, idet MOMS også er en afgift.
Hvor fremgår det af forslaget ? Alle øvrige elforbrugere betaler også moms af hele deres elforbrug. Hvorfor skulle solcelleejere fritages for det ? HVIS de ellers er pålagt moms, som du beskriver.
Det er IKKE afgifterne, der er tale om, men pris for el, time for time
@Flemming:
Det kan være ok at afregne time for time, hvis det giver for meget bøvl at fastholde årsafregningen. Men at lægge MOMS på forbruget der falder inden for egenproduktionen er et aftalebrud, idet MOMS også er en afgift.
Hvis aftalen skal overholdes, må det afgifter, inklusiv moms skulle beregnes a differencen på den rå strømpris, på årsbasis.
...hvor mange gange årsafregningen er gjort permanent ? !! Altså den der blev kaldt nettomålerordningen som alle selskaber var så glade for, fordi den var så let at administrere :-) Sådan lød det dengang.. Så er den blevet ændret til 20 år fra dato ? Hvor efter den blev ændret igen og igen..
Hvis nogen er i tvivl, så bare søg. Jeg gider ikke finde div. links frem igen....
Makværk..
Aksel
Det er helt forkert at kalde det en kovending, da det er første gang ministeren tager stilling til forslaget. Ministeren har hidtil henholdt sig til et armslængdeprincip, hvor energinet har fået lov til at fremsætte hvad de syntes var et relevant forslag, og da forslaget nu ligger på bordet, tager ministeren stilling. Desværre den forkerte stilling efter min mening. Solcelleejerne har spændt buen langt over bristepunktet, og de ved det godt selv. Proportionerne er der også noget galt med hos solcelleejerne, når de farer i flint over nogle få hundrede kr.
Der foreligger er klar aftale om fritagelse for afgifter
Simon.
Synes du skulle læse hvad forslaget går ud på, før du skriver. Det er IKKE afgifterne, der er tale om, men pris for el, time for time.
Hvis der ligger en klar aftale om samme pris for el ved køb og salg, må du jo kunne finde den. Og så er situationen jo en anden.
Her dukker en lang række aftaler med mølleparker uværgeligt op på lystavlen! Fredningsperioden for fjernvarmeværker synes også at forsvinde sammen med halvdelen af varmen som sendes ud på ledningsnettet i sommerhalvåret.Når noget ser "for godt ud", er det ret sikkert også for godt, til at holde på den lange bane.
Den aktuelle ændring, er jo helt rimelig.
Jeres el fra solceller har een værdi, når det leveres til nettet. om sommeren. Og det har en helt anden værdi om vinteren, når alle andre også kræver el fra nettet.
For mig en helt rimelig differenciering.
Der er vist noget galt med kompasset her!
Der foreligger er klar aftale om fritagelse for afgifter, med det formål at fremme små private solcelleranlæg. Aftalen blev afskaffet i 2012 men gælder fortsat for eksisterende anlæg frem til 2032.
Der er forhåbentligt intet naivt i at forvente at staten Danmark overholder sine aftaler. Og det er vel det ministeren er enig i.
At tro på at staten overholder såpdan en aftale er lige så naiv som at tro på
Af de konstante ændringer der er for os solcelle ejere, og det er aldrig til det bedre.
I har jo nok været lidt naive fra starten.
Når noget ser "for godt ud", er det ret sikkert også for godt, til at holde på den lange bane. Den aktuelle ændring, er jo helt rimelig. Jeres el fra solceller har een værdi, når det leveres til nettet. om sommeren. Og det har en helt anden værdi om vinteren, når alle andre også kræver el fra nettet. For mig en helt rimelig differenciering.
Af de konstante ændringer der er for os solcelle ejere, og det er aldrig til det bedre. Det bliver hele tiden en lille smule dårligere forretning at have investeret pengene i solceller. Endnu en af de mange brikker i politiker leden. Man kan ikke stole på en eneste i den flok, jeg har i hvert fald opgivet.
Blot en lille rettelse: det er ikke brancheforeningen, men forbrugerforeningen, Danske Solcelleejere, som har kaldt forslaget for løftebrud. Overgang til flexafregning betyder, at alle danske elforbrugere - med eller uden solceller - skal købe og sælge strøm til timepriser, som varierer over døgnet og året og i sammenhæng med udbud af vedvarende energi fra sol og vind. Det skulle være mærkeligt, om det blev helt neutralt ift fast elpris, som 3,2 millioner skabelonafregnede danske elkunder har nu. Hvis man spiller med elmarkedet og bruger billig strøm om natten og i perioder med meget VE, så kan det give et lille plus - også for solcelleejere, selvom der er en asymmetri i, at el pålægges fortjeneste og moms, når vi køber el, men ikke når vi sælger el... En anden og måske vigtigere mærkesag i foreningen af Danske Solcelleejere https://www.danskesolcelleejere.dk/ er at gøre opmærksom på de forskellige typer af elmålere, som danske netselskaber anvender, og som diskriminerer forskellige forbrugere med i øvrigt ens energiforbrug. Sanne har allerede et link i artiklen vedrørende den sag. Se evt også https://www.danskesolcelleejere.dk/2016/10/danske-solcelleejere-udsender-vigtig-meddelelse-til-solcelleejerene-i-danmark/
Lidt offtopic, men hvis man køber et hus der har fået solceller på den gode ordning med god pris på tilbagesalg til elnettet, vil den forsætte under en ny ejer?
Der er indgået en aftale - og ikke et løfte!
Man, laver heller ikke en købsaftale på en Porsche, betaler, og så skifter forhandleren den ud med en VW Up! efter 6 mdr....
Det kaldes, tyveri!