Minister fejlinformerer om fedt i chips

Den nyslåede skatteminister Troels Lund Poulsen (V) fejlinformerede danskerne, da han i morges i DR's radioaviser forsvarede regeringens plan om at hente en milliard kroner ved at beskatte nogle typer af mættet fedt.

Radioavisen havde hevet skatteministeren i studiet oven på Ingeniørens afsløring af, at fedtskatten bygger på ti år gammel forskning. Forskerne bag, blandt andet professor Arne Astrup, afviser, at den gamle forskning kan bruges som begrundelse for, at en skat på mættet fedt vil gøre danskerne sundere.

»Når man begynder at snakke om, at mættet fedt nu lige pludselig skulle være sundt, så er det jo langt ude på landet. Det, at man spiser chips og kager, er ikke sundt, det tror jeg vist, at enhver kan se,« sagde Troels Lund Poulsen.

Minister insisterer på at fremhæve chips

Han blev af intervieweren gjort opmærksom på, at Arne Astrup selv havde nævnt ost og mørk chokolade som eksempler på fødevarer, der vil bøde for fedtskatten, og som ikke er usunde.

»Nu tillader jeg mig jo at nævne chips og kager, fordi deri findes der også mættet fedt, og det skylder man også at sige til de lyttere, der sidder og lytter til Radioavisen nu,« lød det fra skatteministeren.

Arne Astrup konstaterer over for Ingeniøren, at ingen minister tidligere har beskyldt ham for at være langt ude på landet.

»Han hører ikke efter, hvad der bliver sagt. Jeg har på ingen måde sagt, at mættet fedt er sund. Der er ingen tvivl om, at mættet fedt sammenlignet med umættet fedt er usundt. Men det kommer meget an på, hvad det er for noget fedt, og hvilken fødevare det indgår i,« siger ernæringsforskeren.

Kun lidt mættet fedt i chips

»Når man er skatteminister, ved man ikke så meget om ernæring. Chips er et godt eksempel på en fed fødevare, hvor der ikke er meget mættet fedt i. Jeg synes kun, at ministerens udtalelser understreger, at der er behov for ernæringsvidenskabelig bistand,« tilføjer Arne Astrup.

Danmarks største chipproducent oplyser således, at i selskabets traditionelle produkt, de franske kartofler, er kun en tiendedel af fedtet mættet. Resten er umættede fedtsyrer. Det skyldes, at de fleste chipproducenter benytter vegetabilsk fedt, hvor indholdet af mættede syrer netop er lavt. Det samlede fedtindhold i de franske kartofler overstiger dog langt de danske kostanbefalinger.

Arne Astrup vurderer, at Troels Lund Poulsen er på tilbagetog i forhold til fedtskatten, som skulle have været vedtaget sidste år, men hvor lovforslaget endnu ikke er fremlagt for Folketinget.

»Han vil undgå at tabe ansigt. Det gør man netop ved at vinde tid og prøve at nedgøre sine kritikere,« siger han.

Vi har en forpligtelse til at hive i nødbremsen

Arne Astrup var formand for Ernæringsrådet, da rådet i 2000 udgav den rapport, som regeringens forebyggelseskommission bygger sine beregninger af fedtskattens sundhedsgevinster på.

»Jeg ville ikke risikere, at der kom udtalelser om, at vi ikke advarede mod fedtskatten, når den bygger på en rapport fra Ernæringsrådet. Der er kommet ny viden siden, og så har vi en forpligtelse til at hive i nødbremsen. Det har vi nu gjort og advaret politikerne om, at de er ved at komme galt af sted,« siger han.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor længe kan man blive ved med at bruge Arne Astrup som ekspert??

Han har efterhånden så mange gange taget fejl, og anprist produkter hvor han havde kommerciel interesse, tænk bare på sukker i sodavand som ikke var fedende, og var der ikke også noget med et slankeniddel??

 • 0
 • 0

Hørte godt Troels Lund Poulsen i vanlig arrogant stil afvise en hver form for kritik. Der skal bare penge i kassen. Fedt er den nye guldkalv efter smøger og spiritus. Men den form for ministerarrogance bliver der mere og mere af. Den skal dække over at Løkkes ministerhold er en flok sure amatører.

 • 0
 • 0

Hej.

Dette indlæg har jeg også sat i anden tråd. Og så har jeg tilføjet noget.

For ikke at gentage mig for meget i disse tråde, gør jeg det kort.

Uffe Ravnskov skriver i sin spændende bog om kolesterol, at vi kan spise relativt store mængder mættet fedt uden problemer.

En stor mængde mættet fedt er måske farligt, mens en mindre mængde er uskadeligt.

Så skal jeg nok lade være med at gentage mig mere.

Tilføjelse:

En mindre mængde fed ost, sødmælk eller andet med mange mættede fedtsyrer kan godt indgå i en mager kost.

Jeg ved ikke, om jeg er for eller imod en skat på mættet fedt.

God weekend.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Men den form for ministerarrogance bliver der mere og mere af. Den skal dække over at Løkkes ministerhold er en flok sure amatører

hørt..... det er da snart hver dag en minister bliver fanget i beskæmmende udtalelser

 • 0
 • 0

Arne Astrups institut er støttet med over 2.500.000 kr. fra Mejeriernes Forskningsfond. Se side 25 i:

http://www.life.ku.dk/om_life/LIFE_fakta/b...

Så i denne sag, har han da vist også en kommerciel interesse.

Ja, en kommerciel interesse i at mejeriprodukter alligevel ikke er underlagt denne nye "skat"? (ok, oste er, men alle de flydende er ikke).

Er "den må du længere ud på landet med" så en god sætning her?

 • 0
 • 0

Det kunne være sjovt med en afstemning: for/imod skat på fedt.

Selv går jeg overordnet ind for, at stat og kommuner skal have flere penge at gøre godt med. Også derfor vil jeg nok stemme for! VH Mette Nørby Jensen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten