Milliongage skal lokke topforskere til Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Milliongage skal lokke topforskere til Danmark

Fire mio. kr. årligt for at flytte til Danmark. Med det slagtilbud er Danmarks Grundforskningsfond gået i gang med at lokke internationale topprofessorer til Danmark og dermed kickstarte en tiltrængt internationalisering af dansk forskning.

Stjernelønninger og nye drømmelaboratorier er umulige at komme uden om, mener både Grundforskningsfonden og Rektorkollegiet.

»Det kniber fortsat med at tiltrække udenlandske topforskere, og det skal de nye ini­tiativer nu være med til at rette op på,« siger direktør Thomas Sinkjær fra Grundforskningsfonden.

Fonden giver i sit nye initiativ tilsagn om 20 mio. kr. over fem år til internationale topprofessorer, der vil tage varigt ophold i Danmark.

Pengene skal bl.a. bruges til at ansætte juniorforskere, indkøb af apparatur og til at sikre den udenlandske forsker en professorløn, som er konkurrencedygtig på det internationale "forskermarked" - altså væsentligt over en almindelig dansk professorløn.

Baggrunden for udspillet er en international ekspert­evaluering som konkluderede, at Grundforskningsfondens forskningscentre ikke i tilstrækkelig grad evner at tiltrække udenlandske topforskere.

En udenlandsk professor i Danmark, Eugene S. Polzik, Niels Bohr Institutet, bakker op:

»Det er et meget tiltrængt initiativ. Det kan forhåbentlig være med til at gøre dansk forskning mere international,« siger han.

Eugene S. Polzik mener, at en professorløn på mellem 1 og 1,5 mio. kr. om året er minimumsniveauet for at kunne tiltrække de bedste udenlandske forskere.

De nye penge har gjort det muligt at headhunte en anset professor fra Los Alamos National Laboratory i USA til Naturvidenskabeligt Fakultet på Syddansk Universitet, SDU.

Uden de store penge, var det aldrig lykkedes, forklarer dekan Henrik Pedersen.

»Vores vigtigste trumf er, at vi tilbyder ham en god bevilling til at opbygge et nyt laboratorium og ansætte velkvalificerede juniorforskere. Den næstvigtigste er, at vi giver ham en løn, som sikrer ham en indkomst, som tilnærmelsesvist kan matche hans nuværende løn,« siger han.

Henrik Pedersen må nu se i øjnene, at hans nye professor vil få en løn efter skat, som overgår hans egen dekan-løn. Det skyldes, at professoren ikke alene får en bruttoløn, som ligger væsentligt over en normal dansk professorløn, men også, at han kommer under den såkaldte forskerordning, der sikrer ham en lukrativ skatteprocent på 25 pct.

SDU-rektor og formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, forudser, at universiteternes jagt på udenlandske topforskere vil udvide lønforskellene i de kommende år.

»Jeg har ingen problemer med, at en udenlandsk professor kan forhandle sig til en løn, der måske overgår min egen rektorløn.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten