

Sojabønner og palmeolie er primært udskældte foder- og fødevarekilder, for den intensive produktion fører til, at tropiske skovområder ryddes til fordel for landbrug. Med store tab for både klima og biodiversitet som følge.
Tabet af tropiske skovområder er på den vis årsag til omkring 10 procent af de globale klimagasudledninger.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Kunne man ikke forestille sig at man brugte den rydede jord til dyrkning af palmeolie? Palmeolie giver en mange gange højere indtjening pr. arealenhed end ekstensiv kvægavl. Jeg tænker at jo mere intensiv man driver jorden, jo mindre urskov har man lyst til at rydde. Udfordringen er nok at folk i Argentina og Brasilien ikke gider! Fra en bekendt der har arbejdet i Sydamerika har jeg hørt at de siger "Gud gav den gode jord til Brasilien og Argentina, og han gav de dygtige landmænd til Chile" :-)
Det kan nok ikke lade sig gøre uden at reducere vores forbrug af kød og mejeri.
I gamle dage lærte jeg i geografi om svedjebrug hvor man rydde skov for at dyrke jorden og efter få år var jorden udpint og så ryddede man ny skov. Resultatet kunne være jorderosion hvor det forladte område henlå ubeskyttet så regnen kunne lave dybe slugter når den skyllede jorden bort.
I troperne er der ikke altid en jordbund som vi forstår det herhjemme, altså en tørv med organisk, nedbrudt materiale. Den biologiske nedbrydning er meget hurtigere dér og tørv bygger ikke op. Lige som herhjemme er det tørven, som svamp for vand og næringsstoffer der gør jorden dyrkbar som vi kender det. Ydermere er jordbunden ikke beriget med det kvarts-sand (permeabilitet ~30%) vi er så beriget med .. de geokemiske processer opløser det simpelthen, og efterlader overvejende ler i stedet.
Kunne der ikke laves et EU forbud mod import af oksekød fra regnskovsområder? Og miljøkrav til den soya og palmeplie der importeres.
I gamle dage lærte jeg i geografi om svedjebrug hvor man rydde skov for at dyrke jorden og efter få år var jorden udpint og så ryddede man ny skov. Resultatet kunne være jorderosion hvor det forladte område henlå ubeskyttet så regnen kunne lave dybe slugter når den skyllede jorden bort.
Altså et fænomen man har kendt længe og det kan vel sagtens tænkes at man af og til har ryddet noget man ikke kunne udnytte så man har sprunget dyrkningsfasen over og ødelæggelsen af landskabet er startet straks efter rydningen!
Det lyder helt tåbeligt hvis man bruger penge på at fjerne skoven hvis man ikke vil bruge jorden.
Der er en del arbejde med at fjerne regnskov, først skal træerne vælges så de kan ligge og tørre ind til de kan brænde, og så skal det brændes af.
Hvis man 'kører' en tur med Sreetview i et ryddet område kan man se at der er hegnet ind til kvæghold.
I køledisken kan vi også se masser af billigt oksekød fra Argentina og Brasilien, det er typisk det sølle udkomme fra ryddet skov. Men at jorden ikke anvendes lyder ulogisk.