Millioninvestering skal finde flere skadelige jordforureninger

Illustration: Scanpix

Regeringen og de danske regioner vil investere yderligere 65 millioner kroner til at identificere jordforureninger, der truer det danske vandmiljø. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse

Det udvidede budget skal give regionerne en bedre chance for at opspore de jordforureninger fra kystvand, søer og vandløb, der uden opsyn kan blive en risiko for danskernes miljø, sundhed og grundvand.

Læs også: Her er regionernes plan for oprydning af vores værste forureninger

Regionerne har tidligere lavet en screening over Danmark, hvor man konkluderede, at der kan være op til 1228 potentielle jordforureninger spredt over landet. Og her skal opsporingen hjælpe med at finde nogle af de potentielle jordforureninger.

Læs også: Forurenet drikkevand sætter spørgsmålstegn ved Miljøministeriets overvågning af grundvandet

»Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark. Det er vigtigt, at vi med denne aftale får et overblik over de reelle forureningstrusler fra jordforureningerne i vores vandmiljø. Det giver os grundlag for at kunne prioritere den fremadrettede indsats, så vi får mest miljø for pengene,« siger miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Man forventer, at de kommende undersøgelser vil finde frem til mellem 50 og 100 faktiske jordforureninger, der kan være til skade for vandmiljøet.