Mindst 36 tage er styrtet sammen: Bygningskontor melder om kaos

Stribevis af tagspær bukker under for den tunge sne. Ingeniøren har nu tal på i alt 36 tage, der er styrtet sammen under den danske sne, hovedsageligt landbrugsejendomme.

Siden Ing.dk sidst talte kollapsede tage sammen i onsdags, er yderligere et styrtet sammen i Tinglev i Sønderjylland og fem mere i Nordjylland. I det ene tilfælde er der tale om den samme svinestald, som Ingeniøren skrev om i onsdags, hvor yderligere 500 m2 tag er styrtet ned over svinene. Her lå driver på omkring en halv meter, da den første del af taget styrtede sammen.

På Bygningskontor Nord har de flest tagkollaps, og de løber stærkt for at stabilisere de tilbagestående konstruktioner. Men det er ikke alle, der melder et sammenstyrtet tag til bygningskontorerne, og derfor kan antallet af kollapsede tage være endnu højere.

»Det er snart svært at holde tal på, Vi hører om nogen hele tiden, men det er ikke alle, der ringer ind til os,« siger Bente Søgaard, akademiingeniør på Byggekontor Nord. I nogle tilfælde hører hun først om det kollapsede tag fra forsikringsselskaberne

Hun er bekymret over de mange tage, der styrter sammen, og opfordrer endnu engang nordjyderne til at være opmærksomme på drivedannelser på tagene.

»Det er dybt kritisk. Det er kaotisk. Jeg tror, der kommer et efterforløb, hvor man tjekker tagkonstruktioner i stor stil, hvor man vil revurdere normforsætningerne. Vi har med al tydelighed har vi haft en mængde sne, der overskrider normerne,« siger hun.

Pige kom til skade i svinestald

Kun i enkelte tilfælde er personer kommet til skade. Et tag på en svinestald i Nordjylland styrtede ned over en pige, der kom alvorligt til skade, og uden for Brovst i Nordjylland slap en rideinstruktør og en staldpige heldigvis fra skrammer, da taget på en ridehal kollapsede, mens de befandt sig derinde.

De usædvanlige snemængder er også kommet bag på svenskerne, hvor man oplevede lignende mirakler.

Onsdag aften klokken 20:40 brasede taget sammen på en tennishal imens 10 ungdomstennisspillere trænede sammen med deres træner, skriver Expressen.se.

Det var et lykketræf, at taget ikke brasede ned bare to timer før, da 30 børn var til minitræning mellem 18 og 19.

»Det er en stor katastrofe. Det burde ikke kunne ske,« siger Björn Möllersten, direktør i tennisklubben Rönnige TK til Expressen.se.

Ulykken står ikke alene i Sverige. Expressen.se opremser flere ulykker, blandt andet faldt et tag sammen på en ridehal i Uddevalla i tirsdag. To piger blev lettere kvæstet, og en hest måtte aflives.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det må være på tide, at landmændene og deres staldentreprenører får understøttet alle staldtage, med stort spænd.

Det kan da ikke koste mange tusind kroner at få sikkerhedsstøttet tagene. Det vil jo være langt dyrere at se taget kollapse og går der et menneskeliv til, ved næste kollaps, er et par titusind kroner billigt sluppet.

Det gælder selvfølgelig også andre tage med stor spændvidde.

Al byggeri med tagkonstruktioner med stor spændvidde bør stoppes øjeblikkeligt og kan ikke fortsætte førend der er lavet nye og forbedrede belastningsmålinger og lign. eller der bliver lavet understøtning af taget.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

I min verden bør man ikke udføre spær i konstruktionstræ der overstiger spænd på 16-20 meter (kritisk spænd). Ved større spænd bør der være mellemunderstøtninger eller man bør skifte over til stålspær/limtræsspær.

De helt store frie spænd - hvor man anvender konstruktionstræ - betyder en mængde samlinger i spæret ligesom tværstabiliteten også bliver mere kritisk.

 • 0
 • 0

I min verden bør man ikke udføre spær i [b]konstruktionstræ[/b] der overstiger spænd på 16-20 meter (kritisk spænd).===KLIPPET===.

Det hjalp - jeg var lige ved at se Peterskirken i Rom med små søjler hele vejen rundt.......

Jeg har nu en gang haft en dobbelt car port med en løs søjle til fronten - i tilfælde af sne kunne man understøtte på midten og om sommeren behøvede man ikke være bange for at ramme en overflødig konstruktionsdel....

De bedste hilsner Peter Kamp

 • 0
 • 0

Er hjernerne frosset helt sammen. Tag dog og få lært folk at sne på toppen skal skrabes væk.

Luftfugtigheden er lav om vinteren. JA indendøre med 22 grader celsius, hvor der udendørd er 10 graders frost med 95% relativ luftfugtighed. Når det så bliver lidt varmere er sneen stadig KOLD og så fortættes fugtigheden i sneen.

Der blev refereret fra Nordjylland mener jeg, at sneen på tagene var næsten som masive isklodser (eller noget lignende) når det (taget)var braset sammen.

Vægtfylden af "sneen" bliver måske 0,75 og ikke 0,25 som tøsne. Den belastning kan "intet" holde til, hvis der skal være "hult" nedenunder (ja ikke bare en krybegang).

Panikken med SBI og større krav medfører blot at så lader man mere sne ligge og så braser også den tagkonstruktion sammen - Hvad så.

Bilmototrer har en omdrejningstals-begrænser som beskytter motoren. Det hedder sund fornuft og rettidig omhu når vi snakker tagkonstruktioner. Det er nu en smart måde at få et nyt tag på (forsikringen betaler jo!!!???)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten