Minister: Her er min fempunktsplan, som skal bremse svine-MRSA

3. juni 2014 kl. 06:5023
Obligatorisk håndvask og tøjvask for alle, der arbejder med grise, skal stoppe spredningen af resistente MRSA-bakterier fra de danske stalde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerer en fempunktsplan, der skal begrænse svine-MRSA til staldene.

»Vi skal have bremset smitten af MRSA fra svinebesætninger til det omgivende samfund ved stalddøren. Derfor indfører jeg krav om oprettelse af smittebeskyttelsesplan samt obligatorisk tøjskift og håndvask, når man forlader stalden. Endeligt opretter vi en MRSA-rådgivningstjeneste, så landmænd og andre kan få mere viden om, hvordan man undgår smitte,« siger fødevareminister Dan Jørgensen ifølge ministeriets pressemeddelelse.

Kravet om tøjvask og håndvask kommer til at gælde alle, der arbejder med grisene. Bakterien forlader staldene med netop disse personer. Samtidig skal der udarbejdes en smittebeskyttelsesplan for den enkelte besætning, hvor en dyrlæge og landmanden sammen skal komme med initiativer til at begrænse smitten.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil ministeren også indføre en rådgivningstjeneste, så landmænd kan få mere viden om, hvordan man undgår smitten.

Endelig varsler ministeren bedre opsyn med medicineringen af dyrene. Der er netop blevet indført nye krav om flere dyrlægebesøg, der skal holde opsyn med, at kun syge dyr får antibiotika. Det skal sætte en stopper for flokmedicineringen.

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Dan Jørgensen bebuder, at han vil kigge på afgiftsstrukturerne for antibiotika, der måske kan lægges om for at styrke incitamentet til at vælge alternativer til antibiotikabehandlingen - eksempelvis forebyggende vaccinationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg vil intensivere kampen mod MRSA via stop for rutinemæssig flokmedicinering og nedbringe overforbruget af antibiotika i svinestierne. Vi ser nu på, hvordan vi kan få nedbragt forbruget af især de kritiske antibiotika - vel og mærke uden at vi går på kompromis med dyrevelfærden,« siger Dan Jørgensen.


Læs også: Hver dag får 400.000 smågrise blandet resistensskabende antibiotika i foderet

Enhedslisten, der snart har sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om stigningen i spredningen af svine-MRSA og de medfølgende dødsfald, er ikke tilfreds med planen.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

»Kerneproblemet – altså smittens udbredelse i svineproduktionen – gør man intet ved. Man forfiner de gamle fejlslagne taktikker med at forsøge at holde bakterieren inde i svinestalden. Men det tror jeg ikke på vil lykkes,« siger partiets ordfører, Per Clausen, til Politiken.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
16. juni 2014 kl. 19:56

På det netop overstået folkemøde kan man efterfølgende på "dagens Medicin" læse følgende:

"Grisene

Men ingen kamp mod antibiotikaforbug uden at tale om forbruget i grisestaldene. Det blev bl.a. fremført i debatten, at smågrise i effektivitetens navn bliver taget fra moderen allerede når de er fire uger gamle. Otte uger anses for at være det naturlige. Konsekvensen er at smågrisene ikke er parate til anden føde og de derfor ikke kan tåle den føde, de så får og de får diare. Dyrlægerne ordinerer antibiotika.

Dyrlægernes formand Carsten Jensen sagde: ”Ja, der er blevet effektiviseret så meget, for at forbrugerne kan få billigt kød. Og vi som dyrlæger må træde til for at afhjælpe en situation hvor en diareepidemi breder sig i svinestalden. ”

Han afviste den ellers logiske løsning: at lade smågrisene die til de er otte uger gamle. Så må de danske landmænd lukke ned og produktionen flytte til Polen eller et andet sted.

Indsatsen må nødvendigvis være fælles europæisk. Den konklusion er bl.a. Christel Schaldemose nået til for flere år siden sagde hun.

”Men det er op ad bakke. Jeg tror, der skal flere dødsfald til pga resistente bakterier, før de europæiske lande for alvor vil gøre noget ved problemet.”

Hvem kan stadig påstå at danske landmand ikke har et problem??

23
15. juni 2014 kl. 15:40

Hej,

Jeg har fundet denne rapport hos CDC (Centers for Disease Control and Prevention):

https://www.cdc.gov/mrsa/tracking/index.html

Antallet af registrerede MRSA tilfælde syntes at være 65,296 i 2012 (eller 19 tilfælde per 100.000 indbyggere, check med lommeregner siger at så må der være 343.663.157 amerikanere i 2011, hvad der lyder rigtigt).

Andre interessante oplysninger er at USA er adskillige år foran os, man oplyser dødstallet forårsaget af hospitals infektioner til at være 9.000 MINDRE i 2011 end i 2005!

'Invasive MRSA infections that began in hospitals declined 54% between 2005 and 2011, with 30,800 fewer severe MRSA infections. In addition, the study showed 9,000 fewer deaths in hospital patients in 2011 versus 2005. '

Problemet er rigtig 'gammelt i USA, se blot denne statement:

'This study (or report) complements data from the National Healthcare Safety Network (NHSN) that found rates of MRSA bloodstream infections occurring in hospitalized patients fell nearly 50% from 1997 to 2007. '

Hvis man bladrer rundt på CDC Sitet, får man indtryk at fremgangen er forårsaget af mange forskellige initiativer til at reducere infektionstruslen, bedre hygiegne, ændrede operationsteknkker og national funding via Affordable Care Act (ACA).

Faktisk kan man se offentlige data, der viser de forskellige staters succes indenfor udvalgte fokus områder, således ligger New Mexico 41% under den nationale base line for antallet af infektioner ved colon operationer:-).

Jeg har ikke fundet data om hvad Landbrugs sektoren har gjort.

mvh Jens

22
6. juni 2014 kl. 10:42

@Erik Bresler Din pen er ufattelig. Hvor mange døde skal der være, før det er et problem for dig? 400? 1000? Eller? At der i 2007 var rigtigt mange døde i USA skyldes vel at deres antibiotikabrug i landbruget er langt større end i DK, men hvordan er MRSA situationen i 2014 i USA? Der er gået 7 år, og man må da have gjort noget? Måske er svineeksporten ikke så vigtig for USA som for DK? Men hvis vi vil opretholde og udbygge eksporten, så skal situationen ikke fejes ned under gulvtæppet, som du foreslår, men vi skal udrydde MRSA i danske stalde. Denne bakterie har ikke altid været der, men er tilkommet i de senere år sydfra måske pga. de åbne grænser. Derfor kan vi også fjerne den igen, hvis vi vil! For den fremtidige eksports skyld er det klogt at gøre det!

20
6. juni 2014 kl. 10:08

Hvorfor undersøge hvordan smitten spredes? Ministeren har indført obligatorisk håndvask, skal vi ikke vente et par år og se om det hjælper før vi gør noget overilet?

Det er trods alt kun få dødsfald der indtil nu er kendt. Tallet på indlagte og på desinficerede boliger og slægtninge er vist ikke oplyst, det er jo trods alt en betydelig eksport det gælder. Det må da også berolige at det er meget værre andre steder.

I USA var estimatet i 2007 ca 18.000 dødsfald og vi har da ikke hørt derovrefra om håndvask eller andre drastiske tiltag.

link til artikel om den pudsige måde danske dødstal spredtes.https://www.wired.com/2014/05/denmark-deaths-st398/

19
6. juni 2014 kl. 08:50

Fra kæledyr? Fra heste? fra kvæg? fra andre mennesker? Alt ovenstående er muligt! Husk nu det alle kloge og selvbestaltede profeter! Lad os få undersøgt hvor de bakterier findes rund om kring os! Hvordan kan man blive smittet?

18
3. juni 2014 kl. 16:38

Er en fjerdel af verdens befolkning en ubetydelig gruppe?

Vel ikke, men husk at medregne 7. dags adventister og andre, ikke religiøse vegetarer, der har den frækhed at leve længere, sjældnere er syge og overvægtige, set i forhold til os andre der hidtil har spist flæskesteg med stor fornøjelse.

Hvor stor fornøjelsen bliver i fremtiden har landbruget stor indflydelse på.

16
3. juni 2014 kl. 13:55

Det her ligner mere og mere BSE skandalen. Det er vores egen produktionsmåde, som fremkalder problemet. Til en start er det kun dyrene, og alle inden for industrien har travlt med at berolige: Det smitter ikke mennesker og er helt ufarligt.

Først når erhvervet får kniven på struben fra forbrugerne eller fra lande der modtager vores eksport bliver der grebet ind. Vi skal altså se døde forbrugere, det er ikke nok med nogen, som har været i nærheden af en stald.

15
3. juni 2014 kl. 13:45

Når nu den danske sundhedsstyrelse finder at det ikke giver mening at behandle de personer som er MRSA smittet og samtidig arbejder i en svinestald, bør landbruget overveje om der i det danske samfund er andre brancher hvor man tager så let på sine ansattes helbred? Hvis dansk landbrug ikke selv vil medvirke til at reducere smitten fra MRSA smittede svin, kan man håbe på at de forsikringsselskaber som dækker området for arbejdskraft i danske svinestalde kraftigt hæver deres præmier! Men det er vel et logisk og relevant spørgsmål at stille sig selv, hvilket menneskesyn som dominerer dansk landbrug, når man accepterer sådan arbejdsvilkår!

14
3. juni 2014 kl. 12:16

Det er både søgt og uvedkommende at inddrage en ubetydelig gruppe der af religiøse grunde måske ikke spiser svinekød.

Samme gruppe bliver hastigt mindre i forhold til alle de bekymrede forbrugere der sætter forbruget væsentligt ned eller stopper helt.

13
3. juni 2014 kl. 11:35

@Bresler Som de fleste vel ved, så spiser bl.a. troende muslimer og jøder ikke svinekød. Fx. den muslimske religion får i disse år flere og flere tilhængere - også i flæskelandet Danmark!

11
3. juni 2014 kl. 10:59

Svinebesætninger med MRSA bør slås ned, staldene desinfekteres og stå tomme i en periode, og bedrifterne bør isoleres, som var det mund- og klovsyge eller svinepest . Dette vil indirekte også presse landmændene til at bruge mindre antibiotika og bedre foder samt give dyrene mere plads for at forhindre MRSA udbrud på deres bedrift.

Erfaringen viser at menneskeliv ikke tæller, men kun når eksporten er i fare, så sker der noget i denne retning! Men så er det forsent, fordi det tager meget lang tid, om overhovedet, at genoprette forbrugernes og aftagerlandenes tillid. Så alene for landbrugets egen skyld bør de gå videre, end myndighederne kræver.

Svinekød er allerede under et stærkt religiøst pres, hvis kvaliteten forringes yderligere, og forbrugeren får den opfattelse at det er sundhedskadeligt, så har svinekød ingen fremtid og vil forsvinde langsomt fra spisekortet, ligesom hestekød af andre grunde har gjort.

10
3. juni 2014 kl. 10:51

I Norge er besætningerne slået ned. I Danmark er vi mere interesserede i at "hjælpe" producenterne end at tage vare på befolkningen - ved at forhindre spredning.

Vaske hænder... Gud fader bevares!

9
3. juni 2014 kl. 10:41

@Ivar Ingolf Nielsen For nu at blive i sprogbruget - din forklaring må du altså længere ud på landet med!

Smitte med MRSA fra kontinent til kontinent i forhold til smitte fra nærliggende svinefarm og nærliggende marker med gylle opsamlet fra smittede svin! Skal vi ikke starte med at fjerne den mest oplagte smitteklilde! Hvis vi får danske svin gjort raske og kan vi give dem opvækstforhold hvor man ikke skal benytte antibiotika, så har vi sikkert også reduceret MRSA kraftigt. Den sidste rest af MRSA klares ved at reducere antibiotikaforbruget til os mennesker ved at begrænse den praktiserende læges mulighed for at udskrifte alle former for antibiotika.

8
3. juni 2014 kl. 10:08

Embedsmændene og politikerne ved alt for godt det nye tiltag hjælper lige så lidt som tidligere formålsløse slag i luften.

De magter ikke at gøre det nødvendige, der skal flere døde og boykot ligesom Sverriges, desværre. Tilbage er kun en lang og pinefuld afslutning på svineæventyret.

7
3. juni 2014 kl. 09:49

Sundhedsstyrelsen har jo opgivet at behandle personer som er smittet med MRSA og som arbejder i en svinebesætning. Løsningen kunne jo så være at lade disse personer forblive konstant i svinestalden. Grisene ville sikkert synes det var rart at blive passet lidt mere intensivt!

Det er selvfølgeligt ironisk - men det viser lidt om problemet og den mangel på ansvar som man i landbruget har omkring MRSA.

Formentligt vil den eneste virksomme vej være at slå smittede svinebesætninger ned, rengøre staldene, behandle de ansatte / svinebonden indtil de er smittefri og så håbe at MRSA-infektionen ikke kommer igen, såfremt pågældende svinebonde har mod til at begynde på en ny.

Udgiften må dækkes kollektivt af landbruget - gerne gennem en gensidig forsikring.

5
3. juni 2014 kl. 09:35

Det er ikke håndvasken der kan redde planeten mod resistente bakterier. Antibiotikaen og de resistente bakterier ved ikke at de skal holde sig inden for murene på en svinestald. Både antibiotika og bakterier flyder ud i naturen alle vegne kan genfindes i den alje der spredes på markerne og i kloaker.

I avlbesætninger er der allerede håndvask og tøjvask både før og efter svinestalden. Der er faktisk et omklædningsrum ved indgangen. Naturligvis ville det være mere sikkert at holde syge mennesker ude af stalden, indtil videre er der kun lukket for besøg af andre der har været i udlandske stalde.

Hygiejne er naturligvis en fornuftig løsning, da et forøget brug af boltpistol ved små rifter er for drastisk.

4
3. juni 2014 kl. 09:12

Denne plan viser at minister og embedsmænd ikke har forstået alvoren i at de bruges tonsvis af antibiotika i landbruget uden der er medicinsk indikation. Det er ikke håndvasken der kan redde planeten mod resistente bakterier. Antibiotikaen og de resistente bakterier ved ikke at de skal holde sig inden for murene på en svinestald. Både antibiotika og bakterier flyder ud i naturen alle vegne kan genfindes i den alje der spredes på markerne og i kloaker.

3
3. juni 2014 kl. 09:04

Landmænd og dyrlæger der fodrer grise med antibiotika (læs: "vækstfremmere") bør lande i spjældet. Det er det eneste der hjælper.

Bent.

2
3. juni 2014 kl. 08:59

At begrænse brugen af antibiotika er prøvet i mange år og har ikke ført til noget endegyldigt resultat. Man skulle hellere koncentrere anstrengelserne for at redde menneskeliv ved at lovliggøre brugen af de såkaldte non-antibiotika af phenothiazingruppen til behandling af patienter, der lider af livstruende infektionssygdomme forårsaget af antibiotikaresistente mikroorganismer. Dansk forskning ledet af overlæge Jette E. Kristiansen har opdaget og dokumenteret, at disse non-antibiotika er virksomme, men hverken politikere, medicinalindustrien eller medier har vist interesse. Det er mit håb, at denne forskning vil blive taget op til overvejelse af Enhedslistens Per Clausen og Venstres Erling Bonnesen i samrådet i morgen. De er blevet informeret af undertegnede. Søren Nielsen, dyrlæge, Tåsinge

1
3. juni 2014 kl. 08:50

Stramme op på hygiejnereglerne og indføre isolering på hospital og plejehjem, når beboere/patienter har denne bakterie.