Millionsatsning på dansk produktionssoftware

Vækstfonden i Danmark, den amerikanske computergigant Compaq og det engelske investeringsselskab 3i underskrev i torsdags kontrakter på at skyde et samlet beløb på 4,5 millioner dollar eller cirka 40 millioner kroner i det danske softwarehus Alta. Pengene skal blandt andet bruges til at profilere den danske virksomhed overfor den amerikanske bilindustri.

»Vi går nu målrettet efter det amerikanske marked,« siger direktør og medstifter af Alta, Tony Larsen.

Ifølge Tony Larsen benytter flere virksomheder i den europæiske bilindustri allerede Alta's programmer til produktionsstyring. Firmaet, der i dag tæller 100 medarbejdere, oprettede sidste år en afdeling med to ansatte i det amerikanske bilmekka i Detroit, hvor 25 procent af verdens bilproduktion finder sted.

»Vi satser på at kunne beskæftige 20 ansatte i Detroit, inden dette år løber ud,« siger en meget optimistisk Tony Larsen.

Alta blev stiftet i 1992 og har speciliseret sig i at udvikle softwareløsninger til de såkaldte build-to-order produktioner (B2O). Det er produktioner, der kræver et meget fleksibelt produktionsapparat, fordi der produceres individuelt efter ordre. Eksempelvis som i bilindustrien, der skal holde styr på utallige produktvarianter - afhængig af hvordan kunderne konfigurerer sine biler med hensyn lakfarve, sædetyper, indtræk, motorstørrelse, elektronisk udstyr og meget andet.

Alta har i dag ingen danske kunder, men forventer at kunne føje enkelte store danske produktionsvirksomheder til referencelisten inden for de nærmeste år.