Minister dropper krav om, at vinduer skal være kondensfri

Skimmelsvamp og rådangreb i vinduesrammerne plager mange husejere, der har fået nye vinduer i løbet af de seneste 10-20 år. Problemet er, at rammerne på mange af de træ-alu-vinduer, der er blevet solgt i perioden, er for dårligt isolerede. Derfor bliver vinduerne kolde på indersiden, og det får fugten i luften til at kondensere.

Efter flere kritiske historier i Ingeniøren og andre medier indførte den daværende Erhvervs- og Byggestyrelse i 2010 et krav om, at overfladetemperaturen på den indvendige side af et vindue ikke måtte være lavere end 9,3 grader ved en indetemperatur på 20 grader og en udetemperatur på 0 grader.

Læs også: Kuldebroer giver skimmelsvamp i spritnye vinduer

Grænsen var sat lavere, end blandt andre vindueseksperten professor Svend Svendsen fra DTU havde anbefalet, men styrelsen mente, at 9,3 grader var et nødvendigt kompromis mellem at forhindre den værste kondens, og hvad vinduesfabrikanterne kunne imødekomme uden de store ekstraudgifter.

Styrelsen stillede samtidig branchen i udsigt, at kravet ville blive strammet i 2015, hvor bygningsreglementet skulle fornyes. Hele efteråret har Energistyrelsen og branchens aktører derfor diskuteret, hvad temperaturkravet skulle hæves til. Men i sidste øjeblik har klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) besluttet at fjerne kravet helt fra det kommende bygningsreglement.

Energistyrelsens hovedargument for at at fjerne kravet er, at de fleste vinduer på det danske marked har en højere overfladetemperatur, end lovgivningen kræver i dag. Og at de stadigt skrappere energikrav til vinduer medfører, at den indvendige overfladetemperatur også bliver hævet. Det forklarer Energistyrelsen i et svar til Dansk Byggeri, som har klaget over, at kravet bliver fjernet.

Læs også: Vinduesproducenter ignorerer kritik af kolde alu-vinduer

Organisationen er ligesom flere eksperter nemlig uenige i, at der ikke længere er behov for at stille et krav til den indvendige overfladetemperatur.

»Uden et krav til den indvendige overfladetemperatur vil der kunne komme vinduer på markedet, som ikke en gang overholder det krav, der gælder i dag. Og så står vi og forbrugerne faktisk i en situation, hvor vi har de samme kondensproblemer som dem, der udløste kritikken i 2008,« siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Niels Strange.

Læs også: Energivejleder kimet ned af sure vindueskunder

Han får opbakning fra Christian Oxenvad, der indtil for nylig var ansat i Energitjenesten, hvor han efter at have mødt mange forbrugere med kondensproblemer har været med til at sætte fokus på problemet.

»Jeg synes ikke, at staten tager et medansvar for at løse de problemer, der er med indvendig kondens på vinduer. Uden kravet kan branchen igen begynde at sælge vinduer med billigere og dårligere afstandsprofiler. De fås jo i mange forskellige kvaliteter, og fremover vil de frit kunne købe de billigste.«

Kritikerne undrer sig meget over, at ministerens beslutning kommer, efter at en undersøgelse, som Energistyrelsen selv bestilte, har konkluderet, at den hidtidigt brugte målemetode faktisk ikke engang sikrer, at vinduernes indvendige overfladetemperatur vil være over 9,3 grader.

Vil man sikre, at overfladetemperaturen ikke kommer under 9,3 grader, skal minimumskravet med den nuværende målemetode sættes til 11 grader, fastslår undersøgelsen. Dertil kommer, at beregningen tager udgangspunkt i et moderne velisoleret hus. I ældre huse vil temperaturen komme endnu længere ned, fordi vindueshullerne er dårligere isolerede, end beregningsmetoden forudsætter.

Læs også: Branchefolk: Kuldebroer i vinduer bør være fortid

Uden en stramning vil forbrugerne stadig opleve vinduer med kondensproblemer, og problemet kan endda blive større, advarer diplomingeniør Carl Axel Lorentzen fra rådgivningsvirksomheden Glasfakta:

»På kort sigt vil det ikke betyde noget, at kravet bliver fjernet, for brancheforeningen Vinduesindustriens medlemmer har forpligtet sig til, at deres vinduer skal overholde det krav, der står i Bygningsreglementet i dag, men ved at fjerne kravet fra lovgivningen overlader man det til industrien selv, om man vil blive ved med at have et krav om indvendig overfladetemperatur – og sandsynligheden for, at de strammer kravet, er nok ikke så stor.«

Læs også: Salg af kolde alu-vinduer fortsætter trods kritik

Dansk Byggeri anser fjernelsen af kravet som et knæfald for landets største vinduesproducent VKR. Et af VKR-koncernens produkter, Velfac 200, har nemlig - afhængigt af hvilket land det købes i - en overfladetemperatur, der er betydligt lavere end de 11 grader.

Dansk Byggeri er vred over, at der tilsyneladende tages særlige hensyn til landets største vinduesproducent, mens alle de andre producenter har investeret i at få deres vinduer til at overholde de krav, man forventede ville blive indført.

»De danske vinduesproducenter har fra før 2010, da kravet til overfladetemperatur til vinduer blev indført, arbejdet målrettet på at innovere nye effektive vinduessystemer. Dette for at være klar til de allerede i 2010 indførte krav til overfladetemperaturer, og for at kunne imødekomme den skærpelse af kravene i 2015, som blev varslet tilbage i 2010. Denne indsats kan nu vise sig at være spildt, hvis ikke kravet til overfladetemperatur fastholdes i Bygningsreglementet,« skriver Dansk Byggeri i et notat om styrelsens kovending.

Læs også: Velfac: Kondens skyldes manglende udluftning

Energistyrelsen benægter nogensinde at have stillet branchen i udsigt, at kravene ville blive strammet, men erkender, at hensynet til Velfac har spillet en rolle. Vinduesgiganten er tilsyneladende bange for, at de danske krav til indvendig overfladetemperatur skal få andre europæiske lande til at stille de samme eller endnu skrappere krav.

»Dele af den eksportorienterede del af vinduesindustrien har peget på, at hvis overfladetemperatur indgår som muligt krav i den europæiske standard, vil det kunne medføre, at flere lande vil stille krav om overfladetemperaturer, og som muligvis har højere temperaturangivelser end de danske krav. Dette vil kunne holde danske vinduer ude af de respektive landes markeder. Hvis overfladetemperaturkravet fjernes fra bygningsreglementet, vil muligheden for, at andre lande via EU kan stille krav til overfladetemperatur, blive reduceret«, skriver Energistyrelsen således i et svar til Dansk Byggeri.

Læs også: Byggestyrelsen blæser på anbefalinger om kondenskrav til vinduer

Ifølge Dansk Byggeri er Velfac imidlertid den eneste producent, der har haft indvendinger mod kravet.

Det nye bygningsreglement forventes i høring inden længe.

Artiklen er opdateret 9/2-2014. Af den oprindelige fremgik det, at Velfac 200-modelserien havde en specifik overfladetemperatur. Artiklen er rettet, så det fremgår, at overfladetemperaturen varierer alt efter, hvilket land man køber produktet i.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

og også i dag, er der ingen problemer med at benytte forsatsruder / vinduer. Så er det vanskeligt at opnå kondensdannelser selv med en to-lags glasløsning.

Opstil et krav om tre lag glas. Så er det rimeligt nemt at undgå kondensproblemer. Bliver nok vanskeligere med høje indetemperaturer (23-25 grader og uden ventillation).

Husk at få sat ventiler i vinduerne, så man kan ventillere uden at skulle åbne dem.

 • 3
 • 3

90'ernes privatiseringsbølge blev begrundet med at private virksomheder er mere dynamiske og omstillingsparate end offentlige indstandser.

10'erne argument er at det er svært for virksomhederne at skulle omstille sig til nye krav.

Logikken må så være at vi skal have det offentlige til at producerer vinduer, som opfylder rimelige krav? :o)

 • 4
 • 3

Der er faktisk en fordel ved kondens på indersiden af ruderne. Jo, for det fjerner jo fugt fra husets luft, så det modvirker svampe- og skimmelangreb andre steder i huset! Og vandet fjernes hver morgen med en klud (klude), der hænges til tørre udenfor. Lidt mere udluftning - eller en brændeovn - afhjælper også problemet.

 • 7
 • 4

Det er trist at både myndigheder og en dominerende fabrikant er så uambitiøs på dette område. Levetid af vinduer er meget afgørende for kundernes boligøkonomi.

Selvom jeg selv havde konkret viden om kuldebroer og kondensproblemer skiftede jeg for snart 10 år siden alle vinduer i mit hus ud med Velfac 200-serien, da jeg synes det er et flot produkt, som aldrig skal males mv.. Desuden tænkte jeg, at lidt kondens ikke ville skade en vinduesramme uden et organisk materiale som træ. Det skulle jeg komme til at ærgre mig over bare en enkelt vinter efter og lige siden.

Selv med meget fokus på et knastørt indeklima med masser af udluftning og jævn varme i hele huset, så er alle mine vinduer sorte og ødelagte for neden og specielt i de nedre hjørner. I en grad så det ikke kan fjernes ved afvaskning. De sejler i kondens hver morgen.

Det var ikke tilfældet i min lille fugtige Københavner-lejlighed med 100 år gamle vinduer med forsatsrude.

Sloganet "Vinduer for livet" kommer nok ikke til at holde i mit tilfælde.

 • 15
 • 2

Har boet i lejligheder med to forskellige Velfac-serier. De var begge elendige. Blev også snydt af tesen om vedligeholdelsesfrihed - den gælder kun udvendigt! :)

 • 7
 • 1

Enhver fravigelse af gældende regler og procedurer er konkurrenceforvridende i forhold til alle de virksomheder, som i tillid til gældende forudsætninger rettidigt har afholdt ekstra omkostninger til gennemførelse af udvikling og til afholdelse af de krævede tredieparts test. De fleste teknikere er vel bekendt med, hvilke enorme omkostninger, der er forbundet med materialetest på certificerede testinstitutioner. Den besparelse VKR gruppen har opnået ved at undlade de krævede tiltag er i virkeligheden at betragte som et statstilskud. Her er virkelig tale om konkurrenceforvridning.

 • 7
 • 2

af Christina Graversen, Commercial Product Manager hos VELFAC

Ingeniøren bragte mandag d. 9. februar en artikel om et enkelt af 2015-kravene til vinduer. Artiklen antyder, at VELFAC 200 ikke skulle kunne leve op til en overfladetemperatur på 11 grader. Dette er ikke korrekt.

VELFAC 200 ENERGY, der sandsynligvis er Danmarks mest solgte vindue, har en overfladetemperatur på 12,4 grader. Det ligger således langt over de gældende krav og langt over de grænser, der ellers har været bragt ind i debatten.

Der kan være delte meninger om det kommende bygningsreglement. Selvfølgelig. Og alle skal kunne ytre sig med sine egne syn på sagen. Hos VELFAC håber vi blot, at den meningsudveksling der måtte være behov for kan foregå på et oplyst, korrekt og lødigt grundlag.

 • 7
 • 8

Hej Christina Graversen.

Kan du evt. give et link til jeres dokumentation af overflade temperaturer? (fysiske test og teoretiske beregninger).

Man vil nok på mange vinduer opleve kondens i spidsbelastninger, og et andet forhold er, hvorledes et vindue tåler denne kondens. VELFAC har valgt at bruge en lysegrå gummi-liste indvendig mod ruden, som i hvert fald på mine vinduer nu ser ganske forfærdelig ud pga. mørk mug/skimmel. Jeg kan ikke få den til at se pæn ud mere ved alm. rengøring eller noget andet. Har du nogen konkrete anvisninger her?

Hvis jeg skulle sælge huset i dag, ville mine 10 år gamle vinduer desværre nok trække ned i prisen.

Mvh. Carsten Weber Kock

 • 7
 • 1

Meget vrøvl og skønne drømme. Selv med BR15 står vi med vinduer der har et tab omkring 1,1 watt/kvm. Dette ligger langt under de gode isoleringer, der i dag udføres mod loft, gulv og væg (minus det gamle byggeri i København - det er jo totalt forældet med fuldmurede ydervægge). De betyder selvfølgelig, at når den relative fugtighed er høj nok, vil kondens dannes på det koldeste sted, der næsten uundgåeligt vil være på vinduet. Det ses særlig tydeligt på vinduer med kold kant @Holger har ret. Jeg har desværre kun få ruder med varm kant (i sommerhuset). Så lovgivning med temperaturangivelse er egentlig noget fjolleri. Det er RH der afgør sagen. Og det påvirkes kun med reduktion af fordampning og ved udluftning (koldere luft med lavere RH udbyttes med den varme luft) og det giver jo også et vist varmetab. Altså moderne lavenergi bygninger skal udføres med varmegenvinding og udluftnings-anlæg (kender et par sådanne og det er herligt). I øvrigt indeholder Bygningsreglementet en formodning om at renoveringer skal udføres med Klasse B vinduer. Men det er forkert iflg. ministeriet har jeg lige fået bekræftet. Men det er dog under behandling og kan ventes krævet efter marts 2015? Man stiller altså langt højere krav til renoveringer og udgifter til enkeltdele, der er helt ude af trit med den øvrige bygning. Dette virker urimeligt og vil givet forhindre fornuftige og moderate renoveringer. Kan vi få en forklaring må dette pedanteri?

 • 4
 • 0

......næppe, men jeg fandt ved oprydning i filarkiverne denne her tidsbetragtning, en tekst jeg en gang fik tilsendt. Læs den med humor slået til :-)

Fra gamle dage

Hvis du levede som barn i 60erne eller 70erne (eller endnu tidligere), er det svært at forstå at vi overlevede den tid. Som børn sad vi i biler uden sikkerhedsseler eller airbags. Vore senge var malede med farver fyldt med bly og cadmium. Flaskerne fra apoteket kunne vi uden problemer åbne, ligesom flasken med blegevand. Døre og skabe var en konstant trussel for vore fingre og vi kørte på cykel uden hjelm. Vi drak vand fra vandhanen i stedet for af flasker. Vi byggede sæbekassebiler og opdagede først på turen ned af Djævlebakken at vi havde glemt at indbygge en bremse. Vi forlod hjemmet om morgenen for at lege med kammeraterne. Vi var væk hele dagen og skulle først være hjemme når gadelygterne tændtes. Ingen vidste hvor vi var og vi havde ikke en gang mobiltelefoner! Vi havde snitsår, brækkede knogler og tænder, men ingen blev af den grund trukket i retten. Det var nu engang uheld og vi havde kun os selv at takke.

Vi sloges, tit med blå mærker til følge. Det måtte vi leve med, det interesserede ikke rigtig de voksne.

Vi åd kiks, brød med tandsmør, drak meget og blev alligevel ikke for tykke. Kammerater drak af den samme flaske uden at nogen døde af det.

Vi havde ikke: Playstation, Nintendo, X-Box, videospil, 100 TV-kanaler, film på video, surround sound, eget fjernsyn, PC. Vi havde kammerater! Vi gik ganske enkelt ud og mødte dem på gaden. Eller vi gik over og ringede på. Tit behøvede vi ikke en gang at ringe på, vi gik bare ind. Uden aftale og uden vore forældres vidende, ingen kørte os hen og ingen hentede os. Hvordan var det muligt? Vi udtænkte spil med træstokke og tennisbolde. Og desuden åd vi orme. Profetierne gik ikke i opfyldelse: ormene levede ikke videre i maven og der blev ikke stukket ret mange øjne ud med stokkene. Når der blev spillet fodbold på vejen måtte kun de gode spille med. De dårlige måtte lære at leve med skuffelser. Mange elever var ikke så kvikke som andre. De dumpede til eksamen og måtte gå om. Det medførte ikke følelsesladede forældreaftener eller klager over karaktergivningen.

Vore handlinger havde ofte konsekvenser. Det var klart for alle og ingen kunne trykke sig. Hvis en af os brød loven, var det klart at far eller mor ikke automatisk ville prøve at få os ud af suppedasen. Tværtimod, de havde ofte samme opfattelse som politiet. Vores generation frembragte en mængde problemløsere og opfindere med mod til at tage en risiko. Vi havde frihed, fiasko, succes og ansvarlighed, og vi kunne omgås det alt sammen.

Født efter 1980: tøsedrenge og piverikker. Født før 1980: Vi Var Helte!

Sådan har jeg det, når jeg hører klager over Velux produkter. Når vinduerne i min barndom skulle vedligeholdes, skulle de afskalles med natriumhydoxyd (Bums) og glasset tages ud for omkitning. Der skulle skiftes bundrammer, der var rådnet af kondensfugt og hængslerne skulle grundes med blymønje, der til den yngre generations oplysning er orange, for derefter at dækkes med blyhvidt, som resten af vinduet.

At der findes nogen der ikke kan finde ud af, at skifte gummilisten forneden på et velfacvindue, må skyldes al den vat man har pakket folk ind i. Det er da det mindste arbejde man kan have, med et ellers servicefrit vindue. Skriv til Christina og få en vejledning derom!

 • 10
 • 3

at staten konstant skal agere barnepige for alle i verden.

Branchen kan vel selv finde ud af at lave kondensfri vinduer, reklamere med det - og så kan folk selv vælge, hvad de vil have.

Det er i min optik en yderst kedelig tendens at alt skal detail reguleres. At branchen efterlyser det viser bare at det er en syg branche.

 • 3
 • 3

Så hoppede kæden vist lige af...

Indvendig rudepakning skiftes ikke i et snuptag og er ikke et gør-det-selv job - og jeg skal undlade at skrive her, hvad jeg mener om et produkt, som skal have disse skiftet regelmæssigt for at fremstå i god stand.

 • 3
 • 1

Så hoppede kæden vist lige af...

Indvendig rudepakning skiftes ikke i et snuptag og er ikke et gør-det-selv job - og jeg skal undlade at skrive her, hvad jeg mener om et produkt, som skal have disse skiftet regelmæssigt for at fremstå i god stand.

@Carsten Det er såmænd bare fordi Bjarke Mønnike ikke ved at ruder skal klæbes til karmen iht. DVC' s forskrifter. http://www.dvc-vinduer.dk/vso/kap5-3.htm

 • 2
 • 0

Christina Graversen. Når man læser Ingeniørens artikel, får man umiddelbart den opfattelse, at Velfac A/S ved kraftig påvirkning (lobbyisme) over for Energistyrelsen har formået denne til at opgive det fastsatte isoleringskrav til vinduer for at opnå en fordel over for de konkurrenter, som har dokumenteret, at de er i stand til at opfylde kravene. Vil du være rar at be-eller afkræfte om dette virkelig er tilfældet? Hvis det er rigtigt, så melder spørgsmålet sig: Hvorfor? Det vil da være interessant at få oplyst, især når du hævder, at Velfac med lethed kan opfylde de stillede krav. Er det hele bare et reklamestunt, orkestreret af Velfac, for at opnå omtale?. Som du selv skriver, bør meningsudvekslinger som denne foregå på et oplyst, korrekt og lødigt grundlag. Jeg imødeser din venlige besvarelse. Ib Clausen

 • 4
 • 0

Som den dygtige ingeniør iværksætter du er, må det være en smal sag for dig, at lave og producere vinduer, der er bedre, billigere end dem Velfac(Velux) fremstiller.

Jeg har være ansat i Velux en af udviklingsafdelinger......og ved til forskel fra dig hvad der er vigtigt for Velux, foruden at tjene penge.......og det er at lave produkter der er gennemprøvet til sidste detalje og skal give mening for ejerne af disse produkter.

Jeg tvivler på at der findes vinduesproducenter her i landet der bruger mere tid og penge end Velux, på at lave ordentlige vinduer.

Vi har her diskuteret Velfac her i årevis uden at komme nogen vegne. Men hjælper det at lukke varm luft ud fordi man er skuffet, så for mig gerne, men Jakob jeg tror at jeg ved mindst lige så meget om Velfac som du gør det. Jeg har mine på tyvende år og kender udmærket den sorte liste, men skifter den, når der er behov for det, ligesom jeg maler de, af mine nordvendte vinduer af træ, som ikke er skifteklare endnu.

Hvis man har problemer med fugt,og ikke gider at lufte ud kunne man jo bare købe badeværelses vinduerne hvor træet er erstattet af polyurethan. De koster bare noget mere :)

 • 3
 • 3

Kære Jakob Som den dygtige ingeniør iværksætter du er, må det være en smal sag for dig, at lave og producere vinduer, der er bedre, billigere end dem Velfac(Velux) fremstiller.

Jeg har være ansat i Velux en af udviklingsafdelinger......og ved til forskel fra dig hvad der er vigtigt for Velux, foruden at tjene penge.......og det er at lave produkter der er gennemprøvet til sidste detalje og skal give mening for ejerne af disse produkter.

Jeg tvivler på at der findes vinduesproducenter her i landet der bruger mere tid og penge end Velux, på at lave ordentlige vinduer.

Vi har her diskuteret Velfac her i årevis uden at komme nogen vegne. Men hjælper det at lukke varm luft ud fordi man er skuffet, så for mig gerne, men Jakob jeg tror at jeg ved mindst lige så meget om Velfac som du gør det. Jeg har mine på tyvende år og kender udmærket den sorte liste, men skifter den, når der er behov for det, ligesom jeg maler de, af mine nordvendte vinduer af træ, som ikke er skifteklare endnu.

Hvis man har problemer med fugt,og ikke gider at lufte ud kunne man jo bare købe badeværelses vinduerne hvor træet er erstattet af polyurethan. De koster bare noget mere :)

@Bjarne Jeg har tilfældigvis i snart 20 år været gift med en ingeniør, der er ansat i vinduesbranchen og en af mine studiekammerater arbejder for Velux. Men det var vel ikke vores baggrundsviden der var pointen. Du mener, at man relativt nemt kan skifte glaslisten på indvendig side. Det kræver at glasset tages ud for at lave et ordentligt stykke arbejde. Og iht DVC's krav så skal glasset, aht. bl.a. forebyggelse af tyveri, være klæbet til rammen. Hvor let tror du så det er for almindelige vindueskunder at skifte listen ?

 • 2
 • 1

Vi har været tvunget til at gøre vore huse så tætte, at intet kunne komme ud og heller intet ind. Dampspærrer med mere. Til en vis grad er det fint, men hvis ikke dampene fra det almindelige liv i et hus kan komme ud, sætter det sig naturligvis som kondens. Det kan ingen jordisk lovgivning forhindre. I stedet kunne man udstede en bekendtgørelse om, at alle beboere i huse, lejligheder og ejendomme hver time hele døgnet rundt skulle skabe gennemtræk i 5 minutter. Så var det problem klaret.

