Mini-raket faldt for tidligt ned: Faldskærm foldede sig ud under opsendelsen

Opsendelsen af fire mini-satellitter - Cubesats - for Nasa, gik langtfra som planlagt forrige lørdag, den 15. juni.

De fire satellitter blev båret af en Prospector 18D-raket fra firmaet Garvey Spcecraft. Den skulle sendes op i 6,1 kilometers højde fra en amatørraketrampe i Californien.

Så langt op nåede den ikke. Raketten blev godt nok opsendt via sin ledeskinne og fløj i en bue ud i retning op over den udtørrede Koehn-sø.

Men da den nåede en højde af godt tre kilometer, blev den orange faldskærm pludselig foldet ud under raketten. Det fik den til at styrte til jorden mindre end 800 meter fra opsendelsesstedet.

Det gjorde dog ikke øvelsen værdiløs. Formålet var at teste, om satellitterne er klar til at turen ud i rummet. Og i første omgang lykkedes det at hente datakort ud fra den ene af satellitterne, Rubucs-1, efter den var pillet ud af rakettens stærkt forvredne næsekappe.

Prospector 18D-raketten var godt smadret efter styret fra tre kilometers højde. Alligevel lykkedes det at få brugbare data ud af satellitterne. (Foto: Douglas Messier) Illustration: Douglas Messier

En anden satellit, Phonesat fra Nasas Ames Research Center i Californien, fik under den korte flyvning sendt gode data tilbage til Jorden.

De to sidste satellitter, Stangsat fra Merritt Island High School i Florida og Polysat fra California Polytechnic Institute i San Luis, klarede faldet meget bedre, da de sad neden under næsekappen.

Dokumentation
Artikel fra Space.com

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten