Miniature-mikrofoner afslører hemmeligheden bag flagermusens effektive jagt

Plus6. marts 2021 kl. 07:003
Miniature-mikrofoner afslører hemmeligheden bag flagermusens effektive jagt
Illustration: Aarhus Universitet.
En mikroskopisk computer med flere sensorer, som vejer blot 2,5 gram, har sat forskere ved Aarhus Universitet i stand til forklare, hvordan flagermus kan jage insekter udelukkende med ekkolyde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den vejer blot 2,5 gram og bliver sat på ryggen af flagermus. En lille mikrocomputer på en printplade forbinder en ultrasonisk mikrofon, et accelerometer og et magnetometer med et hukommelseskort og et batteri. Alt sammen bygget af helt almindelig forbrugerelektronik, som typisk er udviklet til smartphones.

Tilsammen har udstyret gjort Laura Stidsholt, biolog ved Aarhus Universitet, i stand til at optage og kortlægge lyd og bevægelser hos flagermusen i naturen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. marts 2021 kl. 19:47

Lige under rygningen i min tidligere bolig overvintrede en koloni af dværgflagermus. Jeg stod ofte om natten og fornøjede mig med at iagttage dem jage natinsekter. Sommetider faldt jeg for fristelsen og smed små sten op i luften, flagermusene var der straks men opdagede altid, at jeg forsøgte at snyde dem ;-)

I lang tid undrede det mig lidt, at når flagermusene var i luften, kunne jeg ofte høre en masse små smæld rundt omkring - som om nogen kastede med små sten. Senere gik det op for mig at mange natinsekter kan høre flagermusenes ekksosignaler, når de gør det, klapper de vingerne sammen og laver en nødlanding - hellere en hård landing end ende livet i gabet på en flagermus.

Nu er det jo snart lykkedes at sprøjte alle insekter ihjel - ingen natsværmere - ingen flagermus.

1
8. marts 2021 kl. 00:35

Faktisk udgør ekkolokaliserende flagermus 20 procent af alle pattedyrarter og spiller vigtige roller i økosystemer over hele planeten.

I antal ikke masse, må man formode?

Men flagermusen stor betydning for biodiversiteten og sørger for bestøvning af planter og for at sikre forskellige insektbestande.

Igen en ny pointe. Hvordan er det lige flagermus bestøver (hvilke) planter?

Hovedopdagelsen er selvfølgelig, at de struer ned for lydstyrker, når de nærmer sig et bytte. Det må kunne bruges i radarstyrede/(AI-) våben, hvor søgningen må blive simplere, hvis der kun et ekko at "home" på.

Jeg vil dog tro at timelønnen til den, der skal lodde de snå dimser sammen overgår materialeprisen, med mindre man benytter ...