Venlig hilsen Ditlev Bluhme

 • 1
 • 2

Man kan sådan set også installere en brændeovn, den er helt fantastisk til affugtning - og så kan det være at man også undgår nogle af alle astmatilfældene, hvis folk ikke boede i kondensfugtige svampereder.

 • 2
 • 0

Til Christian Graversen

Kan du ikke fremlægge dokumentation her - i stedet for at tilbyde at sende den i privat e-mail. Jeg troede engang, at VKR var et velrenommeret firma, der gjorde sit yderste for at reducere varmetabet i vinduerne. Men jeg ser også kondens i mine Velfac-vinduer - i et velisoleret hus med konstant, tvunget luftskifte med varmeveksler. Ingen har vist nævnt håndtagene på døre og vinduer; de er sandelig også kolde om vinteren. Er det nødvendigt? Jeg hører da gerne anbefalinger på firmaer, der tager dette problem alvorligt, gør noget ved det og har gjort det allerede.

 • 4
 • 0

Man skulle tro at Valfacvinduers formål er affugtning.

Hvis der blev sat en væge op ad den kolde kant ville vandet fordampe igen, på samme måde som ved Hygro-Vick isolerings rørskåle til kølerør, hvor det fugt, der trænger gennem isoleringen og kondenserer på rørets overflade, transporteres ud til isoleringens overflade igen ved hjælp af en væge.

Der er nok ikke det store energitab gennem den kolde kant, men vanddamp er ubønhørlig, og finder altid hen hvor partialtrykket er lavest, hvorimod den tørre del af luften kræver større temperaturforskelle for at sætte gang i konvektionen, så der sker kun ringe opvarmning af den kolde kant fra rummets luft.

Et dårligere isolerende vindue vil holde konvektionen i gang, så kuldebroen ikke når under dugpunktet..

 • 0
 • 0

Det er ikke så meget et spørgsmål om at selv skifte listerne indvendigt, som ikke at ville... hvorfor skulle jeg - der var lagt 50.000 + montering, og et par år efter ligner vinduerne lort indvendig. Det må fabrikanten ordne, ikke mig.

Det du siger svarer egentligt til at hvis motoren ryger i min nye bil, så må det da være oplagt at jeg selv skifter den, fremfor at sende den på værkstedet på garanti.

Så nævner du udluftning... Flere ganges udluftning om dagen efter forskrifter og montering af spjæld i de enkelte rum var ikke nok - hvad skal vi gøre mere end det???

Min svoger købte ruder i Polen, og vi rynkede lidt på næsen af det. Hans ruder er stadig flotte - jeg køber derimod aldrig danske ruder igen. Og det kan jeg forstå at andre heller ikke vil. Hvad kan koncernen dog få ud af, at nægte at høre på kunderne i det lange løb?

Men det gælder mange andre danske produkter at kvaliteten virker dalende - måske trænger vi til at hanke op i os selv... mine næste ruder bliver ihvertfald polske.

 • 3
 • 1

Min svoger købte ruder i Polen, og vi rynkede lidt på næsen af det. Hans ruder er stadig flotte - jeg køber derimod aldrig danske ruder igen. Og det kan jeg forstå at andre heller ikke vil. Hvad kan koncernen dog få ud af, at nægte at høre på kunderne i det lange løb?

Det ville være en meget kedelig udvikling, hvis alt produktion skulle til at foregå i udlandet. Og der er faktisk danske vinduesproducenter, der producerer vinduer/døre i Danmark med dansk arbejdskraft - og i udmærket kvalitet.

 • 0
 • 0

Artiklen ovenfor handler i min optik om det betænkelige ved, at et stort firma i vinduesbranchen kan øve så stor indflydelse på en statslig myndighed, læs Energistyrelse, at denne frafalder de minimumskrav til vinduessystemer, som har været fastholdt siden 2010. I stedet er tråden kommet til at handle om kondens på firmaets vinduer. Dette kan selvfølgelig være interessant for folk, der har problemer med disse vinduer, og Bjarke og Jakob kan skændes livligt, men det fjerner fuldstændig fokus fra den kendsgerning, at et firma ved hjælp lobbyisme over for en statslig myndighed tiltusker sig konkurrencefordele over for de virksomheder, der i tillid til gældende regler har bekostet udvikling og test af deres produkter. Spørgsmålene er i virkeligheden: Hvem kender "hvem" i Energistyrelsen? Hvad skal man gøre for at påvirke denne "hvem"? Hvad har denne "hvem" reelt som begrundelse for at tilbagekalde et krav, som har været gældende i en femårig periode, og som har kostet VELFACs konkurrenter store summer? Se, det kunne være interessant at få oplyst. Hvem har et bud på svarene? Måske Konkurrencestyrelsen? I øvrigt venter jeg stadig på et svar fra Christina Graversen.

 • 2
 • 0

uden at kende de helt rigtige procental for hvor dominerende Velux er på det danske vinduesmarked og på verdensplan, så er det på omkring 90% her i landet. Velfac, Velux, Rationel, Okpol er de mere kendte navne for Velux vinduer. Det danske vinduesmarked udgør kun en ringe del af Velux verdensmarkedsomrade. Et firma af den størrelse og med den viden og økonomi der er tilstede har ligesom Novo,Mærsk og Vestas råd til at ansætte folk der på en pæn måde kan gøre en politiker opmærksom på at fysiske love hører uden for folketingets arbejdsområde.....eller sagt lidt mindre pænt...fotælle hvorfor han er en stor idiot og hvad hans indsats har af negative virkninger for alle.

 • 0
 • 3

Men kunderne bestemmer i den sidste ende, og min dom ligger fast. Velfac's vindues-serie som sidder i huset, er noget arrigt l...! Så kan du argumentere nok så meget du vil om ingeniørenes kendskab til vinduer, og om hvor meget der lægges i konstruktionssprocessen. Teorierne fungerer IKKE i virkeligheden, så der er nok noget som skal justeres et eller andet sted.

Selv mine de gamles helt nye Rationel-vinduer fra i år, drypper lystigt fra iskolde håndtag ( og jeg ved hvordan de håndtag ser ud om et år), men de gamle ruder i den samme stue har ikke så meget som en kondensplet... ???

Det nytter ikke at stikke næsen i sky, og sige det er kundernes skyld. At et firma så er så stort at det kan ansætte lobbyister til at ændre reguleringen i sit eget favør, gør det kun værre for mit vedkommende.

Og det bliver ikke danskproducerede vinduer næste gang. Det har jeg simpelthen ikke hverken råd eller tid til mere...

 • 3
 • 0

Og det bliver ikke danskproducerede vinduer næste gang. Det har jeg simpelthen ikke hverken råd eller tid til mere...

Der er masser af gode danske producenter af vinduer/døre, En ordentlig ingeniør kan vel godt ved lidt omhu, se hvad der godt eller skidt.

 • 0
 • 0

Jeg har jævnligt undret mig over at der i denne tilbagevendende vindueskondensdebat ikke er nogen der har talt om hygrometre. Der kommer nogle uklare anbefalinger om at lufte ud, men det bør efter min mening starte med at man anskaffer sig et hygrometer og vel at mærke kalibrerer det.

En mættet opløsning af NaCl giver 75% og LiCl giver 12,5% RH.

Når fugtigheden kendes kan man handle rationelt. Somme tider kan fugtigheden sænkes ved ændret adfærd, for eksempel er der nogle mennesker der koger vand uden låg.

Selv har jeg her i Tasiilaq større problemer med for tør luft end med for fugtig, det er hårdt for huden, og træ (strygeinstrumenter) kan flække.

Er der i øvrigt nogen der har erfaring med Kipa-vinduer?

 • 2
 • 0

At velfacs tagvinduer med gennemgående aluminium fra yderst til inderst er årsag til kondens er logik for burhøns, man behøver ikke en gang være bygnings ingeniør for at regne den ud. At et dansk firma kan lave sådan noget lort er skandaløst, (jeg købte heldigvis nogen bedre til den halve prisog ja det blev så østeuropæsiske). Men det er en endnu større skandale at myndighederne lader sig overtale til at ændre den fornuftig regel, som netop skulle forhindre design fejl som Velux lavede. Det bliver mere og mere vanskeligt for os som er gode til det tekniske at trænge igennem hos de manager, sælgere og politkere som efterhånden sidder og bestemmer alt uden at fatte en bønne.

 • 3
 • 0

Kære Bjarke! Det er sikkert ikke helt forkert, som du antyder, at VKR gruppen har råd til at betale på en eller anden måde for at få ændret gældende regelsæt til egen fordel og derved opnå konkurrencefordele. Det er netop det essentielle i denne tråd og ikke evt. dårlige egenskaber ved produktet. Nå, men nu får vi jo ministeren i samråd, så får vi måske opklaret, hvordan forløbet har været og evt. om nogen har klister på fingrene. Vi kan måske få afsløret den anonyme "hvem" er. Det er for mig at se mere væsentlig end al snakken om VKR gruppens mulige kvalitetsmangler, selv om disse er vigtige at diskutere for de arme kunder, som er belemret med selskabets vinduer.

 • 1
 • 0

Hvilke vinduer skal man så vælge til sit kommende nybyggeri hvis VKR vinduer er noget skrammel?

Hvad med at vælge en lokal dansk producent, hvor du kan få lokale referencer og få lov til at tage et kig i produktionen.

 • 0
 • 0

Kære Ib det er nu således at det ikke forbudt for firmaer at argumentere mod politisk dumhed. Skolelelærernes formand Anders Bondo fra Lærerforeningen fortæller jo konstant hvor ubegavede at politikerne er. Det må han så heller ikke? Er han ikke opmærksom på at den lorteundervisning hans kolleger har givet politikerne kunne være årsagen til deres ubegavethed.

Denne detalje kunne også være årsagen til utilfredsheden med Veluxvinduerne, forstået således at hvis man er utilfreds, så har man ikke læst grundigt og kritisk på lektien, hvilket er helt uforståeligt, at det også er noget som viser sig at ingeniører heller ikke gør. @Rasmus prøv at kontakte Outrup vinduet!

 • 0
 • 2

Selvfølgelig skal der luftes ud efter behov - enten med et ventilationsanlæg eller manuelt. Det ændrer gode eller dårlige vinduer ikke på - fugten er der jo. Problemet med kondens er først opstået efter vi skal efterisolere vores gulve, vægge og lofter og hvor vinduernes isoleringsevne ikke bliver taget i betragtning. Uforståeligt, da ca. 30 % af en bygnings facader består af vinduer. Så jo dårligere randzonetemperaturen er, desto mere kondens. Så når nu overfladetemperaturen ikke skal forhøjes kan man lige så godt smide de tykke vægge og lofter ud af reglementet, men så får Energistyrelsen nok Rockwool på nakken. Udover kondensproblemet er der noget der hedder kuldeudstråling, -nedfald som opstår mærkbart som træk og fodkoldhed ved temperaturforskelle i rummet på 4 grader. For at undgå kuldeudstråling skal overfladetemperaturen på et vindue dermed være over 16 grader ved en rum temperatur på 20 grader. Dette ville give en udfordring for alle danske vinduesproducenter og ville gøre, at der måske er en eller to producenter der kan blive passivhuscertificeret.

 • 6
 • 0

Kære Bjarke. Naturligvis er det ikke forbudt at argumentere mod politisk dumhed eller kalde ministeren idiot. Der er endda sikkert nogle der vil give dig medhold i det sidste. Men.... jeg savner faktisk at høre disse argumenter. Det var vist Christina fra Velfac som skrev: Meningsudvekslinger bør foregå på et oplyst, korrekt og lødigt grundlag. Jeg har endnu ikke set et eneste sagligt argument hverken fra Velfac eller fra dig for at fravige de indtil nu gældende grænser for overfladetemperatur. Husk lige på, at enhver fravigelse fra gældende regler og procedurer vil være konkurrenceforvridende i forhold til alle de virksomheder, som i tillid til gældende forskrifter rettidigt har afholdt ekstra udgifter til gennemførelse af den krævede tredieparts test m.v. Derfor, Bjarke (og Christina), lad os få argumenter og begrundelser på bordet, så vi kan diskutere på et oplyst o.s.v. grundlag. Jeg venter!

 • 3
 • 0

@ Ib Clausen Helt enig. Jeg savner stadig, at Christina og/eller VKR (Velfac og Velux) tager sig sammen og svarer på de kritiske spørgsmål, der har været her. De må fortælle, hvad de kan og vil (eller ikke vil!) i betragtning af den store stab, de har til rådighed. @ Klaus Hanten Hvis du kender (flere) vinduesproducenter, der opfylder de højst 4 gr temperaturforskel i rum med 20 gr (formentlig ved udetemperatur 0 gr?), hører jeg det meget gerne her. Måske er mange andre også interesseret. :-)

 • 1
 • 0

Jeg er for nogen år siden blevet bedt om ikke at reklamere for mine vinduer her. Du må gerne sende mig en mail, så sender jeg dig isotherm-forløb, der viser 17 - 19 grader i randzonen. klaus@varion.dk

 • 0
 • 0

På torsdag kl. 15.30 er der samråd med energiministeren, hvor jeg også er tilmeldt. Spændende at høre, hvorfor han pludselig skifter mening efter mødet med Velfac og dermed begår en temmelig alvorlig konkurrenceforvridning.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten