Minister i kovending: Dropper 1.200 ekstra togsæder på Sjælland

Proppede togkupéer og ingen siddepladser.

De sjællandske togpassagerer står tæt på grund af pladsmangel, og nu kan togpendlerne vinke farvel til 1.200 ekstra siddepladser i myldretiden - sæder de ellers var blevet lovet af politikerne på Christiansborg i form af køb af 55 af de såkaldte dobbeltdækkervogne.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser, at der bliver indkøbt flere dobbeltdækkervogne end de 46, som allerede står til at skulle aflaste de sjællandske regionalstrækninger - og lukke hullet efter de skandaleramte IC4-tog.

I et nyt skriftligt svar på et §20-spørgsmål fra Kristian Pihl Lorentzen, Venstres transportordfører, skriver Henrik Dam Kristensen følgende:

Her en af de dobbeltdækkervogne, som er blevet sagens omdrejningspunkt. 46 styk er på vej, men transportministeren lovede med bredt forlig 55. Illustration: René Strandbygaard/DSB

‘Der er ikke aktuelle planer for at indkøbe yderligere dobbeltdækkervogne. Jeg lægger vægt på, at det med købet af de 46 dobbeltdækkervogne er sikret, at den nuværende kapacitet kan fastholdes’.

»Og det er stik mod, hvad transportministeren stillede de sjællandske pendlere i sigt, da han indgik trafikforliget fra 2012 om den kollektive transport,« siger Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre, der ikke selv var del af trafikforliget fra juni.

I det trafikforlig, som Kristian Pihl Lorentzen omtaler, står der nemlig:

‘Der skal ‘indkøbes 55 dobbeltdækkervogne til regionaltrafik, fordi der er akut mangel på siddepladser’.

Men det politiske løfte løber transportminister Henrik Dam Kristensen nu endegyldigt fra, lyder reaktionen fra Kristian Pihl Lorentzen oven på ministerens nye svar, hvor kun 46 vogne nævnes.

Læs også: Trafikforlig: Politikerne køber 55 dobbeltdækkervogne til sjællandske pendlere

Mystisk ‘dobbeltdækker-sag’

Status er, anno 2013, at staten lejer i alt 112 dobbeltdækkervogne af tyske Railpool, primært for at kompensere for IC4-togene. For at skabe tryghed om togmateriellet i Danmark og på Sjælland lader den danske stat nu DSB frikøbe 45 af de vogne samt at få leveret én ny vogn - ialt 46.

Samlet pris for frikøb af de 46 vogne lyder på 649,4 millioner kroner, viser et tidligere hemmeligholdt aktstykke sendt fra Transportministeriet til Folketingets Finansudvalg.

Tranportministeren har i flere omgange skullet redegøre for, hvad han ville gøre med de manglende ni vogne, blandt andet på et åbent samråd i februar 2013.

Her er det Henrik Dam Kristensen til åbent samråd i transportudvalget i februar 2013 (og ikke trafikudvalget, som det fremgår af teksten) om dobbeltdækkerne. Illustration: ft.dk

På samrådet lød ministerens udmelding, at han var i en »fin dialog med DSB« om netop vognene. Siden er sagen blevet mørkelagt, og hverken Henrik Dam Kristensen eller DSB har villet udtale sig om sagen.

»På den måde bliver den her sag altså mere og mere mystik. Vi får ikke noget at vide, og ministeren spiller i sandhed med fordækte kort til skade for de pendlere, som mangler togsæder i en proppet myldretid,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Læs også: Minister om dobbeltdækkervogne: Vi har en fin dialog med DSB

»Ikke flere vogne at få«

Foruden Henrik Dam Kristensens udmelding om ‘en fin dialog med DSB’ lød en anden af både ministerens og regeringspartiernes forklaring på hullet med dobbeltdækkervognene, at der ganske enkelt ikke var flere vogne at finde på det europæiske marked. I marts 2013 sagde Andreas Steenberg, transportordfører fra Radikale Venstre:

»Ifølge mine oplysninger var der ganske enkelt ikke flere vogne at indkøbe. Så derfor kunne det ikke blive til mere end en ny dobbeltdækkervogn«.

Fakta er dog, at Bombardier, som producerer dobbeltdækkervognene, allerede i oktober 2012 var klar med et tilbud til DSB og den danske stat, der kunne sende flere vogne ud på kongerigets skinner fra 2014. Det var blot få måneder efter det politiske forlig, men af ukendte årsager trak DSB følehornene til sig, og de planer gik i vasken.

Læs også: Venstre om manglende dobbeltdækkere: Vi holder pendlerne for nar

Et stort spørgsmålstegn

Med transportminister Henrik Dam Kristensens nye svar er der dog langt fra sat punktum i sagen, garanterer Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre.

»Den her sag er ulden, og vi kan være nødsaget til at hive Henrik Dam Kristensen i endnu et samråd. Sidste gang hjalp det tilsyneladende ikke noget, så vi må prøve igen. Flere og flere spørgsmål rejser sig nemlig fortsat i den her sag, men ministeren svarer ikke. Det er da underligt og fordækt« siger Venstre-manden.

Ingeniøren har af flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Henrik Dam Kristensen og DSB på baggrund af det nye svar, men ingen af parterne har villet sige noget.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En del af forklaringen, skal jo nok findes i at der også bliver brug for trækkraft, hvis man køber flere vogne. Hvilket DSB ikke er interesseret i, da de kun ønsker at have en flåde af togsæt.

Desværre er de togsæt de kan få alle elektriske og desværre kikker man ikke på dobbeltdækker togsæt, men kun på enkelt etage togsæt. Hvilket vi kan se med det seneste indkøb af 15 styk ET togsæt (øresundstog). I de øvrige stater i EU, købes der i stor stil dobbeltdækker materiel, både som vogne og som togsæt.

  • 0
  • 0

Det kunne vel være fordi, at IC4 togene nu faktisk kører..? Jeg har ikke hørt om dem længe, men de skulle jo da vist være ude på skinnerne, i hvert fald et fåtal, så måske det blot går bedre end frygtet ?

  • 0
  • 0

Grunden til man ikke høre noget til IC4, er at der ingen fremdrift er i projektet - og stilstand er der jo ingen grund til at reklamerer med.

Så sent som i fredags brød 2 IC4 tog sammen, så de ikke kunne fortsætte med passagerer, deriblandt et lyntog som måtte 'smide' alle passagerne i Korsør.

  • 0
  • 0

Denne nuværende transportminister har vist ikke været god til at lytte til DSB. Det er landsdelstrafikken, som mangler mest kapacitet - det hjælper ikke at indkøbe dobbeltdækkere til den sjællandske regionaltogstrafik, hvis det ikke frigør kapacitet, som kan bruges til noget.

  • 0
  • 0

Fordi IC4 ikke køre bare fordi de kan køre 1 tur fra århus til København og retur. Det betyder ikke at hele den godkendte del af flåden er oppe at køre. For at IC4 er brugbare skal de kunne kører 250.000 Km imellem eftersyn og reparation af fejl. og 90% af flåen skal være ude at køre hver dag....stadigaf dem der er godkendt. Så Nej IC4 er endnu langt fra målet.

  • 0
  • 0

Jeg tvivler på, at ministeren har styr på DSB. Han gennemskuer ikke den komedie, embedsmænd og DSB har sat op for ham. DSB har altid styret politikerne; ingen har haft mod til, at banke i bordet overfor DSB. DSBs problemer er relativ simple, men bliver bevidst vanskeliggjort for at understrege berettigelsen i DSBs komplicerede egetliv i staten. Vi har behov for en diktator, der kan sætte DSB-kulturen på plads og modernisere den. Meget af DSB er et levn af fortiden.

  • 0
  • 0

Og hvor påstod jeg, at de kunne dette ? Spurgte netop ind til dette, og det er vel relevant. Jeg kan så droppe at kommentere, hvis man bare bliver stemt ned for at prøve at få uddybende information.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten