Minister: Den nye IC4-plan holder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister: Den nye IC4-plan holder

Planen for at indsætte IC4- og IC2-tog i Danmark kører indtil videre på skinner.

Det slog transportminister Lars Barfoed (K) fast på et samråd i Folketingets trafikudvalg torsdag.

»I maj præsenterede DSB et forlig med Ansaldobreda om IC4 og IC2. Indtil videre har Ansaldobreda overholdt tidsplanen i det forlig. På samme måde har DSB overholdt den plan for indsættelse af togene, som blev skitseret 20. maj. Driften er acceptabel nu,« sagde Lars Barfoed.

Han tilføjede, at også de 45 ekstra dobbeltdækkervogne som DSB har bestilt til regionaltogslinjerne, fordi IC3-togene ikke kan frigøres endnu, »leveres og indsættes planmæssigt«.

Forliget med Ansaldobreda, som DSB præsenterede i maj, indebærer en erstatning på i al 2,25 milliarder kroner til DSB.

800 millioner kroner skulle gå til at ombygge og opgradere togene i Danmark, et arbejde som ifølge DSB ville skabe 200-400 arbejdspladser herhjemme, hovedsageligt i Århus.

Samrådet var indkaldt af Enhedslistens Per Clausen, efter at DSB i november besluttede, at Ansaldobreda alligevel skulle færdiggøre hjertet af IC4, togcomputeren. Forinden havde DSB, efter hvad direktør Søren Eriksen forklarede dengang til Ingeniøren, sørget for, at Bombardier, der har fabrik i Randers, forpligtede sig til at kunne levere togcomputeren.

DSB droppede Bombardier, fordi alle andre end Ansaldobreda ifølge Søren Eriksen ville udskifte ikke bare softwaren, men også hardwaren, hvilket ville give en ikke-specificeret ekstraregning.

Beslutningen førte til en fyringsrunde hos Bombardier, som ifølge Per Clausen skilte sig af med 60 medarbejdere. Han ville have ministerens forklaring på, hvordan det hang sammen med DSB's løfte om at skabe arbejdspladser i Østjylland.

Lars Barfoed fremhævede, at der både skal udføres mekanisk og teknisk arbejde med IC4-togene. Den mekaniske opgradering finder fortsat sted i Danmark.

»Ingen vidste noget om, hvor arbejdet med togcomputeren skulle ligge henne. Det kunne komme til at ligge i Indien, Schweiz, eller hvor der nu er nogen, der kan lave sådan noget,« sagde Lars Barfoed.

Han fremhævede, at et eksternt it-konsulentfirma havde vurderet, at Ansaldobreda er bedst til at skrive togsoftwaren færdig.

Dokumentation

DSB's orientering om forliget med Ansaldobreda fra maj 2009

Emner : Tog
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan det siges tydeligere!

Når bare der er kvalificerede, ansvars - og samvittigheds - fulde folk på en opgave, er planlægning uden indhold.

 • 0
 • 0

Der skal ikke meget til at nære ministerens optimisme: Det eneste, der - måske - ligger fast er at der i 4. kvartal 2009 skulle leveres 1 togsæt. Kom togsættet?
Så er vi ude i de rene gætterier, som enhver ansvarlig politiker burde afholde sig fra når det gælder Ansaldo: I 1. kvartal 2010 leveres yderligere 1 togsæt. Hvad nu hvis ikke det kommer, holder tidsplanen så stadig?
Og at tro, at Ansaldo fra april 2010 vil være i stand til levere på basis af en egentlig serieproduktion, og
starte med levering af cirka 3 togsæt om måneden,
svarer vel til de forventninger Barfoed havde til DSB-Firsts drift af Kystbanen - eller til at læse i kaffegrums.
Gud ved hvilke søforklaringer Barfoed vil diske op med i april såfremt det atter viser sig, at Ansaldo heller ikke denne gang kan klare pynten.

 • 0
 • 0

DSB droppede Bombardier, fordi alle andre end Ansaldobreda ifølge Søren Eriksen ville udskifte ikke bare softwaren, men også hardwaren, hvilket ville give en ikke-specificeret ekstraregning.

Med kendskabet til hvordan det her er forløbet, får man en fornemmelse af, at der er en god grund til at alle andre end AnsaldoBreda vil udskifte hardwaren.

 • 0
 • 0

Når Lars Barfod siger, at planerne holder, betyder det bl.a., at der belv leveret et togæt i 4. kvartal 2009 - ellers fik han problemer med udvalget. LB henviser også til, at der som planlagt er indsat dobbeltdækkere på Sjælland i stedet for de IC3 som skulle være overført til sjællandsk regionaltrafik.
Begge dele er vel lyspunkter og betyder at der er sket en mærkbar forbedring både af komfort og af kapacitet.
Jeg savner i IC4 planen fra sommeren 2009 deadlines for to tiltag:
Godkendelse af IC4 til generel sammenkobling, herunder sammenkobling med IC3 og IR4.
Godkendelse til 200 km/t i stedet for som nu 160 km/t
Begge dele er vigtige for at komme videre med gode tog til alle.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten