Minister: Efter nytår skal drikkevand tjekkes for flere pesticider

15. december 2011 kl. 10:13
Fra 2012 skal drikkevandet undersøges for flere pesticider end i dag. Det er et af de tiltag, miljøminister Ida Auken (SF) bringer på banen oven på Statsrevisorernes kritik af den tidligere håndtering af pesticider.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljøminister Ida Auken er enig i Statsrevisionens kritik af håndtering af pesticidforbruget i 2004-2009, som Rigsrevisionen netop har udredt i en beretning. Ifølge en pressemeddelelse finder hun det utilfredsstillende, at der ikke har været foretaget den nødvendige indsats for at beskytte grundvandet.

»Jeg forventer, at de problemer, som Rigsrevisionen peger på, allerede er løst eller bliver løst hurtigst muligt. Vi har sagt igen og igen de sidste ti år, at der ikke er blevet gjort nok for at få brugen af pesticider ned. Vi fremlægger snart en ny pesticidafgift, der især vil mindske brugen af de mest problematiske pesticider, så vi får et sundere og bedre miljø,« siger miljøminister Ida Auken.

Flere penge, flere stoffer, bedre varsling

Miljøministeren er på vej med en række initiativer for at sikre, at danskerne også har rent drikkevand i fremtiden. Regeringen vil blandt andet indføre en afgift, der skal gøre det dyrere at sprøjte med især de mest belastende pesticider.

Derudover har regeringen sammen med Enhedslisten i finansloven for 2012 afsat 40 millioner kroner over to år til en målrettet indsats for at hjælpe kommunerne med at få udpeget boringsnære beskyttelsesområder. En del af pengene går til en tilskudspulje til finansiering af beskyttelseszoner, mens andre penge går til et rejsehold, der kan hjælpe kommunerne med at udføre arbejdet.

Pesticidindsatsen skal oprustes

Fra januar 2012 er der krav om, at en række nye stoffer undersøges i drikkevandet. Miljøminister Ida Auken har desuden bedt Miljøstyrelsen handle hurtigere, hvis der findes pesticidrester i varslingssystemet for pesticider i grundvandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varslingssystemet består af fem almindelige landbrugsmarker placeret forskellige steder i Danmark. De fem marker sprøjtes med godkendte pesticider, hvorefter det måles, om pesticiderne trænger ned i grundvandet.

»Miljøstyrelsen skal straks reagere, hvis de finder pesticider i varslingssystemet. Styrelsen skal fremover med det samme undersøge stofferne, hvis der sker fund. Danskerne skal kunne stole på, at vandet fra hanen er i orden,« siger Ida Auken.

S og Enhedslisten synger i kor

Konklusionerne i beretningen får også hårde ord med på vejen af Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen.

»Den hårde kritik fra Rigsrevisionen er dybt pinlig for den tidligere VK-regering, fordi eksperter i årevis har påpeget problemerne, herunder det voksende forbrug af sprøjtegift i landbruget, der skader danskernes drikkevand og naturen,« siger Torben Hansen og lover, at den nye regering vil prioritere sikringen af danskernes drikkevand højere end VK-regeringen gjorde - blandt andet igennem den tidligere nævnte pulje til udvidede beskyttelseszoner.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, foreslår i en pressemeddelelse en række initiativer, som stort set ligner de initiativer, miljøminister Ida Auken er kommet med:
1) At der indføres et nationalt forbud mod de godkendte sprøjtemidler, der er fundet i drikkevandsboringer over grænseværdien
2) At varslingssystemet udvides til at inkludere langt flere sprøjtemidler. Hvis varslingssystemet viser, at et godkendt pesticid kan udvaskes under rodzonen, skal tilladelsen inddrages
3) At antallet af stoffer i vandværkernes overvågningsprogram skal øges, så politikerne kan skride ind med forbud mod stoffer der konstateres i drikkevandsboringerne over grænseværdien, og endelig mener Enhedslisten,
4) At pesticidafgiften skal omlægges, så det bliver dyrere for landmanden at sprøjte, og sprøjteforbruget reduceres i henhold til de politiske målsætninger.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger