Minister: Grønlands oliefond udgør 435 milliarder kr. i 2060

Selvom Grønland undervejs trækker penge ud af sin endnu ikke etablerede oliefond for at kompensere for det årlige danske bloktilskud, vil fonden i 2060 have akkumuleret en formue på mere end 435 milliarder kroner.

Det fastslår landets erhvervs- og råstofminister, Jens-Erik Kirkegaard, overraskende i en pressemeddelelse, efter at en stor tværvidenskabelig undersøgelse for et par uger siden slog fast, at det er helt usandsynligt, at de hårde mineraler kan understøtte en selvbærende grønlandsk økonomi.

Med samfundets nuværende offentlige serviceniveau og niveau for bloktilskud opererer Grønland med et gennemsnitligt årligt hul i statskassen på 800 millioner kroner, fastslog ekspertudvalget med geologiprofessor Minik Rosing som formand.

Ikke desto mindre vurderer Jens-Erik Kirkegaard, at landet i 2060 vil råde over en 435 milliarder kroner stor oliefond, selv når det årlige danske bloktilskud på 3,5 milliarder kroner ikke længere eksisterer.

Råstofministeren minder om, at selvstyrets olie- og mineralstrategi 2014-2018 er uændret på baggrund af Minik Rosings advarsler til Grønland om at tro for meget på et råstofeventyr. Geologiprofessoren konkluderede, at
olieindvinding ligger 20-50 år ude i fremtiden, at kun tre store mineralminer er så fremskredne, at de kan begynde at producere inden for en overskuelig årrække, og at det tager årtier at efterforske og modne mineprojekter.

Lille boreplatform i 2020

Den grønlandske råstofstrategi, der netop er sendt i høring, går ifølge Jens-Erik Kirkegaard ud på, ‘at der i perioden fra 2014-2018 vil kunne blive åbnet tre-fem miner, og det vurderes, at der hvert andet år vil blive etableret 1-2 offshore-boreprojekter. Strategiens tiltag enten bidrager til at sikre dette aktivitetsniveau eller tager udgangspunkt i, at niveauet realiseres inden udgangen af 2018,’ skriver Jens-Erik Kirkegaard i en pressemeddelelse.

‘Beregningsteknisk er forudsætningen, at der i 2020 påbegyndes etablering af en lille boreplatform på et oliefelt på 500 millioner tønder, og at der i 2025 starter opbygning af en stor boreplatform til et felt på to milliarder tønder olie,’ forklarer Jens-Erik Kirkegaard.

Den udmelding undrer Minik Rosing:

»Den er meget ukonkret og temmelig uforståelig. Jens-Erik Kirkegaard siger, at man starter med at anlægge en lille olieboreplatform. Betyder det, at man starter med at bygge platformen eller ser, om man kan leje den og skal efterforske eller hvad,« spørger Minik Rosing og gør opmærksom på, at ingen olieselskaber i år har været interesseret i at udnytte deres efterforskningslicenser.

Tallene er ministerens egne

For at validere sine tal henviser Jens-Erik Kirkegaard til Skatte- og Velfærdskommissionen. Det er herfra, han har oplysningerne, understreger han.

Et opslag i Skatte- og Velfærdskommissionens betænkning fra marts 2011 afdækker imidlertid, at tallene oprindeligt stammer fra Jens-Erik Kirkegaards eget departement:

‘Scenarierne bygger på et notat, som PriceWaterhouseCoopers (PWC) har lavet for Råstofdirektoratet. Her har man beregnet det samlede 'government take', det vil sige de samlede indtægter til Selvstyret. (...) Beregningerne er foretaget under den beregningstekniske forudsætning, at der i 2020 påbegyndes etablering af en lille boreplatform på et oliefelt på 500 mio. tønder, og at der i 2025 starter opbygning af en stor boreplatform til et felt på 2 mio. tønder olie,’ stå der i betænkningen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Antaget at der er 75.000 mennesker deroppe i 2060, så kan selv Norge gå hjem og nuller navlefnuller, for det er altså rigtig mange penge.

Så mange penge vil fuldstændig ødelægge vores naboer's arbejds-vilje og ikke mindst lever :D

 • 0
 • 0

.. svarer vel til hvad det koster Danmark i nutidskroner, 46 år frem. Så der skal betydeligt mere til, samt vilje til at opbygge et samlet selvhjulpent samfund. Så er omkostninger til militær, overvågning og beredskab ikke medtaget.

 • 0
 • 0

Man skammer snart over at være en del af den politisk misrøgtede grønlandske befolkning.

Den ønsketænkende minister har intet-som-helst sagligt belæg for sine drømmerier og fremturer alene med hysterisk opskruede fantasillioner for at skrue forventningerne op hos landets økonomisk ydmygede uoplyste befolkning.

Ved at foreholde landets uuddannede befolkning astronomiske gevinster ved et muligt - men pt. uplanlagt og realistisk set i overskuelig fremtid uforudseelig oliegevinst - olieeventyr tryllebinder han vælgere der ikke har forudsætninger for at gennemskue løgnen og som tilmed har en paternalistisk tiltro til deres medmenneskers ærlighed.

Med en sådan politisk ledelse kan det desværre kun gå galt.

Med venlig hilsen

 • 0
 • 0

Så må man bare håbe for Grønland at de kan nå at sælge deres olie... Også efter 2050 hvor al energi er lagt over på vedvarende energikiler...

 • 0
 • 0

Men den forbløffende fine fremtid som politikerne snakker om, får mig til at tænke på de utalleige femårsplaner som blev lagt i Østblokken i årtier frem til "murens fald".

De blev aldrig det der blev spået.

 • 0
 • 0

Hvis der virkelig er for 435.000.000.000 kroner, så prøv om alle rettigheder kan sælges for "blot" 300.000.000.000 kroner. Kan det ikke det, er der ikke nok dokumentation for der ligger så store værdier.

Med mit ringe kendskab til Grønland, vil pengene hurtigt forsvinde i korruption, neputisme og drikkeri.

 • 0
 • 0

Nu har danmark jo rigtigt go' erfaringer med at forvalte deres egen olie reserver. Tør godt regne med at Grønland er bedre end Danmark på det område.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten