Millionbeløb på vej til Jyllands kæmpeforureninger: »Det er slet, slet ikke nok«

30. april 2019 kl. 05:18
Millionbeløb på vej til Jyllands kæmpeforureninger: »Det er slet, slet ikke nok«
En del af Grindstedværkets fabriksområde, fotograferet i 2008. Illustration: Scanpix.
Miljøministeriet vil afsætte i alt 60 mio. kr. i 2019 til generationsforureningerne fra Cheminova og Grindstedværket. Men beløbet er grebet ud af den blå luft og uden ellers aftalte forhandlinger med regionerne, siger regionspolitikere.
Artiklen er ældre end 30 dage

60 millioner kroner er på vej til Cheminova-forureningerne i Vestjylland og forureningerne i Grindsted. Det står klart, efter Miljø- og Fødevareministeriet har bedt om Finansudvalgets godkendelse af den ekstra udgift.

Millionerne er ifølge aktstykket øremærkede til en række opgaver, der skal indlede arbejdet med at rydde op i de jyske såkaldte generationsforureninger, som er opstået efter mange års kemikalieproduktion både i Grindsted og på Harboøre Tange.

Bevillingen sikrer 30 millioner til Region Midtjylland og 30 millioner til Region Syddanmark, som har ansvaret for de jyske generationsforureninger. I 2020 vil Miljøministeriet give yderligere 20 millioner til hver af de to regioner til Cheminova- og Grindsted-forureningerne, så det samlede beløb ender på 100 millioner kroner.

Læs også: Regioner: Forurenet jord og overfladevand vil koste os op til 4,3 mia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks ni generationsforureninger

Grindstedværket, Grindsted: Forurening med giftigt spildevand.

Kærgård Klitplantage, Esbjerg: Forurening med giftigt spildevand fra blandt andet Grindstedværket.

Gamle fabriksgrund ved Cheminova, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Nuværende fabriksgrund ved Cheminova, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Høfde 42 ved Cheminova, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Naverland, Albertslund: Forurening med klorede opløsningsmidler.

Tidligere Collstrop-grund, Esrum Sø: Arsenforurening fra virksomheden Collstrop.

Lundtoftevej 150 & 160, Lyngby: Forurening med klorede opløsningsmidler fra tidligere køleskabsfabrik.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Men 100 millioner er ikke engang tæt på at kunne løse forureningsproblemerne. Det fortæller både Region Syddanmarks formand for Miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen (S), og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland.

»Det er jo langtfra nok,« siger Anders Kühnau, da Ingeniøren fanger regionsrådsformanden på telefonen.

»Vi skal formentlig bruge tæt på en milliard alene på Harboøre Tange, hvis vi skulle have det hele med. Så tallet er nok nærmere to milliarder, hvis vi skulle have alle generationsforureningerne i Danmark renset op, uden at jeg har det nøjagtige beløb. Og der er vi jo langt, langt fra,« siger han.

Aftalte forhandlinger aflyst

Millionbevillingen fra Miljøministeriet kommer pludseligt, uden at ministeriet har diskuteret beløb og indsats med regionerne. Planen var ellers, at regeringen i løbet af foråret skulle have forhandlet med regionerne om, hvad der skulle sættes ind med.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at regeringen bare har valgt ensidigt at lave en aftale om, hvordan forureningen skal oprenses. Det var meningen, at vi her i foråret skulle have forhandlinger om det, og regionerne skulle byde ind med, hvad de mente, der er behov for,« siger Anders Kühnau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Regeringen og Dansk Folkeparti vil centralisere indsatsen mod jordforurening

Blandt andet derfor brugte Region Midtjylland en række måneder i 2018 på at kortlægge forureningen under Cheminovas gamle fabriksgrund. Det skulle give dem en pris for en eventuel oprensning, som de kunne gå til forhandlingsbordet med. Men efter regeringen har besluttet, at de vil nedlægge regionerne, bliver der ingen forhandling alligevel, fortæller Anders Kühnau.

»Det er rigtig ærgerligt, fordi jeg havde håbet på – og det tror jeg alle regioner havde håbet på – at man ville finde nogle nye penge ud over de 100 millioner. For det er slet, slet ikke nok.«

Artiklen fortsætter under grafikken.

Illustration: Region Midtjylland.

Øremærkede millioner

De i alt 50 millioner kroner, som Region Midtjylland får – heraf 30 millioner kroner i år – skal bruges til at forberede en egentlig oprensning ved enten Høfde 42 eller Cheminovas gamle fabriksgrund, to af generationsforureningerne på Harboøre Tange.

Regionen kan dog også vælge en tredje løsning, nemlig at bruge millionerne på at kortlægge forureningen under den nuværende fabriksgrund – Rønland. Her er jorden og grundvandet også kraftigt forurenet, men det fulde omfang er stadig ukendt.

Læs også: Cheminova-grunden gemmer på 15 tons pesticider og seks tons kviksølv

Mens regionsrådsformand Anders Kühnau ikke mener, at man kan oprense nogen af grundene for det nye beløb, kan de 50 millioner kroner muligvis være nok til at gennemføre en kortlægning af forureningen på Rønland.

»Det vil jeg umiddelbart mene. Så det kan godt give god mening. Man bliver nødt til at afsætte et langt større beløb, hvis man skal fjerne forureningen. Men det her er da en god start og en anerkendelse af, at der er et problem, som også staten skal tage sig af,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Insektgift i Cheminova-grundvand overskrider grænseværdien 10 millioner gange

»Hvis man tror, man kan rydde op for 30 millioner, så må jeg skuffe«

I Region Syddanmark, hvor det daværende Grindstedværket producerede lægemidler og deponerede spildevand frem til 1970’erne, skal de 50 millioner kroner bruges på at »påbegynde en indsats på en eller flere af følgende opgaver«, som Miljøministeriet skriver det:

  • Etablere et anlæg, der skal rense en væsentlig del af det forurenede grundvand, der løber fra fabriksgrunden i Grindsted til Grindsted Å.
  • Bortgrave den mest forurenede del af lossepladsen i den sydlige del af Grindsted.
  • Bortgrave en del af banegravsdepotet i Grindsted
  • Oprense den sidste del af forureningen i Kærgårds Klitplantage ved Vesterhavet, hvor det daværende Grindstedværket deponerede sit spildevand.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Mens Region Syddanmarks formand for Miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen, er sikker på, at regionen nok skal få brugt pengene, mener han ikke, at Miljøministeriet skal regne med, at den nye bevilling rækker særlig langt.

»Hvis man tror, man kan rydde op i lossepladsen og i banegravsdepotet for 30 eller 50 millioner, så må jeg skuffe,« siger han til Ingeniøren.

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Da Ingeniøren spørger, hvor mange penge der så skal til, før Region Syddanmark kan få ryddet op i forureningerne i Grindsted og ved Kærgårds Klitplantage én gang for alle, lyder svaret »et meget stort trecifret millionbeløb«.

»Vi skal nok finde noget at bruge de 30 millioner til, men jeg har hørt mange ministre stå og sige ved Kærgård Klitplantage, at regeringen vil afsætte en halv milliard til at rydde op efter generationsforureninger. Så tager de til Grindsted og siger det samme, og så tager de til Harboøre Tange og siger det samme. Men virkelighedens verden er jo, at ikke engang ét af stederne kan du få ryddet op for en halv milliard,« siger Jørn Lehmann Petersen.

Han understreger desuden, at hvis regionen påbegynder en af de fire oprydningsopgaver, som Miljøministeriet har nævnt, skal de også være sikre på, at de kan afslutte den for samme beløb. Det skyldes de sikkerhedsforanstaltninger, der kræves, når et oprydningsarbejde bliver udført så tæt på beboelse.

Læs også: Giftdepot i Grindsted: Kræftfremkaldende dampe fundet i kloakkerne

»Hvis vi først begynder på især banegravsdepotet, så skal vi også være sikre på, at vi kan gøre det færdigt. Du kan ikke have folk gående rundt i rumdragter og med ekstern iltforsyning, og så bor der folk lige ved siden af i parcelhuskvarteret. Det kan du ikke. Så hvis man først går i gang, skal man være sikker på, at man kan fuldføre det. Ellers er det jo bare symbolværdi.«

Ingen af de to regioner har endnu besluttet, præcis hvordan de vil bruge de kommende millionbeløb. Først når bevillingen er blevet godkendt i Finansudvalget, vil regionerne gå i gang med at undersøge, hvilken af de øremærkede opgaver pengene skal gå til.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger