Min webserver er i en flue

I midten af 1980'erne var det en sport at kunne programmere løsning af andengradsligninger til lommeregnere på under 50 programtrin. Med moderne computere er hukommelse reelt ingen begrænsning, men alligevel er der på ny kommet fokus på minimale computerløsninger.

Denne gang drejer det sig om webservere med minimalt ressourceforbrug, og som næsten ingen plads optager. Det åbner muligheder for en ny generation af enheder til hjemmet, der kan overvåges eller styres via Internettet.

En webserver er oftest bygget med en FreeBSD/Linux-maskine eller en Microsoft NT/2000 som basis. Det er dog normalt en stor maskine, man får ud af dette, og til styringsformål er det ofte slet ikke nødvendigt med så store computerressourcer.

I Ingeniøren har vi tidligere omtalt OpenBrick og Liab-computeren, hvor man kommer ned i størrelse og endda får en lydløs maskine, som f.eks. kan bruges som webserver. Til mange formål er disse små maskiner (ca. 15x20x5 cm) interessante, men har man enkle ønsker, kan man komme endnu længere ned i størrelse.

Den tre år gamle WebACE er stadig blandt verdens mindste webserverløsninger. Det er en enkelt-chip løsning baseret på en Fairchild ACE1101 microcontroller. Denne chip har kun 1Kbyte hukommelse, men alligevel er det muligt at lægge en enkel webserver inklusiv TCP-stik ind, og det hele er kodet direkte i assembler. På hjemmesiden for WebACE finder man god vejledning til et hurtigt elektronikprojekt. Selve chippen koster omkring to dollar.

Det imponerende er, at den lille WebACE-web-server chip kun er på størrelse med et tændstikhoved, og dermed f.eks. kan indbygges overalt. Kommunikation sker via et seriel kabel med Slip, og dermed kræver en WebACE-server en anden Internet-server, der kan koble TCP/IP fra Internet til den serielle kommunikation med webserveren.