Minister: Eltog reducerer CO2-udledning med 105.000 ton

Når hovedsporene på den danske jernbane er fuldt eletrificerede i 2025, vil eltog reducere sektorens CO2-udledning med 105.000 ton om året.

Det lover transportminister Henrik Dam Kristensen (S) i et skriftligt svar til Folketingets transportudvalg, der har bedt ministeren om at vurdere miljøgevinsten ved den 27,5 milliarder kroner dyre Togfonden DK-pakke, som regeringen fremlagde i starten af marts 2013.

Fonden skal bruge 8,7 milliarder kroner til at sætte elmaster op til nye eltog på strækningerne Aalborg-Frederikshavn, Aalborg-Fredericia, Struer-Vejle og Kalundborg-Roskilde. Desuden vil strækningerne Esbjerg-Lunderskov, banen fra København ned mod Køge, Næstved og Rødby samt Ringsted-Næstved blive elektrificeret.

Ministeren og Banedanmark har sammenlignet det forventede CO2-udslip fra eltogene med de nuværende IC3- og IC4-tog samt ME-lokomotiverne, der trækker dobbeltdækkervognene.

De 105.000 ton svarer ifølge Banedanmark til en reduktion på 44 procent sammenlignet med i dag. I 2011 udledte DSB alene fra sine dieseltog, både i fjern- og regionaltrafikken, 184.000 ton CO2. Omregnet svarer det ifølge transportministerens svar i gennemsnit 4,8 kilogram pr. togkilometer, men det tal forventer Henrik Dam Kristensen altså falder til noget nær 0, som han skriver i det skriftlige svar.

Læs også: To elsystemer til jernbanedrift

Allerede fra 2015 vil det være muligt at indsætte eltog på stykket mellem Lunderskov og Esbjerg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De sorte streger ud fra København må være S-toget, det har så vidt jeg ved hele tiden været elektrificeret.

  • 0
  • 0

Der kan man så sige at S-togene kører med et andet el-system end fjernbanerne, men linien fra Tinglev til Sønderborg er da elektrificeret, og dem har man glemt i farten.

  • 0
  • 0

Citat: "Ministeren og Banedanmark har sammenlignet det forventede CO2-udslip fra eltogene med de nuværende IC3- og IC4-tog samt ME-lokomotiverne, der trækker dobbeltdækkervognene"

Lad gå at man sammenligner med IC4-togene (design fra årtusinde-skiftet) og IC3-togene designet i 1980´erne. Men at sammenligne med de over 30 år gamle ME-lokomotiver, den holder altså ikke.

Togfonden lægger op til de første elektrificeringer kan tages i brug i 2020. Da vil de ældste ME lokomotiver være 39 år gamle. Der er vel ingen som forventer at de stadig kører til den tid. IC4 overtager for IC3, IC3 skal så bruges til regionaltogskørsel til afløsning for bl.a. ME lokomotiverne. IC4 er 10 år forsinket, men de kører forhåbentligt inden 2020.

I 2015 er der elektrificeret til Esbjerg, men det er ikke en del af Togfonden.

Hvis dobbeltdækkervognene stadig kører i fremtiden bliver de næppe trukket af ME lokomotiverne. Måske af de elektriske EA lokomotiverne (det er en del af DSB´s plan) eller nyere materiel.

  • 0
  • 0

Citat: "Der kan man så sige at S-togene kører med et andet el-system end fjernbanerne, men linien fra Tinglev til Sønderborg er da elektrificeret, og dem har man glemt i farten"

Det er regeringen som har glemt Sønderborg-strækningen. Den fremgår nemlig ikke af skrivelserne vedrørende Togfonden som elektrisk.

Planerne i Togfonden er gode. Men materialet bærer lidt præg af en regering i panik.

Andre mangler i planen om Togfonden: 1) Elektriske togsæt til brug på de mange nye elektriske strækninger (der er ikke afsat en krone til dette, ej heller til leasing alle betaling af operatører for brug af eget material) - VUPTI! 2) Niveaufri skæring ved Ny Ellebjerg på den nye KBH-Ringsted bane. Man huskede niveaufri skæring ved Ringsted, men glemte den ved Ny Ellebjerg på selvsamme strækning. 3) Niveaufri skæring ved Snoghøj. 4) Ny Lillebæltsbro, den gamle er 2 år ældre end den faldefærdige Storstrømsbro.

  • 0
  • 0

...og evighedsbatterierne vil snart være på markedet, må man antage når man på bedste Populær Mekanik vis har opfattelsen at eltog er CO2 fri.

Fordi dieseltogenes andel af togparken reduceres og deres dieselos forsvinder delvist til det niveau som IC3 og IC4( hvis det skulle blive aktuelt) leverer, betyder det ikke at eltog ikke udleder CO2......udledningen sker nu bare på kulkraftværkerne, med energitab i kedler turbiner generatorer ledninger transformere pantografer og togenes elmotorer .

  • 0
  • 0

......den minister, eller også er han god til at feje fakta ind under gulvtæppet.

Synes nu du strammer den Bjarke :) jeg mener at Henrik Dam Kristensen er en fuglefænger uden sidestykke i historien - anede ikke han havde de evner, men måske har han kun støvet et skuffenotat af ?

Han har nu fanget alle de elløse fugle, ringmærket dem og sluppet dem fri igen - det koster kun lidt nattesøvn + papir.

Nu mangler han kun at fuglene sætter sig på taget (= vi har pengene), og nogen drysser salt på halen af dem (= vi overholder planen).

En 2-3 regeringer efter denne... vi ser til den tid.

  • 0
  • 0

Når togene elektrificeres, så opstår spildvarmen ikke i toget og spildes, hvorfor der burde opkræves en afgift på den spildvarme, som nu bliver udnyttet i kraftvarmeværkerne. Hvor svært kan det være.

  • 0
  • 0

Eltog bruger halvanden gang så meget strøm om vinteren som om sommeren ,da de som de eneste ikke aflives for elopvarmning. Det er selvfølgeligt glædeligt da der så bliver mere til overs til vor lige så idiotiske vandafkølingssystem under stræder og veje. Et naturgasdrevet tog med vandkølede motorer klarer opvarmningen selv. Er måske også en anelse billigere.

  • 0
  • 0

Elektricificeringen om x antal år, det skal ikke hindre DSB i at rense røgen på togene, netop fordi vi bilister får bank hver dag, netop vores udstødning skal være godkendt og her snyder staten. Forsvaret og andre Statslige Etater DSB, er fritaget for de dyre filtre, og det er uanstændigt. Togene som endda efter den såkaldte elektricificering stadig kører på skinner, derfor filtre nu, og lad så isen i Arktis få ro. Alle skal snydes, Finn Bjerrehave Vig

  • 0
  • 0

En sammenligning, her med skibsfarten, for at få lidt proportion på tallene.

Mængden af udledt CO2 kan opgøres på mange måder. Her er én simpel måde - danskejede rederier transporterer ifølge Danmarks Rederiforening ca. 10 % af verdenshandelen, endda med overvægt i den relativt energikrævende containerfart. Klodens internationale skibsfart udleder ca. 1 milliard tons CO2 per år - et groft overslag, og lavt sat, giver ca. 100 millioner tons udledt CO2 fra danskejede skibe - dvs ovennævnte reduktion svarer til ca. 0,1% af danskejede skibe udledning.

  • 0
  • 0

Han er juridisk energiteknikker?

Når du regner på udledninger, regner man jo kvoter med. Da energisektoren, modsat transportsektoren, er kvotebelagt, så tæller udledningen jo ikke rent juridisk/politisk. En overgang fra diesel til rent kul (høhø) vil sandsynligvis kunne beregnes som en nuludledning, da strømmen fra kul bliver "rengjort" af kvoterne....

At det så bliver lettere at reducere den egentlige udledning fra eltog end fra dieseltog, ved at ændre sammensætningen i elsystemet, er en anden sag.

  • 0
  • 0

Ja meget rigtigt. (citat 1)

Er lidt usikker på om EL-togene i 2020 er beregnet som "Højhastighedstog" hvor vindmodstanden kan begynde at betyde noget.

Ligeledes er CO2 forbruget til opsætning og bearbejdning af "jern" master nok også værd at have med i regnestykket. Særligt på strækningen til Frederikshavn. ( kan det betale sig ?)

Vil det ikke være mere "samfundsoptimalt" at nær analysere DONG´s ide på nogle/mange strækninger (se link)

http://ing.dk/artikel/dong-selskab-saet-ba...

Da batterier bliver bedre og bedre, så nås nok snart et punkt hvor fordelene bliver i overtal.

Med en række store batterier, som måske nedenstående link, langs vores jernbaner, vil energi måske kunne oplagres, til et tog kommer til en station.

http://ing.dk/artikel/kaempebatteri-i-texa...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten