Minister afviser at gribe ind over for ventilation, der kan suge giftig røg ind i lejligheden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister afviser at gribe ind over for ventilation, der kan suge giftig røg ind i lejligheden

Gå inden døre, og luk for vinduerne, lyder beredskabsstyrelsens melding, hvis der er opstået et udslip af sundhedsfarlig røg i nærområdet. Men selvom beboere følger anvisningerne, kan giftig røg sive ind gennem det automatiske ventilationsanlæg, for der er ikke en decentral mulighed for at slukke ventilationen for eksempel i lejlighedskomplekser.

Alligevel afviser transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt (V) i et svar til transport og bygningsudvalget at kræve, at ventilationsanlæg skal kunne slukkes decentralt. Han begrunder det med, at en arbejdsgruppe tilbage i 2009 konkluderede 'der ikke er et sikkerhedsmæssigt behov for at sikre, at bygningens ventilationsanlæg kan slukkes decentralt'.

Det behov viste sig ellers ved en brand i Aarhus i september, hvor Ingeniøren erfarede, at flere beboere var i risiko for at blive udsat for røg, fordi lejlighedernes ventilationsanlæg ikke kunne slukkes. Det skyldtes både, at lejere ikke vidste, hvor knappen var, og at de i nogle tilfælde ikke havde adgang til den.

Læs også: Boligventilation indfanger sundhedsskadelig røg

Også souschef og specialkonsulent ved Beredskabsstyrelsen Ulrik Keller har tidligere kritiseret, at ventilationsanlæg mangler en decentral slukningsmekanisme.

Læs også: Beboere kan ikke slukke ventilationen ved katastrofer

»Det er jo helt klart et problem, særligt i forbindelse med en evakuering. Vi kan jo hverken tage beboerne ud i den forurenede luft eller lade dem blive inde i deres boliger. Hos Beredskabsstyrelsen har vi flere gange efterlyst, at man ved lov kunne give påbud om en knap i alle opgange, hvor vi kunne lukke for vand, el, gas og ventilation. Men det er min opfattelse, at modstridende interesser - blandt andet fra byggeriet - forhindrer os i at komme videre med spørgsmålet,« sagde han.

Det gør dog ikke indtryk på Hans Chr. Schmidt, som i hovedsagen henholder sig til et svar, han har fået fra Trafik- og Byggestyrelsen.

'Et særligt krav i bygningsreglementet, f.eks. om at alle lejligheder i en etageejendom skal kunne slukke ventilationen, vil endvidere fordyre byggeriet,' skriver styrelsen på ministerens vegne.

Nu er det jo ikke nødvendigt at bevæge sig op på loftet for at afbryde. En enkelt beboer eller to kunne have adgang til Gruppetavlen der forsyner ventilationsanlægget.

  • 0
  • 1

Eller en røg-/gasdetektor et passende sted i friskluftsindsugningen. Hvis der "kun" er udsugning: kan en røg-/gasdetektor placeret strategisk korrekt så klare jobbet?

  • 3
  • 1

en spektakulær ulykke og lidt 80 punkters overskrifter i EB, så står politikerne - med ministeren i spidsen - i kø for at lovgive om problemet, og det bliver ikke billigt, for så skal det være en forgyldt løsning...

  • 2
  • 1