Milliardvækst for kemisk fremstillede halvledere

Det globale marked for organiske halvlederkredsløb ventes at vokse til 100 milliarder kroner i løbet af de kommende syv år. Udviklingen fremgår af en markedsanalytisk rapport - Next Chips: Organic Transistors and Memories and the Applications They Will Enable - som det amerikanske analysebureau Nanomarkets fra Virginia netop har udgivet.

Det drejer sig for eksempel om organiske tyndfilmstransistorer, som i de seneste år er forbedret så meget, at de nu overgår tyndfilmstransistorer af silicium. I samme boldgade er logiske kredsløb og hukommelser, udført i organisk tyndfilmteknologi, som anses for mest lovende til brug i RFID-tags på billige varer.

Netop de billige varer er det springende punkt for kommercialiseringen af RFID-tags, da disse ikke må fordyre varerne væsentligt. Bureauet mener, at organiske RFID-tags vil blive et verdensmarked på 60 milliarder kroner.

Organisk e-papir til 15 mia. kr.

Allerede nu bruges organiske tyndfilmshalvledere på prototyper af det såkaldte e-papir, altså flade (ofte bøjelige) skærme, som er velegnede til læsning af e-bøger.

Nanomarkets skriver i en pressemeddelelse, at der investeres massivt i teknologiske forbedringer, der kan bringe e-papiret ind i konkurrencen med de populære LCD- og OLED-fladskærme. Men det kræver, at den organiske elektronik bliver en hel del hurtigere, end det nuværende teknologiske stade. De seneste forsøg er imidlertid lovende. Alt andet lige skønner Nanomarkets, at markedet for organisk e-papir vokser til 15 milliarder kroner globalt inden for de kommende syv år.

Organiske tyndfilmshukommelser er næsten blevet glemt i de seneste år, hvor flash-hukommelsne har erobret scenen. Men nye organiske typer gør nu teknologien interessant igen. Markedet for disse hukommelser vil ifølge skønnet vokse til 75 milliarder kroner over 7 år.

Som baggrund for analysen har Nanomarkets talt med 30 ledende firmaer inden for denne branche samt 59 universiteter og forskningsgrupper, som deltager aktivt i udviklingen af organiske halvlederkomponenter.

Dokumentation

Læs Nanomarkets egen omtale af markedsrapporten (pris 15.000 kroner)

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten