Minister dropper krav om, at vinduer skal være kondensfri
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister dropper krav om, at vinduer skal være kondensfri

Skimmelsvamp og rådangreb i vinduesrammerne plager mange husejere, der har fået nye vinduer i løbet af de seneste 10-20 år. Problemet er, at rammerne på mange af de træ-alu-vinduer, der er blevet solgt i perioden, er for dårligt isolerede. Derfor bliver vinduerne kolde på indersiden, og det får fugten i luften til at kondensere.

Efter flere kritiske historier i Ingeniøren og andre medier indførte den daværende Erhvervs- og Byggestyrelse i 2010 et krav om, at overfladetemperaturen på den indvendige side af et vindue ikke måtte være lavere end 9,3 grader ved en indetemperatur på 20 grader og en udetemperatur på 0 grader.

Læs også: Kuldebroer giver skimmelsvamp i spritnye vinduer

Grænsen var sat lavere, end blandt andre vindueseksperten professor Svend Svendsen fra DTU havde anbefalet, men styrelsen mente, at 9,3 grader var et nødvendigt kompromis mellem at forhindre den værste kondens, og hvad vinduesfabrikanterne kunne imødekomme uden de store ekstraudgifter.

Styrelsen stillede samtidig branchen i udsigt, at kravet ville blive strammet i 2015, hvor bygningsreglementet skulle fornyes. Hele efteråret har Energistyrelsen og branchens aktører derfor diskuteret, hvad temperaturkravet skulle hæves til. Men i sidste øjeblik har klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) besluttet at fjerne kravet helt fra det kommende bygningsreglement.

Energistyrelsens hovedargument for at at fjerne kravet er, at de fleste vinduer på det danske marked har en højere overfladetemperatur, end lovgivningen kræver i dag. Og at de stadigt skrappere energikrav til vinduer medfører, at den indvendige overfladetemperatur også bliver hævet. Det forklarer Energistyrelsen i et svar til Dansk Byggeri, som har klaget over, at kravet bliver fjernet.

Læs også: Vinduesproducenter ignorerer kritik af kolde alu-vinduer

Organisationen er ligesom flere eksperter nemlig uenige i, at der ikke længere er behov for at stille et krav til den indvendige overfladetemperatur.

»Uden et krav til den indvendige overfladetemperatur vil der kunne komme vinduer på markedet, som ikke en gang overholder det krav, der gælder i dag. Og så står vi og forbrugerne faktisk i en situation, hvor vi har de samme kondensproblemer som dem, der udløste kritikken i 2008,« siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Niels Strange.

Læs også: Energivejleder kimet ned af sure vindueskunder

Han får opbakning fra Christian Oxenvad, der indtil for nylig var ansat i Energitjenesten, hvor han efter at have mødt mange forbrugere med kondensproblemer har været med til at sætte fokus på problemet.

»Jeg synes ikke, at staten tager et medansvar for at løse de problemer, der er med indvendig kondens på vinduer. Uden kravet kan branchen igen begynde at sælge vinduer med billigere og dårligere afstandsprofiler. De fås jo i mange forskellige kvaliteter, og fremover vil de frit kunne købe de billigste.«

Kritikerne undrer sig meget over, at ministerens beslutning kommer, efter at en undersøgelse, som Energistyrelsen selv bestilte, har konkluderet, at den hidtidigt brugte målemetode faktisk ikke engang sikrer, at vinduernes indvendige overfladetemperatur vil være over 9,3 grader.

Vil man sikre, at overfladetemperaturen ikke kommer under 9,3 grader, skal minimumskravet med den nuværende målemetode sættes til 11 grader, fastslår undersøgelsen. Dertil kommer, at beregningen tager udgangspunkt i et moderne velisoleret hus. I ældre huse vil temperaturen komme endnu længere ned, fordi vindueshullerne er dårligere isolerede, end beregningsmetoden forudsætter.

Læs også: Branchefolk: Kuldebroer i vinduer bør være fortid

Uden en stramning vil forbrugerne stadig opleve vinduer med kondensproblemer, og problemet kan endda blive større, advarer diplomingeniør Carl Axel Lorentzen fra rådgivningsvirksomheden Glasfakta:

»På kort sigt vil det ikke betyde noget, at kravet bliver fjernet, for brancheforeningen Vinduesindustriens medlemmer har forpligtet sig til, at deres vinduer skal overholde det krav, der står i Bygningsreglementet i dag, men ved at fjerne kravet fra lovgivningen overlader man det til industrien selv, om man vil blive ved med at have et krav om indvendig overfladetemperatur – og sandsynligheden for, at de strammer kravet, er nok ikke så stor.«

Læs også: Salg af kolde alu-vinduer fortsætter trods kritik

Dansk Byggeri anser fjernelsen af kravet som et knæfald for landets største vinduesproducent VKR. Et af VKR-koncernens produkter, Velfac 200, har nemlig - afhængigt af hvilket land det købes i - en overfladetemperatur, der er betydligt lavere end de 11 grader.

Dansk Byggeri er vred over, at der tilsyneladende tages særlige hensyn til landets største vinduesproducent, mens alle de andre producenter har investeret i at få deres vinduer til at overholde de krav, man forventede ville blive indført.

»De danske vinduesproducenter har fra før 2010, da kravet til overfladetemperatur til vinduer blev indført, arbejdet målrettet på at innovere nye effektive vinduessystemer. Dette for at være klar til de allerede i 2010 indførte krav til overfladetemperaturer, og for at kunne imødekomme den skærpelse af kravene i 2015, som blev varslet tilbage i 2010. Denne indsats kan nu vise sig at være spildt, hvis ikke kravet til overfladetemperatur fastholdes i Bygningsreglementet,« skriver Dansk Byggeri i et notat om styrelsens kovending.

Læs også: Velfac: Kondens skyldes manglende udluftning

Energistyrelsen benægter nogensinde at have stillet branchen i udsigt, at kravene ville blive strammet, men erkender, at hensynet til Velfac har spillet en rolle. Vinduesgiganten er tilsyneladende bange for, at de danske krav til indvendig overfladetemperatur skal få andre europæiske lande til at stille de samme eller endnu skrappere krav.

»Dele af den eksportorienterede del af vinduesindustrien har peget på, at hvis overfladetemperatur indgår som muligt krav i den europæiske standard, vil det kunne medføre, at flere lande vil stille krav om overfladetemperaturer, og som muligvis har højere temperaturangivelser end de danske krav. Dette vil kunne holde danske vinduer ude af de respektive landes markeder. Hvis overfladetemperaturkravet fjernes fra bygningsreglementet, vil muligheden for, at andre lande via EU kan stille krav til overfladetemperatur, blive reduceret«, skriver Energistyrelsen således i et svar til Dansk Byggeri.

Læs også: Byggestyrelsen blæser på anbefalinger om kondenskrav til vinduer

Ifølge Dansk Byggeri er Velfac imidlertid den eneste producent, der har haft indvendinger mod kravet.

Det nye bygningsreglement forventes i høring inden længe.

Artiklen er opdateret 9/2-2014. Af den oprindelige fremgik det, at Velfac 200-modelserien havde en specifik overfladetemperatur. Artiklen er rettet, så det fremgår, at overfladetemperaturen varierer alt efter, hvilket land man køber produktet i.

og også i dag, er der ingen problemer med at benytte forsatsruder / vinduer. Så er det vanskeligt at opnå kondensdannelser selv med en to-lags glasløsning.

Opstil et krav om tre lag glas. Så er det rimeligt nemt at undgå kondensproblemer. Bliver nok vanskeligere med høje indetemperaturer (23-25 grader og uden ventillation).

Husk at få sat ventiler i vinduerne, så man kan ventillere uden at skulle åbne dem.

  • 3
  • 3

90'ernes privatiseringsbølge blev begrundet med at private virksomheder er mere dynamiske og omstillingsparate end offentlige indstandser.

10'erne argument er at det er svært for virksomhederne at skulle omstille sig til nye krav.

Logikken må så være at vi skal have det offentlige til at producerer vinduer, som opfylder rimelige krav? :o)

  • 4
  • 3