Minister afviser aflytning af soldaters mobiltelefoner

Det danske forsvar kender ikke til eksempler på, at udstationerede soldaters mobiltelefoner er blevet aflyttet, så oprørere i Irak eller Taleban-krigere i Afghanistan har kunnet udnytte informationerne til at ringe til Danmark og true soldaternes familiemedlemmer.

Det oplyser forsvarsminister Søren Gade (V) i en orientering til Folketingets forsvarsudvalg.

»Der er på nuværende tidspunkt ikke belæg for at kunne sige, at de trusler, som har været rettet mod danske soldater og deres pårørende, skulle være et resultat af aflytning af de pågældende soldaters mobiltelefoner. Det kan jo skyldes, at soldaternes navne er bekendt af andre kanaler,« skriver ministeren.

Flere eksperter har over for Ingeniøren afvist, at det i praksis er muligt for eksempelvis Taleban-krigere at aflytte mobiltelefoner.

Teleanalytiker John Strand, Strand Consult, demonstrerede, hvordan man på blot tre minutter via Forsvarets egen hjemmeside kunne finde navne og kontaktoplysninger på en lang række soldaterfamilier frit tilgængelige på internet.

Søren Gade har tidligere afvist at forbyde danske soldater at benytte deres mobiltelefoner, når de er udstationerede i krigszoner.

Han oplyser, at Forsvaret normalt stiller en såkaldt »velfærdstelefon« til rådighed for hver 50 soldater og en computer med internetadgang for hver 30 soldater. Desuden medbringer forsvaret satellittelefoner som backup, hvis de almindelige telelinjer svigter.

Emner : Plast