Nu er det slut med gårdbesøg, hvis gården har fået konstateret den multiresistente bakterie MRSA CC398 i svinestalden. Sådan lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), skriver Politiken.dk.
»Når vi ved, at en gård er inficeret med svine-MRSA, hvorfor så løbe risikoen for, at et barnebarn bliver smittet og derefter besøger sin bedsteforælder på plejehjemmet, hvor det kan få alvorlige konsekvenser,« spørger Nick Hækkerup retorisk i Politiken.
Han henviser til, at bakterien er særdeles farlig for folk, der er syge eller svækkede i forvejen.
Indtil videre har fire mennesker måttet lade livet på grund af svine-MRSA, mens forskere vurderer, at mellem 6.000 og 12.000 danskere er smittet med sygdommen.
Professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og førende MRSA-ekspert mener ikke, at Nick Hækkerups forslag er godt nok.
»Det er jo kun en halv løsning. Man har langtfra viden om smittetilstanden på alle de gårde, der er med i besøgsordningen, så derfor bliver det jo fuldstændig tilfældigt, hvilke besøgsgårde der bliver lukket ned,« siger han til Politiken.
»Når sundhedsministeren siger, at han ikke vil have skoleklasser og familier ind i stalde med svine-MRSA, nytter det ikke noget, at man stadig vil lukke dem ind på gårde, hvor man ikke ved, om bakterien findes. Med den store udbredelse, som vi regner med, at svine-MRSA har, er det jo fifty-fifty, om besætningen er inficeret eller ej.«
Ifølge Hans Jørn Kolmos bør Nick Hækkerup (S) tage konsekvensen og igangsætte en fuld screening af svinebesætningerne i Danmark. Alternativt bør ministeren sætte en stopper for alle besøg på gårde, lyder rådet fra professoren.
Ministeren erkender, at stop for besøg på gårde, hvor der er fundet MRSA, ikke er en »endegyldig løsning«. Men han afviser at stoppe besøg på alle de gårde, som der ikke er viden om.
»Nu skal vi jo lige huske på, at det ikke er ebola, vi har med at gøre. Der er en række gårde, hvor der ikke er smitte, og jeg synes, det er vigtigt for børn og andre at få viden om, hvilke dyr vi har i Danmark,« siger Nick Hækkerup til Politiken.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
@Nina Svanborg Tak for de mange oplysninger, der endnu engang, gør opmærksom på der er noget andet der er værre end svine MRSA.
Er konklusionen at ministeren overreagere fordi der "kun" er fire døde?
Eller er René Ahlquist ironi bevidst overhørt for endnu engang at fremføre den i landbrugskredse vidt udbredte trang til whataboutery.
@René: Du har vist misforstået problematikken. Det er ikke ved besøg i udenlandske svinestalde, at man pådrager sig smitten. Der er tale om forskellige typer MRSA:
Svine MRSA, som findes i mange svin, og sandsynligvis også andre dyr, og som kan hoppe over på (nogle af) de mennesker som arbejder med svin, men som sjældent smitter mellem mennesker, og heller ikke så ofte giver anledning til sygdom. Denne MRSA har, foruden methicillinresistens, også resistens mod tetracykliner.
menneske MRSA, som smitter mellem mennesker. Her skelner man mellem om smitten er samfundserhvervet, eller erhvervet gennem hospitaler og sundhedsektoren iøvrigt. En stor del af disse MRSA indføres til Danmark efter længerevarende udlandsophold, specielt hvis man har været indlagt på sygehus. Disse MRSA har et mere uforudsigeligt resistensmønster, og vil ofte være resistente overfor flere antibiotika end svinetypen.
15% af dem der testes positive for MRSA har svine MRSA. 85% har menneske MRSA.
Begge typer MRSA er varianter af Stafylokokkus aureus (SA), som mange af os slæber rundt på (ca. 50% af befolkningen på et givet tidspunkt - flest om aftenen, færrest om morgenen).
Nogle gange kan stafylokokker (både de resistente og de ikke-resistente) give infektion i huden, og i sjældnere tilfælde kan de give blodforgiftning.
Hvert år dør mange mennesker som følge af blodforgiftning med stafylokokker. Det drejer sig ofte om mennesker som i forvejen er svækkede, syge eller nyopererede.
I den periode hvor tre personer med svine MRSA døde (2009-2013), var dødstallet for alle stafylokokinfektioner totalt 1241 personer.....
Læs selv på https://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/2014_05_Fakta%20om%20MRSA%20og%20MRSA%20398.aspx
Ja, Nina Svanborg. Når jeg, eller andre byboere, drager til udlandet, er det sandelig også for at kigge på svinestalde.
(Ironi kan forekomme)
Nina Svanborg fremlægger to problemer.
- Der er fare for MRSA smitte i svinestalde.
- Der er fare for MRSA smitte ved udlandsrejser.
Det første kan løses her i landet, det andet??
Men at der noget andet der er værre vidste vi i forvejen.
Der var åbent samråd om MRSA i Folketinget i går. Både Sundhedsministeren og Fødevaremnisteren deltog. De interesserede kan følge debatten her: https://www.ft.dk/webtv/video/20131/flf/td.1149980.aspx?as=1Heraf fremgår det også, at Sundhedsministeren er klar over, at svine MRSA kun er en mindre del af MRSA problematikken. Alligevel kan folk stadig rejse til udlandet og få MRSA smitte med hjem. En smitte, som i modsætning til svine MRSA, lettere spredes mellem mennesker.
Hvad koster MRSA samfundet? Hvad får vi af indtægter fra svineproduktion ? Hvad koster det at bekæmpe MRSA og evt. andre multiresistente bakterier? Hvad koster det hvis udlandet nægter at aftage dansk svinekød grundet MRSA? (Dette kan være kamoufleret protektionisme, da udenlandske konkurrerende svinebesætninger såmænd sikkert er ligeså inficerede) Hvad er eksport-gevinsten hvis dansk svinekød kan certificeres MRSA fri ?
Regne...regne... måske går det i nul ? Måske er det en underskudsforretning, som værdien af tabte menneskeliv kan godtgøre at vi accepterer?
Vi skal være stolte af vores sundhedsminister. Han er meget meget klog. Ironi kan forekomme.
Sundhedsminister Nick Hækkerup afslører med sin bagvendte argumentation, om barnet på gårdbesøg og bedsteforældrerne på plejehjemmet, at han så langt fra er den skarpeste kniv i skuffen. Hvis bedsteforældrene på plejehjemmet bliver smittet efter barnebarnets besøg på en gård, der ikke er registreret som MRSA-inficeret, kan smittekilden eksisterer i det skjulte og være årsag til nye dødsfald. Men det er måske også meningen?
Dansk landbrug og regeringen bliver simpelthen nødt til at tage hånd om MRSA-problemet, hvis en dansk svineproduktion skal opretholdes på sigt. Flere af de største eksportmarkeder truer allerede med at lukke ned for import af dansk svinekød. Særlig følsomt er det nye kinesiske marked, efter at have været ramt af en lang række fødevareskandaler.
Det er snæversynet, det er kortsigtet, der er for dumt.
Ja så er der så blot det lille problem at man ikke ved hvilke svinegårde som er smittet!
Men skønner at 70% er smittet! men ved ikke præcist hvilke.
Og netop en undersøgelse af alle svinefarme ønsker landbruget ikke, og så længe at ministrene udelukkende handler ud fra landbrugets ønsker, så vil vi til stadighed se sådanne nytteløse tiltag.
Hvor længe kan Axelborg og statsadministrationen holde til at fornægte MRSA problemet, som er et potentiel trussel mod folkesundheden ??
Ja så er der så blot det lille problem at man ikke ved hvilke svinegårde som er smittet! Men skønner at 70% er smittet! men ved ikke præcist hvilke.
Så eneste reelle konsekvens er at forbyde alle andre end ansatte og dyrlæger adgang til svinestalde, da alle svinestalde må betragtes som smittede!
Efter som man har valgt at lukke øjenene og ikke vil undersøge hvilke besætninger som er smittet, er dette jo ret værdiløst.