Minister åbner for lavere moms på frugt og grønt

Afvisning på afvisning bliver nu ændret til et måske. For første gang åbner familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) op for at differentiere momsen på fødevarer for på den måde at gøre frugt og grønt billigere.

Hun vil nu gøre differentieret moms til et af de spørgsmål, regeringens planlagte forebyggelseskommission skal arbejde med i løbet af 2008. Det siger hun til Altinget.dk.

»Det kan være en god idé at lade spørgsmålet om differentieret moms indgå i den kommende forebyggelseskommissions arbejde. Dels kan vi få spørgsmålet grundigt belyst, dels kan vi få sat differentieret moms ind i en sammenhæng med andre forebyggelsestiltag,« siger Carina Christensen.

Både Carina Christensen og hendes forgængere har ellers afvist al snak om lavere moms på grøntsager og højere moms på slik, sodavand og chips. Det er på trods af, at eksperter igen og igen har peget på prisregulering som et af de mest effektive værktøjer i kampen mod fedme.

Differentieret moms var blandt andet et af otte punkter, da Ingeniørens fedme-visionarie sidste år gav løsningsforslag til at bekæmpe en truende fedmeepidemi. Dengang afviste daværende familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K). Det gjorde Carina Christensen også i et § 20-spørgsmål så sent som i tirsdags.

Derfor vækker ministeren vending både overraskelse og glæde hos de menige, borgerlige folketingspolitikere, der længe har været positive over for momsdifferentieringen.

»Det var dog en overraskende positiv nyhed. Jeg har jo sagt det her meget længe - men jeg tror, det går på samme måde som med rygeforbudet. Der var ingen forståelse overhovedet, da jeg kom med det i sin tid - men det er der nu. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får differentieret moms på et tidspunkt,« siger Venstres sundhedsordfører, Jørgen Winther, til Altinget.dk

Ny Alliance har netop fremlagt et forslag om, at sænke prisen på sunde fødevarer og hæve prisen på spiritus og cigaretter.

Den plan får opbakning fra læge og fedmeforsker Søren Torubro, Hvidovre Hospital, der var en af Ingeniørens tre visionarie-eksperter.

»Lad os få nogle økonomiske parametre ind i den adfærd, som vi ønsker at fremme. Hidtil har ernæring været den enkeltes ansvar, men vi kan se, at mange har svært ved at administrere det, og derfor er det fornuftigt, hvis staten tager et medansvar«, siger Søren Toubro.

Regeringen vil nedsætte forebyggelseskommissionen dette efterår. Kommissionen skal arbejde med en styrket forebyggende indsats på sundhedsområdet frem til slutningen af 2008. Anbefalingerne iværksættes i 2009.

Emner : Fødevarer