Mindst to tredjedele af EU’s marker bliver lukket land for gensplejset majs

EU-landene frabeder sig i stor stil, at landmændene får lov til at dyrke gensplejset majs på deres marker.

Ifølge en opgørelse fra Greenpeace har mindst 13 lande besluttet sig for at søge om undtagelse fra den generelle tilladelse til at dyrke otte genmodificerede majs-arter, som EU-Kommissionen ventes at udstede i løbet af efteråret. Dertil kommer tre selvstyrende regioner.

Tilsammen omfatter lande og regioner ifølge Greenpeace 63 pct. af EU’s befolkning og 66 pct. af landbrugsarealet.

Læs også: Efter mere end ti års slagsmål: Gensplejset majs på vej til europæiske marker

Der er tale om en foreløbig opgørelse, som miljøorganisationen har foretaget i dag, 1. oktober. Deadline for at søge om lov til at blive fri for de genmodificerede majs er lørdag, og Greenpeace forventer, at flere lande vil indskrive sig på listen inden da.

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at både Tyskland og Frankrig står på listen over lande, som ikke vil have GMO på markerne.

Danmark vil også bede om at lov til at holde markerne fri for GM-majs, efter at regeringen i de forløbne uger er kommet i mindretal om spørgsmålet. Danmark har dog modsat de øvrige lande kun behandlet fire af de otte afgrøder.

Læs også: Flertal vil holde GM-majs væk fra danske marker

Proceduren er, at landene inden for en tidsfrist kan anmode om at holde markerne fri fra de GMO, som EU-Kommissionen ventes at sige god for. Dernæst skal producenterne af planterne, koncerner som Dow, Monsanto og Syngenta, sige god for ansøgningen. Det har de gjort i de tilfælde, som EU-Kommissionen hidtil selv har offentliggjort.

Skulle koncernerne sige nej til nogle anmodninger, har landene mulighed for at nedlægge et decideret forbud mod GM-afgrøderne. Der knytter sig dog en række skrappe betingelser til, hvordan sådan et forbud skal begrundes med udgangspunkt i miljø og sundhed.

Læs også: Harmløs papirtiger: Nationale forbud mod genmodificering er ubrugelige i praksis

De genmodificerede majs er godkendt af EU’s fødevareagentur, Efsa, der har vurderet, at de ikke skader hverken mennesker eller dyr. EU importerer også en række genmodificerede afgrøder, herunder majs, fra hovedsageligt Sydamerika.

Læs også: Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup

Greenpeace ser medlemslandenes afvisning af GM-majs som en mistillidserklæring til Efsa og EU’s sikkerhedsvurdering af genmodificerede afgrøder.

»De stoler ikke på EU’s sikkerhedsvurdering og handler for at beskytte deres fødevarer og landbrug. Den eneste måde at genskabe tilliden til EU-systemet er, at kommissionen nu trykker på pauseknappen for GM-godkendelser og skynder sig at reformere test- og godkendelsessystemet,« siger lederen af organisationens afdeling for europæisk fødevarepolitik, Franziska Achterberg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg har observeret danske marker, vokser majs hurtigt og lukker fuldstændig for lyset.

Derfor?:

.19. aug 2013, Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn. Flere landmænd sprøjter Roundup på korn indtil ti dage før høsten, fordi det tvangsmodner produktet og gør høsten mere ensartet. Det er lovligt, men helt forkert, lyder kritikken. http://ing.dk/artikel/landmaend-sproejter-...

.19. aug 2013, Derfor sprøjter landmænd med Roundup inden høst. Roundup bruges af landmænd på korn og kvikgræs for at få det til at visne på kommando, lyder det fra konsulenter, der opfordrer til begrænset brug. http://ing.dk/artikel/derfor-sproejter-lan...

  • 5
  • 4

"Så vidt jeg har observeret danske marker, vokser majs hurtigt og lukker fuldstændig for lyset."

Derfor?:

Til forskel fra hvad der betegnes som korn (hvor der høstes kernerne af en moden afgrøde), så høstes majsen "grøn" til ensilering. Majs vokser ikke hurtigt, specielt ikke i år, så hvis der ikke blev ukrudtsbekæmpet ville majsen ikke kunne gro. I majs bekæmpes der med 2-3 forskellige midler med evt. radrensning, mens GMO-majsen kan nøjes med 1 bekæmpelse.

  • 0
  • 4

Re: Hvorfor sprøjte majs med glyphosat?

Derfor?:

.19. aug 2013, Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn.

Hvad er relationen til GMO?

Almindelig majs dør af Roundup, men gmo majs modner.

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten