Minister afviser at give fordele til klimavenlig træflis i ny brændeafgift

29. januar 2014 kl. 15:345
Minister afviser at give fordele til klimavenlig træflis i ny brændeafgift
Illustration: Christian Stæhr.
På trods af vidt forskellige klimagevinster vil lokalt produceret træflis og importerede træpiller blive pålagt samme afgift i fremtiden, lyder det fra klimaminister Martin Lidegaard (R).
Artiklen er ældre end 30 dage

Lokalt produceret træflis giver større klimafordele end træpiller, der skal tørres, presses og sejles hele vejen over Atlanten, viser beregninger foretaget af konsulenthuset Ea Energianalyse. Alligevel afviser klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) at skelne mellem de to typer biomasse i en kommende forsyningssikkerhedsafgift, også kaldet brændeafgift.

En lang række danske og udenlandske undersøgelser peger ellers på, at klimafordelene ved biomasse kan variere meget, afhængigt af om det f.eks. er etårige afgrøder eller store træer, om det er lokalt produceret, eller om det kommer fra den anden side af kloden.

Direkte adspurgt, om brændeafgiften tager højde for forskellene, svarer ministeren:

»Nej, det gør den ikke, og vores viden på dette område er nok også fortsat for begrænset til at kunne lægge en afgift med så stor præcision. Men idéen bag afgiften er at give et incitament til at økonomisere med en begrænset ressource og samtidig skaffe en erstatning for det provenu, der forsvinder fra statskassen, når vi bruger mindre olie, gas og kul,« skriver ministeren til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V), finder det ellers oplagt at diskutere muligheden for differentierede afgifter i forbindelse med de nuværende forhandlinger om forsyningssikkerhedsafgiften. Forhandlingerne - fordi afgiften er blevet udskudt - falder sammen med, at politikerne modtager den omfattende bioenergianalyse, der netop har været bestilt for at tage en beslutning om biomassens fremtid i Danmark.

»Jeg kunne sagtens forestille mig, at vi differentierede afgifterne på biomasse efter deres klimagevinst. Det undrer mig jo, at vi har en masse halm i Danmark og er ved at udfase vores kraftværker og samtidig sejler en masse biomasse ind fra Canada, USA og Østeuropa. Det kan være rigtig svært at forklare det miljømæssigt fornuftige i det ude i forsamlingshusene,« siger Lars Christian Lilleholt (V), der gerne ser et afgiftssystem, der favoriserer danskproduceret halm, hvis det kan lade sig gøre inden for EU's regler.

Læs også: Venstre om træpille-bonanza: Vi risikerer at fyre for gråspurvene

Forsyningssikkerhedsafgiften bliver afventet med stor spænding hos de danske kraftværker, som f.eks. Dong Energy og Vattenfall, der planlægger en massiv omstilling fra kul til træpiller over de kommende år. Omstillingen afhænger dog af afgiften på biomasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dong om eksplosivt træpilleforbrug: Der er styr på skovene

Afgiften skulle være trådt i kraft i det nye år, men er udskudt efter kritik af, at også plankeværker og flis til haven blev ramt af afgiften.

Ifølge klima- og energiordfører for Socialdemokratiet Pernille Rosenkrantz-Theil (S) 'lever forsyningssikkerhedsafgiften sit helt eget liv for tiden', og hun tør ikke spå om, hvorvidt politikerne tør diskutere eventuelt differentierede afgifter for forskellige former for biomasse.

»Men oprindeligt var udspillet jo, at biomasse også skulle have pålagt en eller anden form for afgift. Det bliver nu genforhandlet, men hvor forhandlingerne er, kan jeg ikke give et begavet svar på,« siger hun.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. januar 2014 kl. 10:54

har med klima eller miljø at gøre, synes jeg, at klimaministeren skal tone rent flag - og lægge afgift på islandske uldsweatre, så også de, som bare sparer på varmen bliver ramt solidarisk...

4
30. januar 2014 kl. 07:32

Mon ikke snart det var på tide at Martin Lidegaard - eller hans foresatte - tager sig sammen og indser at vi skal have en mere kapabel minister på dette område, som forstår at sætte sig ind i de behov og problemstillinger som de områder han har så meget magt over indebærer?

Det er efterhånden helt tå-krummende pinligt at se på ham prøve at vride sig ud af den ene efter den anden pinlige sag.

Så Lidegaard: tag dine embedsmænd i hænderne, gå op til Helle og aflever jeres kollektive opsigelse grundet inkompetence. Det var det en rigtig mand ville gøre... Men så igen, der er ikke mange rigtige mænd (eller kvinder) tilbage i dansk politik, som har mandsmod og evner til at tage de rigtige, men til tider svære, beslutninger. I stedet er vi blevet spist af med levebrødspolitikere som er mere interesseret i deres ministerpension end at gøre det rigtige og det bedste for VORES samfund!

3
29. januar 2014 kl. 17:56

...for at forudse ministerens tanker. Dette har ligget i "pipeline" i al den tid vi har skullet overgå til biobrændsel. Der skal penge i kassen og det har intet med miljø og klima at gøre, ren og skær bogholderi. Men mon ikke ministeren får travlt med solcellesagen, før han kommer til at tænke mere på at afgifte biobrændsel ;-)

2
29. januar 2014 kl. 17:34

Lad DONG fyre med kul, så slipper vi for en dyr administration af "torske"-afgiften.

1
29. januar 2014 kl. 17:09

Der er da lavet rigeligt med bæredygtighedsscenarier til, at vi ved, at et årige vækster er CO2 mæssigt bæredygtige, så det vil da være en helt rigtig løsning at fritage sådanne for afgifter. De er i forvejen ofte dyrere at håndtere, og er derfor ikke nær så eftertragtede som træ i forskellige former, så det ville give god mening.