Det fleste har hørt om det humane genomprojekt, der i år 2000 offentliggjorde det første kort over menneskets samlede genetiske kode på tre milliarder basepar. Nu, ti år efter denne bedrift, har hjerneforskere fra 33 institutioner i USA, England, Tyskland og Italien fået 30 millioner dollars fra det amerikanske National Institutes of Health (NIH) og givet hinanden håndslag på at gå efter en mindst lige så stor milepæl: i løbet af fem år at kortlægge det samlede netværk af neuroner i menneskets hjerne. Det, de kalder det humane 'connectome'.
Der venter en gigantisk opgave. Et menneskeligt 'connectome' indeholder cirka 100 milliarder neuroner. Hver enkel af neuronerne har i gennemsnit 7.000 synaptiske forbindelser til andre neuroner, og i alt regner man med, at der findes 100-500 billioner (1012) synapser i en voksen menneskehjerne. Antallet af mulige forbindelser er altså svimlende.
Man ved ikke, hvad disse forbindelser i alt repræsenterer. Måske er vores hukommelse lagret som konkrete forbindelser eller som aktivitetsmønstre i netværket. Forskerhold fra Washington University i Minnesota vil scanne 600 tvillingepar og deres børn fra 300 familier. Hovedvægten vil i starten blive lagt på at undersøge cerebral cortex, hvor de fleste komplekse hjernefunktioner foregår.
Til formålet vil forskerne bruge MR-scanninger og magnetoencephalografi, der kan se de meget hurtige mønstre af aktivitet i hjernen. En gruppe af forskere fra Harvard og University of California Los Angeles vil desuden udvikle nye MR-scanningsteknologier kaldet diffusion spectrum imaging (DSI), som giver specifikke informationer om cellestrukturer, samt hvile- og opgave-relateret funktionel MRI. DSI giver en langt højere opløsning og multidimensionale billeder, der gør det muligt at se de forskellige orienteringer af flere neurale fibre, som krydser hinanden i det samme tredimensionelle område.
Vigtigt bliver det også at kunne sammenligne de neuronale data med adfærds- og genetiske data hos henholdsvis enæggede og tveæggede tvillinger. På den måde håber man at kunne måle den relative effekt af de genetiske, miljømæssige og adfærdsmæssige parametre i et menneske og få en forståelse for deres indbyrdes afhængigheder. Connectomet vil også kaste bedre lys over den præcise måde, hvorpå netværket i hjernen er opbygget - dvs. i hvor høj grad den arbejder modulært og hvordan forbindelserne vekselvirker.
»Vi har planer om et fælles angreb på en af de største videnskabelige udfordringer i det 21. århundrede,« siger en af projektets ledere, David van Essen fra Washington University, i en pressemeddelelse:
»Det humane connectome-projekt vil have en transformativ indvirkning på forskningen, og bane vejen for en detaljeret forståelse af, hvordan vores hjernestrukturer ændrer sig i løbet af livet, og hvordan de adskiller sig hos folk med psykiatriske og neurologiske sygdomme.«
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard