Milliardregning i vente for PCB-oprydning i danske bygninger

5. marts 2010 kl. 00:45
Artiklen er ældre end 30 dage

Der skal astronomiske summer på bordet for at fjerne en af verdens farligste miljøgiftige, PCB, fra danske bygninger. Det viser beregninger, Ingeniøren har foretaget på baggrund af oplysninger fra eksperter.

Det absolut mindste beløb, som Danmark kan gøre sig håb om at slippe med, hvis vi skal af med PCB i fuger og vinduer, er 2,7 mia. kr. Men med udgangspunkt i de mest pessimistiske gæt og de seneste priser, så lander prisen helt oppe på 81 mia. kr. Til sammenligning ventes Femern-forbindelsen at koste 42 mia. kr.

Prisen på PCB-renovering svinger så meget, fordi ingen kender de nøjagtige forudsætninger for regnestykket. Først og fremmest fordi Danmark mangler at gennemføre en kortlægning af, i hvilke bygninger, og hvilke koncentrationer, PCB findes.

Derfor er det også langt fra alle, der har beskæftiget sig med PCB, som har lyst til at lægge navn til den slags regnestykker. Men at regningen for at fjerne PCB og de giftige dampe fra skoler, børneinstitutioner, boliger, plejehjem, sportshaller osv. er enorm, er der enighed om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en kæmpestor regning, et milliardbeløb. Det er der ingen tvivl om,« lyder det f.eks. fra landedirektør Hans Christian Krarup fra rådgiverfirmaet Golder Associates, som bl.a. er specialiseret i PCB-renovering.

Han advarer dog mod at vedtage planer for at fjerne al PCB på én gang og opfordrer til omtanke, så PCB først fjernes fra de mest kritiske bygninger, herunder daginstitutioner, skoler og boliger.

Dokumentation

Læs mere om PCB-forureningen i danske bygninger

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger