Op mod halvdelen af energiforbruget til en ny bygning går til at producere og transportere byggematerialerne. Den del af energiforbruget – og klimapåvirkningen – vil regeringen nu gøre noget ved. Blandt andet ved at fremme brugen af materialer, der er genbrugt og/eller kan genbruges.
Det fortalte erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til DR Nyheder, da regeringen fredag præsenterede sin strategi for cirkulær økonomi.
»Vi vil gerne kunne vælge de byggeselskaber, der bruger materialer, som ikke er dårlige for miljøet, og som bruger materialer, der uden de store problemer kan bruges igen,« sagde ministeren.
»Det vil betyde, at de entreprenører, der genanvender materialer, vil komme forrest i køen. Det vil være deres bygninger, staten vælger, i stedet for bygninger, hvor man ikke kan genanvende materialerne,« tilføjede han.
Ifølge strategien vil regeringen i praksis udvide de nuværende krav om, at der skal regnes på totaløkonomien i alle offentlige byggeprojekter, der forventes at koste over 20 mio. kr.
Ifølge de nuværende regler skal totaløkonomiske beregninger blandt andet bruges til at »optimere anlægsøkonomien og de deraf afledte langsigtede omkostninger til driften af bygningen,« som det fremgår af Bygningsstyrelsens introduktion til totaløkonomi.
Men de totaløkonomiske beregninger tager ikke hensyn til, hvilke miljøkonsekvenser forskellige materialevalg vil have. Og der tages heller ikke hensyn til de langsigtede konsekvenser af eksempelvis at bygge på en måde, som gør det svært at genanvende bygningsmaterialerne i en ny sammenhæng. Det skal imidlertid ændres nu.
»Regeringen (vil) udarbejde en række nye totalomkostnings- og livscyklusværktøjer, samt indarbejde udgifter til eller indtægter fra affaldshåndtering og videresalg i de eksisterende og nye værktøjer. Desuden vil regeringen analysere området nærmere, udarbejde vejledninger og integrere totaløkonomi i den kommende digitale strategi for byggeriet,« står der således i strategien.
Desuden vil regeringen etablere en frivillig såkaldt bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet, som flere af byggeriets organisationer har efterspurgt.
Ifølge strategien er regeringen imidlertid endnu ikke sikker på, at byggematerialernes indlejrede energiforbrug skal være et parameter i bæredygtighedsklassen. Det skal afklares, inden en egentlig klasse skrives ind i bygningsreglementet.
Hos Dansk Byggeri er direktør Michael H. Nielsen ifølge en pressemeddelelse positiv over for regeringens udmeldinger men mener, det vil kræve en større omorganisering af affaldssektoren, hvis flere materialer skal kunne genanvendes.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard