Minister glemte oplysninger i solcelle-forslag: Nu ser ordningen bedre ud
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister glemte oplysninger i solcelle-forslag: Nu ser ordningen bedre ud

Nye tal fra Klima- og Energiministeriet giver fremtidige solcelleejere håb om en bedre økonomi end først fremlagt.

For nu står det klart, at danskere, der køber solcelleanlæg i 2013 og fremover, kan regne med en fastlåst i pris for den overproduktion, de sælger til elselskaberne, ti år frem i tiden.

Den oplysning manglede i regeringens forslag til en politisk aftale om nye tilskud til solceller, der blev offentliggjort i går.

Det blev Ingeniøren gjort opmærksom på af en medarbejder i SF, som lå inde med et faktaark, der beskrev regeringens forslag mere præcist. Nu er det også blevet bekræftet af pressechef i Klima- og Energiministeriet Claus Kaae-Nielsen, at tilskuddet løber over ti år.

Udkastet til en ny solcelleordning gav et indtryk af, at danskere, som køber solcelleanlæg i 2013 og fremover, kan se frem til en pris på 130 øre pr. kWh, som de ikke selv bruger og derfor sælger. Men efter fem år ville prisen for overproduktion falde til 60 øre.

Nu står det altså klart, at de 130 øre er en fastlåst pris for overproduktion, som solcellekøbere kan regne med i ti år, hvis de køber et anlæg i 2013. Køber man efter 2013, vil prisen være mindre, da den faste pris, nye solcelleejere får lovning på i 10 år, falder år for år, indtil den når ned på 60 øre pr. kWh i 2017.

Solcelleejere kan få lov at beholde deres produktion til eget forbrug, hvis de bruger den inden for en time. Hvis ikke de gør det, vil strømmen blive solgt som overproduktion.

Efter ti år falder prisen for overproduktion ned til markedsprisen og ikke 60 øre.

Tilsammen betyder det ifølge regeringen, at et solcelleanlægget vil være betalt efter 10 år.

Nuværende ejere, som har købt deres anlæg i 2012, nyder godt af den nuværende ordning, i 10 år. Derefter skal de sælge deres overproduktion til markedspris. Har man købt et solcelleanlæg før 2012, er det først efter 15 år, at prisen på overproduktion falder til markedspris.

Misforståelsen gav anledning til, at Dansk Solcelleforening, som repræsenterer den danske solcelleindustri, udtalte, at sådan en ordning ville gøre det af med hele industrien.

»Ordningen var helt skævt ramt før. Nu er det lidt bedre, men det er altså stadig ret langt fra at give et marked til køberne derude,« siger formand Signe Antvorskov Krag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan vil man måle strømmen time for time? Jeg går ud fra at det ikke kan lade sig gøre (eller i hvert fald ikke er praktisk) med gamle målere der normalt kun bliver aflæst èn gang per måned/kvartal/år.

 • 0
 • 0

@ Svante: Da jeg fik installeret mit solcelleanlæg skiftede DONG min gamle ferraris-måler ud til en ny elektronisk måler, der fjernaflæses automatisk. I dag sker det en gang i døgnet, men der er ikke noget til hinder for at det kan ske f.eks. hver time. Det giver bare lidt mere datatrafik. I øvrigt får jeg en gang om ugen tilsendt et Excel-ark med mine aktuelle data for hvert døgn, for hvad jeg har trukket fra nettet og hvad jeg har leveret til nettet. Fin service fra DONG.

 • 0
 • 0

Hvordan vil man måle strømmen time for time?

Mon ikke det er meget få målere der ikke kan timeaflæse og fjernraportere, ellers er problemet ikke større end at skifte måleren.

I den bebyggelse hvor jeg bor, hvor vi for kun 2 år siden fik nye avancerede målere, skal dem der får solceller igen have skiftet måleren, for at få flere tælleværker.

Alle SEAS-NVE 375.000 kunder har deres egen side hvor de kan følge forbruget i hver eneste time, med statistikker gode råd osv, så vidt jeg kan læse er der ikke selskaber uden planer om minimum timeaflæsning og fjernrapportering.

http://www.seas-nve.dk/Privat/Priser/Nyema...

 • 0
 • 0

Pris differencen på leveringstid og forbrugstid for en solcelle ejer, må antages at være max. 30øre/KWh i gennemsnit, så det er den fair pris at betale, uden at der er tale om tilskud!

Ny ordning giver 130øre (65øre efter skat) for leveret strøm, og du skal betale 220øre for forbrugt strøm, så det må blive en skat på 165øre/KWh.

Du betaler altså en afgift/skat på 135øre/KWh af din solstrøm, samtidig med at du nedbrigner Danmarks CO2 udslip, det må siges at være en win-win for staten.

 • 0
 • 0

uanset hvad ændrer det ikke ved at politikerne i den grad er løgnagtige og utroværdige!! En skændsel med en minister der går ud og taler direkte usandt, for blot få uger siden. Skandale med de 1000-vis af kr. der er investeret i tillidt til en grønnere verden med en god aftale! Vor herre Bevare's!!

 • 0
 • 0

At man ikke kan ”tjene 250.000” skattefrit på en 150.000 kr. investerering.
http://www.bolius.dk/alt-om/energi/artikel...
Eller kan man? For hvis man bruger den strøm solcellerne laver, så spare/tjener man stadig.
Det kræver dog at man ”flytter” forbruget til der er sol, i dag har mange opvaske og vaskemaskiner forskyde start, hvorfor ikke ”solstyre” dem.
Der er stadig ikke afgift på egen strøm, så der er stadig sparet/tjent 1,5 kr. pr. KWh man selv bruger.
Så samlet set taber samfundet på os, der har installeret solceller og det må de, der ikke har betale for.
At man ikke kan ”gemme” strøm fra om sommeren til vinter gratis, er vel meget retfærdigt, men hvorfor en time? Det forstår jeg ikke. Hvad med en mellemting som et døgn?

 • 0
 • 0

jeg vil rigtig gerne se Martin Lidegaards beregninger der viser at man kan få pengene flere gange igen med udkastet til de nye (overgangs-)regler.

Hvis man tager alle forhold i betragtning - herunder skat og den udgift en solcelleejer har til at (tilbage-)købe el om aftenen, som vedkommende selv har produceret om dagen, så giver anlægget underskud fra den dag anlægget kommer over på de nye regler efter 10 år.

Så nytter det jo ikke at anlægget er tilbagebetalt inden de 10 år er gået.

 • 0
 • 0

Det er meget muligt anlægget begynder at give underskud efter 10år.

Finder det kun rimeligt at ordningen ændres. Og den nye virker umildbart ok. Jeg syntes ikke det er fair at el-nettet skal virke som en buffer der optager overproduktionen fra solcelle ejerne så de kan hente overproduktion tilbage kvit og frit efterfølgende.

Hvis forbrugerne der ejer et solcelle anlæg vil undgå at få et underskud må de planlægge deres forbrug efter deres produktion. Alternativ må de investere i et anlæg der kan "opbevare" deres overproduktion med det resultat at de får et vist tab.

 • 0
 • 0

Det lyder efter det vores kære Minister har fundet på ,at man jo bare skal slukke for inverteren når man er færdig med at bruge strøm , jeg har da været ude og kikke der er jo ikke mindere end 3 afbrydere så der skulle jo nok være mulighed at undgå en ekstra skat !!
Envidere så er det noget fis og sladder alt sammen når man ikke får de rigtige svar fra Ministeren om man bla. bliver beskattet af egen el

 • 0
 • 0

Hvis man tager alle forhold i betragtning - herunder skat og den udgift en solcelleejer har til at (tilbage-)købe el om aftenen, som vedkommende selv har produceret om dagen, så giver anlægget underskud fra den dag anlægget kommer over på de nye regler efter 10 år.

Så nytter det jo ikke at anlægget er tilbagebetalt inden de 10 år er gået.

Ejvind.

Den analogi holder da vist ikke.

Hvis du installerer et anlæg, tjener det hjem på 10 år - eller mindre - medens du har de favorable forhold for afregningen, så er din situation efter de 10 år:

 1. Du får leveret en vis mængde el direkte til dit eget forbrug. (Koster dig kun vedligehold af anlægget)
 2. Du leverer en mængde til nettet, som du modtager en mindre betaling for. (Også her har du udgifter til vedligehold, som det eneste )
 3. Du køber den resterende mængde el til dagspris fra nettet.

Hvordan kan det give dig et underskud. ??

Hvis du demonterer anlægget vil du jo skulle købe HELE dit elforbrug til dagspris. (Og du sparer vedligehold af dit anlæg)

 • 0
 • 0

Jeg har udtrykkeligt frabedt mig at afskrive skattemæssigt eller at få andel i vedligeholdelsesfradrag for afholdte lønudgifter.
Meningen var at det overhovedet ikke skulle vedkomme det offentlige som sådan.
Hvis Hr. Lidegård fastholdser, så vil jeg da have de fradrag og afskrivninger jeg kan få.

 • 0
 • 0

I det første halve år af 2012 undlod jeg selv at investere i solceller, da jeg ikke troede på, at nettomåler ordningen ville vare ved. Først da Lidegaard to gange på tv havde understreget, at ordningen under ingen omstændigheder kunne ændres tilbagevirkende for dem, der var på ordningen turde jeg investere. Lånet blev på 8%, men efter 20 år var det tilbagebetalt og derefter ville der være 10 gode år.
Med den nye ordning er det rent underskud. Efter 10 år får man 60 øre pr kWh og med producerede 5500kWh pr år bliver det 3300kr pr år. Hertil kommer service på anlægget, udskiftning af solpaneler og evt ny konverter. Efter 20 år går omkostning og investering lige op - staten tog overskuddet og efterlod kun risikoen. Hvis dette bliver vedtaget har jeg investeret den sidste krone i alternativ energi og Danmark. Penge, som er synlige for politikerne, venter kun på at komme i statskassen.

 • 0
 • 0

Jeg har investeret i solcelle anlæg og varmepumpe i den tro at jeg kunne få lov til at lagre min strøm indtil jeg ville få brug for den.

Nu tvinger regeringen mig til at købe et pillefyr da det faktisk er mere rentabelt end varmepumpe. Så staten får ikke sine afgiftkroner og den pisser mig totalt af - ingen goodwill herfra længere. Derudover køber jeg batterier nok til at køre et par dage med oplagret energi. Så massere af ekstra udgifter og CO2 producerende varme om vinteren.

Hvorfor helvede lapper de ikke deres huller ved at lægge flere afgifter på kulproduceret elektricitet? Nååå nej - det er jo deres venner og danmark har jo store kulreserver så det koster ikke på betalingsbalancen.....? WTF?

 • 0
 • 0

Al varmeindgang går gennem varmtvandsbeholderen, så hvis jeg bruger elektriciteten på en varmepumpe, så kan jeg dels få gratis varmt vand om sommeren, dels nedsætte mit Fjernvarmeforbrug en del af året.

Men det samme bliver det ikke, så jeg vil overveje hvilke andre muligheder der viser sig. Foreløbigt vil jeg være tilfreds hvis jeg når at tjene investeringen hjem, og så har jeg god samvittighed med CO2 regnskabet.

Om få år vil solcellerne blive langt mere effektive, og måske vi kan lagre solskinnet i kemisk form til brug i "brændeovnen"

 • 0
 • 0

Vi antager at du i 2012 har købt 6kWp solcelle anlæg fordi det der dit nuværende og fremtidige strømforbrug, igen variation uanset om teenageren flytter hjemmefra eller, eller huset handles, det ligger i husstørrelsen at det hus bruger 6.000kWh om året.

Du installerer 6kWp for 100.000kr, du producerer 6.000kWh om året i 10år, gode paneler som ikke ældes.
Vi antager at du kan optimere og bruge 1.000kWh i samme klokketime som den produceres.

Du skal betale for 5.000kWh a 2,20kr + 5.000*(skat af 1,30kr=65øre) + 10.000kr afdrag + forrentning af de 100.000kr.

1) forbrug udefra 5.000kWh a 220øre = 11.000kr
2) forbrugsmatch 1.000kWh a 0øre = 0kr (egen "gratis" strøm)
3) afdrag på 100.000kr 1/10 hver år = 10.000kr
4) forrentning af hovedstol med 8% = 8.000kr faldende til 800kr det 10énde år
5) 50% skattebelastning af 5.000kWh, som i første omgang må sælges til 1,30kr = 3.250kr
6) Indtægten fra elselskabet og PSO ordningen 6.500kr

Det første år koster solcelleejerens egne 6.000kWh: 11.000+0+10.000+8.000+3.250- 6.500kr = 25.750kr (faldende til 18.550kr det 10énde år)

Naboen uden solceller betaler for samme 6.000kWh: 6.000*2,2kr = 13.200kr

Så vidt jeg kan se påtager solcellekøberen en usikkerhed på fremtidens strømforbrug, en usikkerhed på forsikring, ekstra omkostning hvis der er mindre end 30år´s levetid tilbage på taget, begrænset gevinst ved hussalg, hvis udviklingen fortsætter og der kommer billigere og bedre solceller på markedet, hvem vil så betale ekstra for et hus med den gamle model, og alle årene skal der betales mellem 50% til dobbelt op for strømmen.

Hvis naboen finder andre måder at spare på strømmen så falder hans strømregning omgående, mens solcelle ejeren som har konverteret til kapitaludgifter har fraskrevet sig muligheden for at ændre sig regning ret meget.

 • 0
 • 0

Batterier der er langt mere effektive er faktisk opfundet, men de skal først i produktion.

Lagring af solskin er faktisk også opfundet og principperneafprøvet på Københavns Universitet, men det skal også først i produktion.

Fremtiden tegner derfor sort for Energiministerens skattedrømme.

 • 0
 • 0

@ Svante: Da jeg fik installeret mit solcelleanlæg skiftede DONG min gamle ferraris-måler ud til en ny elektronisk måler, der fjernaflæses automatisk. I dag sker det en gang i døgnet, men der er ikke noget til hinder for at det kan ske f.eks. hver time. Det giver bare lidt mere datatrafik. I øvrigt får jeg en gang om ugen tilsendt et Excel-ark med mine aktuelle data for hvert døgn, for hvad jeg har trukket fra nettet og hvad jeg har leveret til nettet. Fin service fra DONG.

De nye fjernaflæste målere kan sættes til at gemme værdierne i time-måling, kvarters-måling eller vist nok også minut for minut. Data overføres stadig ca. en gang i døgnet, de bliver bare gemt i målerens hukommelse... Så selv om måleren tømmes en gang i døgnet, får DONG formentlig stadig timeværdier...

Jeg vil dog tro at måleren skal have ændret software så kunden selv kan se hvor meget der er brugt inden for den lovlige time, i dag registreres der hvor meget der føres henholdsvis ind til boligen eller ud på nettet...

Det kunne være interessant at vide om der snakkes om løbende time eller fast time. Hvis man producerer strøm fra 11.30 til 11.59 og bruger samme mængde fra 12.01 til 12.29... Er det så brugt inden for den pågældende time?

 • 0
 • 0

@ Svante: Da jeg fik installeret mit solcelleanlæg skiftede DONG min gamle ferraris-måler ud til en ny elektronisk måler, der fjernaflæses automatisk. I dag sker det en gang i døgnet, men der er ikke noget til hinder for at det kan ske f.eks. hver time. Det giver bare lidt mere datatrafik. I øvrigt får jeg en gang om ugen tilsendt et Excel-ark med mine aktuelle data for hvert døgn, for hvad jeg har trukket fra nettet og hvad jeg har leveret til nettet. Fin service fra DONG.

Jeg har fået installeret en ny digital fjernaflæst Echelon elmåler af NRGi og den måler forbruget på timebasis. Jeg kan også overvåge forbruget ned til timebasis med en NRGi smartphone app og på det iGoolge (Goolge lukker dogn iGoogle til November 2013.
NRGi smartphone apps: http://intelligent-el.dk/fordele+-c12-+pro...

 • 0
 • 0

NordPoolSpot fastsætter prisen på strøm time for time hver dag kl 12:30 for den næste dag.
http://nordpoolspot.com/Market-data1/Elspo...
Husk at dele med 1000 og lægge moms til. vælg DKK og DK1/DK2

DONG Energy har et uplift på 1,68 øre pr kWh (incl. moms).
http://www.dongenergy.dk/erhverv/El/ompris...

DONG Energy Eldistribution A/S oplyser om afgifter og variable transportpriser 156,25 160,88 165,38 (incl moms).
Bemærk variabel pris på transport af el ud fra tidspunkt/ugedag/helligdag
http://www.dongenergy-distribution.dk/da/e...
- vælg Normaltarif time

Tillæggene til NordPoolSpots pris har jeg beregnet til 1,58, 1,63 og 1,67

Hvad der sker når NordPoolSpots pris er negativ som den 7/11 kl. 02-03 -14,84 DKK MWh ved jeg ikke helt.

Min elmåler har en GSM antenne og kan KUN rapportere pr døgn.
Ved siden af sidder der endnu en boks med GSM antenne, som rapporterer pulserne fra elmåleren (time opgørelse).

Ved variabel timepris og slukket varmepumpe i peak perioderne er min gennemsnitlige pris omkring 1.85 pr kWh.

NB. Jeg har selv lavet et program til datamining af NordPoolSpots hjemmeside, tillæg af moms, uplift og afgifter og grafisk præsentation, så det er muligt at styre forbruget uden om peak perioderne.

Med venlig hilsen
Villy Ib Jørgensen

 • 0
 • 0

Lad mig først slå fast at jeg som udgangspunkt godt kan forstå at man ændrer på nettomåler ordningen. At ændringen så består prøver at basere sig på en eller anden smart-grid floskel om at man skal bruge energien når den er der er vel det reelle problem. Der findes jo en udmærket korrellation imellem produktionen fra solceller og det samlede elforbrug. En ændring af lovgivningen vil vel reelt betyde at flere vil forbruge når de selv producerer el, med det resultat at maksimumforbruget reelt øges.
I dag er det jo også sådan at de private husstande forbruger ganske lidt energi i dagtimerne hvor energien primært bruges af firmaer, det er lidt svært at se fordelen i at tilskynde private forbrugere til at bruge energi samtidigt med industrien, det må simpelthen være ren dumhed.
Umiddelbart er det vel ikke nogen helt dårlig ide at producere el på solceller i den periode af året hvor varmebehovet på kraftvarmeværkerne er lavt og så forbruge mere kraftværksproduceret el i de kolde måneder hvor samproduktionen af el og varme er bedre afstemt.

 • 0
 • 0

Har lige investeret i nyt jordvarmeanlæg og solcelleanlæg efter gældende
lov og regler.
Har også betalt meromsætningsafgift til staten af det hele.
Skal ikke sælge noget af mit produceret el,men forventede at bruge
nettomålerordningen i mange år.
Kan nu se i det nye forslag at jeg allerede efter 10 år skal bruge timeafregning
Skal jeg så starte min jordvarmepumpe om sommeren ! !
Ændringer burde kun gælde for dem som investerer efter skæringsdatoen.
Christian M

 • 0
 • 0

Kære Klima Energi og By MINISTEr
Martin Lindegaard

Jeg siger det lige igen.

Tak for endnu engang at have demonstreret hvor absolut og total utroværdig, den nuværende regering er.

Helt oprigtigt var jeg få sekunder fra at have stemt Socialdemokratisk ved sidste valg, men valgte i sidste sekundt at flytte mig en kende længere til højre ... da jeg tænke at den der med de 15 minutter ekstra den er der da vist ikke for mege
t hold i.

Nu ville skæbnen så at jeg altid har haft en enorm interesse i grøn omstilling, faktisk en af grundene til at jeg ofte har bevæget mig over på venste side af midten. Det der virkeligt får mig op at ringe i den henseende er følgende ca. citat fra dig, fra sidste uge:

Noget i retningen af: Vi går og overvejer forslag til en ændring af den nuværende tilskudsordning til solceller. Dog kan de nuværende ejere af solcelleanlæg være helt rolige. Det er ikke nogen bananrepublik så vi ændre under ingen omstændigheder reglerne med tilbagevirkende kraft.

Nu har jeg så, besværet mig med at læse jeres oplæg til en ændring af ordningen.

OVERGANGSORDNING ?? Hvor kom den lige fra.

De fleste anlæg på stort set alle beregningssider der har haft noget at gøre med solceller, har regnet afkasted ud inden for 25-30 år. Da der her bliver taget højde for slid og udskiftning af inverter efter 10 år.

Nu spiller i ud med en overgangsordning der for nye ejere, det vil sige de fleste, betyder at de ryger over på den nye ordning om 10 år.

Jeg føler mig mest af alt dum, i kraft af jeg helt indtil d.d. har forsvaret over for venner og bekende at vi self i et land som danmark ALDRIG, ville gøre som i bananrepublikkerne og ændre den slags med tilbagevirkende kraft.

Tak for at murer mig fast på højrefløjen. De har da i det mindste et minimum af troværdighed.

 • 0
 • 0

... får vi dæmmet op for det overophedede marked for solcelleanlæg.

Markedet er ikke overhedet! Tværtimod hvis solcelleproduktionen skal udgøre 20% af vind og sol i 2030, skal solcelleinstallationen øges fra f.eks. 2020.

Iøvrigt viser de fleste indlæg ovenfor et fantastisk engagement i energi- og klimapolitik hvor folk risikerer en god del af deres egne penge. Det er godt nok politisk dumt at pisse på den slags mennesker!!!

 • 0
 • 0

Er jeg helt galt på den, eller ville det ikke være bedre for miljøet helt at droppe ordningen?

Med det nuværende oplæg til en ordning, vil forbrugere have et stort incitament til at flytte forbruget fra om natten til om dagen (modsat det behov, samfundet har så vidt jeg har forstået).

Hertil kommer, at for de bygninger hvor solcellerne er dimensioneret, så de lige svarer til forbruget time for time, vil der være et noget begrænset økonomisk incitament til at spare yderligere på el-forbruget - en betragtning, der naturligvis vil blive indregnet i de energispareprojekter, jeg igangsætter på min arbejdsplads.

Så ville det ikke være bedre for miljøet helt at droppe solcellerne - det kunne jo ligefrem se ud som om de forværrer miljøbelastningen i stedet for at forbedre den med den kommende ordning... ???

 • 0
 • 0

Man kan godt forstå, hvis politikkerleden vokser. For hvis ikke det er løftebrud at udtale flere gange, at loven ændres ikke med tilbagevirkende kraft, og vi har ikke tradition for at lovgøre med tilbagevirkende kraft, og vi lever ikke i en bananrepublik, og så ændre loven for solcelleanlæg, der allerede er installeret, så ved jeg ikke, hvad løftebrud er. Her er hvad du burde gøre:

Lav loven om med virkning for anlæg, der bliver installeret fremefter !

Kære Martin Lidegaard. Solcelleordningen er den eneste ordning, som jeg er bekendt mig, der i startåret aktiverer 6-7 private kr. for hver offentlig "tabt" kr i afgifter (moms på køb excl). Og man vil jo gerne have private investeringer ikke sandt. Hvis dette forslag går igennem, så dræber man en nuværende branche med et slag, men der er jo ingen fornuftigt tænkende mennesker, der nogensinde igen vil binde an med at investere i noget lignende, når man ikke kan stole på, at en investering gennemføres og afsluttes med de regler, der var, da investeringen blev lavet. Det er almindelig sund fornuft.

og til jer som har så ondt af, at solcelleejerne "slider" på nettet. El-net selskaberne opkræver for slidet primært via nettariffen, men der er intet til hindring for at man opkrævede lump sum for brug af nettet, så stop den hetz. og så skal i huske på, at alle disse selskaber er bygget op på forbrugerners penge, og de har lige fået 5,7 mia kr for 150 kv nettet, så de er rigeligt kapitaliseret for forbrugernes/skatteydernes penge.

men pointen i det hele er, at anstændigvis så må reglerne ændres for anlæg, der installeres fremover, og anlæg der allerede er installeret må kunne fungere ihht de regler, som investering og køb blev lavet på baggrund af.

 • 0
 • 0

Nu har vi igen det velkendte stunt fra politikere: at når noget tilsyneladende er for godt, så skal det ændres, så det ikke er godt længere. Uanset, at missionen kan være nok så grøn og godt for stat, beskæftigelse, miljø og fremtid. Uanset at risiko og investering ikke har en pind med staten at gøre - næ, nu er anlægspriserne simpelthen blevet for lave til, at Lidegaard kan lade være med at pille.

Jeg kan ikke lade være med at komme med følgende betragtning:
Laver du 5000 kWh årligt på dit solanlæg, lægger du sikkert de 4000 kWh, du ikke udnytter, ud på elnettet - helt gratis.

Sagen er den, at de 4000 kWh, du lægger ud på elnettet, ikke forsvinder ud i den blå luft, men rent faktisk bliver købt og betalt af andre forbrugere ... og de forbrugere vil selvfølgelig skulle betale deres helt normale elpris for de 4000 kWh ...
Facit: Staten får sit fulde provenu i form af samtlige afgifter og moms. Elselskaberne ligeså, de får også alle ledningsafgifter mm ind på de 4000 kWh qua det faktum, at dine kWh kommer i omløb og bliver solgt på normale vilkår! Det er vel en win-win-win?

For at fuldende stuntet, så mangler vi bare, at hvis du investerer i andre former for (afgifts)besparelser, så som nye energiruder eller udskiftning af den fede 4-hjulstrækker, ja så får staten her et provenutab i form af færre afgiftskroner... Her må logisk også komme en ændring? Og hvis du stopper med at ryge, så har du givet staten et permanent hul i afgiftskassen og skal følgelig belægges med en eller anden afgift/straf. ... eller hvordan?

Forskellen er bare, at her er der tale om blivende afgiftstab for staten, hvorimod de kWh, som du gratis lægger ud på nettet, og som du risikovilligt har investeret i at producere, bliver fuldt afgiftsbetalt i alle ender og kanter.

Pinligheden i, at Lidegaard ikke holder det, han gentagne gange har lovet om, at ændringen under ingen omstændigheder vil berøre de nuværende ejere af solcelleanlæg, er helt extrem. Alle har følgelig købt deres solcelleanlæg under falske forudsætninger!
Skam dig Lidegaard, pinlig er her et pænt ord.

 • 0
 • 0

Ændringer burde kun gælde for dem som investerer efter skæringsdatoen

 • i praksis nok svært at håndtere(?): Hvorledes skulle man fx. behandle brugere med en 'begunstiget' (mindre) installation, som vælger at udvide efter skæringsdatoen? To sæt afregningsregler??
 • 0
 • 0

Skam dig Lidegaard, pinlig er her et pænt ord.

Hvad havde I da forventet? Manden er jo radikal og dermed dybt utroværdig.

"At være radikal er ikke en politisk overbevisning, det er en karakterbrist!"

 • 0
 • 0

Uanset om der er tale om løftebrud ift. tilbagevirkende kraft eller ej, så finder jeg godt nok også at det skriger til himlen at man ikke har kigget på det store billede.
Som indehaver af en luft-til-vand varmepumpe, bruger jeg en hel del el (og intet andet). Min varmepumpe bruger immervæk en anseelig mængde energi, men klart mest i vinterhalvåret, og særligt om natten. Årsagen er selvfølgeligt at huset kræver mere opvarmning når det er koldere udendørs, og dette kombineret med at en varmepumpe er mindre effektiv jo koldere det er, så er man med en varmepumpe lige præcis i den situation at man forbruger mest energi på fuldstændigt modsat tid af hvornår celler producerer den mest effektivt.
Med denne her debile time-regel har man netop syltet al incitament for at konvertere opvarmning med fossilt brændstof, til mere miljøvenlige varmepumper... tal om at mangle det store billede, eller alternativt gemme sig bag floskler. Bottom line: enten er man inkompetent, eller også er man utroværdig... lose-lose hedder det vist... christ...

 • 0
 • 0

Gad vide om timeafregningen er kommet ind, fordi det ofte optræder i forbindelse med hypen om smartgrid.
Der er dog ikke noget smart ved modellen, som den ser ud nu, det ligner mere stupidgrid, som andre har kaldt det.
Alle politikernes snak om grøn, miljø, VE og grønne job falder til jorden med et hult drøn efter dette forslag. De har ikke bare skudt sig i foden, de har nærmest skudt benene helt af.

 • 0
 • 0

Markedet er ikke overhedet! Tværtimod hvis solcelleproduktionen skal udgøre 20% af vind og sol i 2030, skal solcelleinstallationen øges fra f.eks. 2020.

Iøvrigt viser de fleste indlæg ovenfor et fantastisk engagement i energi- og klimapolitik hvor folk risikerer en god del af deres egne penge. Det er godt nok politisk dumt at pisse på den slags mennesker!!!

Bjerke.

Hvem siger vi SKAL op på 20% ?
Og hvem siger vi skal derop nu, længe inden prisen på solceller bare er nogenlunde acceptabel ?

At tingene tilsyneladende ikke kan hænge sammen med en pris på ca. 3 gange markedsprisen, taler næppe solcellebranchens sag.

Det er ganske banalt. Det drejer sig om ussel mannon.

Klædt pænt ind i klima og miljø, men uden det økonomiske incitament var dette marked næppe løbet af sport, som jeg mener er tilfældet.

 • 0
 • 0

Gad vide om timeafregningen er kommet ind, fordi det ofte optræder i forbindelse med hypen om smartgrid.
Der er dog ikke noget smart ved modellen, som den ser ud nu, det ligner mere stupidgrid, som andre har kaldt det.
Alle politikernes snak om grøn, miljø, VE og grønne job falder til jorden med et hult drøn efter dette forslag. De har ikke bare skudt sig i foden, de har nærmest skudt benene helt af.

De har bragt disse regler ind fordi de ved at folk bruger strøm om aften, da de fleste der har solceller arbejder om dagen... Derved er de sikre på at de får deres afgifter..

Afgifterne er det ENESTE den danske stat er interesseret i, de er ligeglade med miljøet, untaget hvis den kan bruges som en undskyldning til at hæve eller opfinde en ny afgift.. Bare se det forslået afgift på fast træ brænsel, hvor man baseret det på et udokumenteret antal dødsfald, som påstås af nogle forsker uden at de kan påvise det.. Igen er grunden at staten taber afgifter - de tvang os til at komme af med oliefyr, så nu prøver de at ramme alternativerne.

De er komplet lige glad med at industrien bruger mest EL om dagen, og ikke om aften, altså på det tidspunkt hvor solceller producere mest, altså kan kulkraftværkerne skrue ned for strøm produktionen i sommer perioden hvor man ikke har brug for fjernvarmen.

Om vinteren hvor der er tryk på fjernvarmen, producere man for meget EL, som sælges til udlandet.

Netto ordningen er en god ide, da vi kan spare på kul-strøm om sommeren, og bedre udnytte energien om vinteren...

og dem der mener at det er tilskud der gives til solceller, tænk over det, så skal en lupo ejer betale 44 dkk per liter diesel, fordi den kører 40km/literen modsat en SUV der kører 10km/literen... Ellers har lupo ejeren jo fået 33 dkk i tilskud ikke ? Det er det argument i fremfører..

 • 0
 • 0

For staten, men nu er der lukket op for posen, som med efterlønsordningen.
Man lovgiver med tilbage virkende kraft, man kan ikke længere regne med at de love som man køber/investere efter nu holder.
For de 130 øre hvem siger at de holder om 3 år når staten lige skal bruge 500 mio, til børnehave pladser, så bliver det 125, og der efter 120 øre man får.

Resultat,
Ingen vil opsætte solanlæg privat, når den mulige fortjeneste/besparelse bliver minimal, mens risikoen stiger, ved nye lov indgrib. Dette bliver jo ikke det sidste.

Kan lige nå at aflyse bestillingen af mit det ene solanlæg, som jeg skulle have på en bygning.

 • 0
 • 0

Som Tik skrev på solcelledebat.dk:

RE: Forbrugsmønster time per time
Ja, man skal have lavet en del om i dagligdagen for at bruge sin el.

Arbejde kl 13-14.

Kl. 15 Spise aftensmad i den strømædende udendørs jacuzzi med overbygget solarie samtidig med at man ser tv på det 70 tommers strømslugende plasma tv samt starte vaskemaskine og opvaskemaskine.

Arbejde igen kl. 17-23.

Sove kl. 23-11.

Så hænger det alligevel ikke helt sammen

 • 0
 • 0

Jeg har købt et solcelleanlæg, afskriver ikke, og får heller ikke håndværkerfradrag.
Så vidt jeg kan se, så bliver jeg røvrendt fordi nogen afskriver og får håndværkerfradrag.

 • 0
 • 0

Jeg vil sætte noget styring på min strøm fra cellerne, som evt.. ved 2-3 kw sender et signal og tænder for min el patron på jordvarmetanken, som er på 550 l. Jeg har også 5 solfangere sluttet til tanken, men
de ligger desværre delvis i skygge fra nov. til ca.april.
Men nu vil jeg prøve dette, så den selv tænder (og slukker), når solcellerne laver strøm nok til forbruget. Det kan M. Lidegård da ikke stjæle fra mig!!

 • 0
 • 0

Energiministeriet har hidtil sagt at jeg fortrinsvis skal bruge strøm om natten. Det er så ofte gratis vindmøllestrøm. Ikke fordi jeg får nogen fordel af det, men hvis man er miljøbevidst så kan en sådan anbefaling ikke ses overhørig.

Nu har jeg fået solceller, og så siger energiministeren at jeg skal bruge strøm midt på dagen når solen skinner.

Man skulle ikke tro det, men miljø- og energiministeren er faktisk samme person.

Da vindmøllestrømmen om natten oftest er gratis, så får skattefar det fulde udbytte.

Når han nu siger vi skal bruge strøm midt på dagen, så er det med den lumske bagtanke, at nu kan han få endnu mere når vi bruger vindmøllestrøm om natten.

Jeg kan kun få det til dobbeltmoral når man siger noget med henblik på at opnå noget helt andet.

 • 0
 • 0

Bare husk det har 0% med miljø at gøre, miljø er bare en undskyldning når de vil hæve skatter og afgifter, men hvis afgifterne skader miljøet så er miljøet ligegyldigt, bare de kan få lov til at lade verdens største offentlige sektor vokse sig endnu størrer.

Det er ikke dobbelt moral, det har intet med moral at gøre, Kontrol er det primære, og sekundærdt har det at gøre med at frastjæle Danskere penge, og derved kontrollere befolkningen.

Det er derfor jeg afskyr når folk her inde argumentere for roadpricing, det er det ultimative system for transport, i det det er afgiftsneutralt, de fleste kan ikke reducere antallet af kilometer de kører, men de kan reducerer afgifter og pris ved at vælge bedre biler, det modarbejder staten ved at ville indføre roadpricing, så statens indtægter ikke afhænger af miljøbelastningen, eller folks brug af biler, evt skiftet til EL biler.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten