Mindst 400 nordtyskere syge af antibiotikaresistente E. coli-bakterier

Et udbrud af infektioner med E. coli-bakterier har ramt Nordtyskland. Udbruddet begyndte i anden uge af maj, og myndighederne har indtil videre registreret mere end 400 tilfælde, skriver Spiegel.

40 af dem er meget alvorligt syge. Natten til i dag kæmpede flere for deres liv, nogle var i respirator og en enkelt var i koma. Det er blevet bekræftet, at en enkelt kvinde på over 83 år, der er død, havde E. coli-strengen. To andre kvinder med symptomer på infektioner har også mistet livet, men diagnosen er endnu ikke blevet bekræftet.

Udbruddet omhandler strengen enterohemorrhagic E. coli (EHEC), der er delvis resistent over for antibiotika og giver blodig diarre og mavekramper. I nogle tilfælde kan det udvikle sig til hæmolytisk uraemic syndrom (HUS), der kan føre til nyresvigt og død.

Primært voksne kvinder er ramt

Det er ikke usædvanligt, at mennesker bliver inficeret med bakterien.
Normalt bliver omkring 1.000 mennesker inficeret om året i Tyskland, men det er første gang nogensinde, at så mange er inficeret på en gang.

Myndighederne kender ikke kilden til udbruddet, men teorien er, at det stammer fra uvaskede grøntsager. Det er primært voksne kvinder, der er ramt.

Sundhedsmyndighederne anbefaler tyskerne at sikre god hygiejne og vaske frugt og grønt godt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  • dette er endnu en grund til at spare på forbruget af penicillin i både sygehusvæsenet (ca. 55 tons årligt) - men ikke mindst i husdyrproduktionen, som benytter hele 130 tons årligt - heraf ca. 3/4 i svineproduktionen. Hvis der skabes yderligere resistente bakterier, er det en bombe under vores sundhedssystem.
  • 0
  • 0

Siden hvornår er vand blevet et desinfektionsmiddel?

Det sikreste er at alt hvad der kommer på spisebordet kommer direkte fra kogepladen og er dampende varmt. Så er risikoen nul. Men at begynde at skylle salat og tro det så er sikkert, det er forkert.

  • 0
  • 0

skylle frugt og grønt grundigt, spise varmebehandlet mad

Holger, det vigtige er at spise varmebehandlet mad. Jeg kan slet ikke se hvorfor de nævner at 'skylle', for det er slet ikke nok i sig selv, og hvis man varmebehandler hvad er så fordelen ved at skylle inden?

Nu har jeg boet i Asien og Afrika og Mellemøsten og de tror simpelthen at vand er desinficerende. Og netop denne sjasken med vand er med til at sprede sygdommene endnu mere.

  • 0
  • 0

Jeg ved godt at vand er en sparsom ressource, men løsningen må være at kassere badevand og toiletvand, dem der har anvendt det beskidte vand i produktionen må betale tabet, ikke bare for deres egen høst, men hele det tab man kan anslå for hele Spanien, og en tilsvarende bøde, efter sådan en regning må enhver bonde indse at det er billigere at kassere brugt badevand.

Hvor god er kvalitets kontrollen, ikke bare krumhedskrontrol? Hvor mange agurker tages fra til levnedsmiddelkontrollen? Hvor hyppige er de uanmeldte besøg på dyrkningsstedet, her mener jeg til daglig når der ikke noget specifikt at lede efter?

  • 0
  • 0
  1. http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadgu...

Almindelig god hygiejne er nok ... »Det er en meget aggressiv bakterie og der skal ikke så meget til, før den smitter. Den smitter for eksempel mere end salmonella. Det er dog nok, hvis man husker at vaske hænder grundigt«, siger overlæge Kåre Mølbak og anbefaler en »almindelig god hygiejne«.

  1. http://politiken.dk/tjek/tjekmad/produktio...

Det er firmaerne Anemonerne.dk fra Kolind i Østjylland og FairFood fra Grindsted, der har har fået leveret økologiske agurker fra et parti fra Spanien, som er inficerede med e-colibakterietypen VTEC.

Bemærk ø-ordet. Kunne dette havde været undgået med brug af pesticider?

  • 0
  • 0
  • og tak for at du Gadd. Det er en nyhed der vil noget - og som f,eks jeg fuldstændig overså. Jeg så ikke at der var tale om økologiske agurker. Det er naturligvis et mega-problem. Men herhjemme har vi dog altid købt danske øko-agurker, med undtagelse af en enkelt gang hvor det blev til en hollandsk produceret øko-agurk i superBest til 7,- kr. Gad vide hvor meget den spanske øko-ditto skulle sælges for?
  • 0
  • 0

[b]JEG HAR NETOP LÆST[/b] den artikel, Patrick linkede til. Se hvad der står ude i højre spalte. (Det er en nyhed som vil noget)

[b]POLITIKEN, 27. maj 2011: To danske firmaer har solgt inficerede agurker[/b] http://politiken.dk/tjek/tjekmad/produktio...

Statens Seruminstitut oplyser, at de inficerede grøntsager ikke kan skylles væk, men dog uskadeliggøres ved opvarmning.

Og det ene firma, "anemonerne.dk" -- EN LEVERANDØR TIL OFFENTLIGE KØKKENER -- er en internetbutik. Dette fortæller mig at danske firmaer øjensynligt også er engageret i at "cutte corners". De finder sammen med "ligesindede" i udlandet om en forretningsniche, som begge tjener på.

  • 0
  • 0

[quote]Det er firmaerne Anemonerne.dk fra Kolind i Østjylland og FairFood fra Grindsted, der har har fået leveret økologiske agurker fra et parti fra Spanien, som er inficerede med e-colibakterietypen VTEC.

Bemærk ø-ordet. Kunne dette havde været undgået med brug af pesticider?[/quote]

Næppe, men måske med kunstgødning. E. coli er en tarmbakterie, så det er nærliggende at tro den stammer fra husdyrgødning som netop økologerne har en preference for.

  • 0
  • 0

Brudt mig om den Økologiske kultur med at overhælde mine afgrøder med ekskrementer fra dyr af - alene tanken er klamt. I gamle dage dyrkede men det man kunne og resten blev pløjet ned.

  • 0
  • 0

DET ER DA EU BØNDER DER OVERHÆLDER EU MARKER MED UTROLIGE MÆNGDER GYLLE, INDEHOLDENE RESSISTENTE BAKTERIER, KØR EN TUR GENNEM EU I DET TIDLIGE FORÅR SAMTLIGE LANDE LUKTER STÆRKT AF AF GYLLE.!

                                        VENLIGST KL.-
  • 0
  • 0

kan ikke bekæmpes med pesticider, kun med antibiotika.

Der er ikke spor forskel på brugen af organisk gødning i økologisk og traditionel drift, og hvordan skulle kunstgødning have en virkning på bakterier på agurker?

Man har overtrådt basale regler for dyrkning af spiselige afgrøder, og det kan der ikke rettes op på. Herhjemme kræves vand af drikkekvalitet, når marker vandes, det er måske somme tider skudt over målet, men . . .

Det er en god skik at skylle sine grønsager, det fjerner det meste, og resten klarer vores immunsystem. Problemet er, at vi ikke lige kan klare ukendte bakterier første gang vi møder dem.

  • 0
  • 0

Jeg synes at det mest uhyggelige i denne sag er at det IKKE er nok at skylle agurkerne, sådan som jeg allerede har refereret det fra Politiken, og som har det fra fødevarestyrelsen. Jeg mener det er noget nyt.

Skal det forstås sådan at bakterierne sidder godt fast udenpå, eller ER de ligefrem inde i agurken?

Så det sikreste er -- som altid -- at købe dansk. Det bør vi altid gøre for at støtte vore egne producenter - og som vi kan se i denne sag kan det ligefrem redde liv at gøre det.

Internet-)en-gros)-handel har desværre åbnet op for nye kombinationer hvor skrupelløse mellemmænd indgår aftaler (sandsynligvis uden nogen sinde at have mødtes personligt) over grænserne og deler i porten.

  • 0
  • 0

det vil ikke nytte noget at skylle grønsager der er overfladebehandlet, som jo mange udenlandske frukter og grønsager er. den voks agtige overfladebhandling er lagt oven på bakterielaget, og er ikke sådan at få væk, prøv selv.!

ps.- gad nok vide hvor mange danske jordbær der egentlig er danske.!

                                                                                            venligst kl.-
  • 0
  • 0

..at der kun er een inficeret spanioler. Og tilsyneladende kun fordi har har været i Tyskland. Spiser de ikke spanske agurker i Spanien? Eller er det hele tomat/olivenolie sagen om igen?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten