Minister dropper udskudt frekvensauktion i år

Illustration: 3

De danske teleselskaber skal ikke forvente en afklaring på, hvem der får adgang til at levere mobilt bredbånd på 700-, 900- og 2.300-MHz-båndet lige foreløbigt.

I en mail til Folketingets teleordførere skriver energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), at det 'rent praktisk ikke er muligt at gennemføre auktionen i indeværende år'.« Det skriver ITWatch.

Frekvensauktionen skulle oprindeligt være fundet sted 25. september. Men dagen inden blev auktionen aflyst uden forklaring af Energistyrelsen.

»Udskydelsen skyldes uforudsete forhold, som Energistyrelsen ikke kan kommentere yderligere på nuværende tidspunkt,« hed det kryptisk i styrelsens pressemeddelelse om udskydelsen.

Læs også: Udskudt uden forklaring: Branche undrer sig over mobil-auktion

De tre teleselskaber der driver eget netværk, det 3-ejede Hi3G, TDC og Telenor/Telia-samarbejdet TT-Netværket, er forhåndsgodkendt til at byde på frekvenserne, men hvornår det bliver, er altså stadig uklart.

Hemmelig årsag til udskydelse

I oktober berørte ministeren igen de udskudte frekvensauktioner til den årlige teledag i branchen, men uden at løfte sløret for, hvorfor Energistyrelsen i 11.time udskød frekvensauktionen.

»Elefanten i rummet skal vi også lige omkring. Jeg havde utroligt gerne set, at frekvensauktionen var i fuld gang, og jeg beklager meget, at den er udskudt,« sagde Lars Chr. Lilleholt 24. oktober.

Især 700-Mhz-frekvensbåndet er interessant, da det ifølge Energistyrelsen er særligt anvendeligt til bredbåndsdækning i udkantsområder med lav befolkningstæthed – og samtidig skal anvendes til de kommende 5G-løsninger.

TDC har tidligere fortalt at adgangen til frekvenser er væsentlig at kende, når der skal lægges planer for eksempelvis 5G.

Læs også: Hemmelighedsfuld minister: Frekvensauktion stadig udskudt på ubestemt tid

Spekulationer i spil

Den manglende forklaring på udskydelsen af frekvensauktionen har sat spekulationerne i gang i telebranchen:

Har nogen trukket sig fra udbuddet? Har forudsætningerne pludselig ændret sig? Er der problemer med Energistyrelsens software?

Derudover er der mulighed for, at EU har klaget over den måde, Energistyrelsen vil bruge de nye frekvenser til at 'lappe huller' i bredbåndsdækningen.

Endnu er ingen af de ovenstående spekulationer blevet afvist eller bekræftet, og på Twitter konstaterer Teleindustriens direktør, Jakob Willer, tørt: