Milliardinvestering i dansk biobenzin-fabrik skal afgøres i marts
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Milliardinvestering i dansk biobenzin-fabrik skal afgøres i marts

Inden udgangen af marts har regeringen lovet Maabjerg Energy Center at beslutte sig for, om den vil foreslå skærpede krav til mængden af 2. generations biobrændstoffer, som skal blandes i benzin og diesel.

Læs også: Avis: Alvorlig tvivl om bioethanol-projekt

Et krav, som - hvis det bliver vedtaget - er startskud til etablering af en stor 2.G bioethanolfabrik ved Holstebro. Hvis forslaget derimod ikke bliver vedtaget, vil det fjerne det markedsmæssige grundlag for bioethanolfabrikken.

Læs også: Lovændring kan sikre produktion af 2G-bioethanol i Holstebro

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Maabjerg Energy Center.

Aftalen blev indgået på et møde onsdag formiddag mellem konsortiet Maabjerg Energy Center og ledelsen fra Energiministeriet og Energistyrelsen. Bestyrelsesformand Jørgen Udby er på den baggrund fortrøstningsfuld:

»Der vil ikke være noget marked for at afsætte de små 80 millioner liter 2G bioethanol, som vi kan producere, hvis der ikke indføres et dansk iblandingskrav. Men mødet med embedsmændene gik rigtig godt, og jeg er meget fortrøstningsfuld,« siger han i pressemeddelelsen.

Læs også: Ny analyse viser dødt løb mellem grønne transportbrændstoffer

Maabjerg Energy Center fik allerede i sommeren 2014 et forhåndstilsagn om EU-støtte på 293 millioner kroner.

Men betingelsen for at få den fulde støtte er, at Danmark ved udgangen af marts 2016 svarer på, om projektet bliver en realitet.

Derfor haster det med at indføre de politiske rammevilkår for projektet.

Læs også: Panel anbefaler 2,5 pct. avanceret biobenzin i danske biler

Konsortiet har længe været igang med den tekniske planlægning, og med forretningsplanen, som nu er klar:

»Men de politiske rammevilkår blev forsinket af udskrivelsen af valg til Folketinget og det efterfølgende regeringsskifte i 2015. Det har givet ekstra arbejde, men embedsmændene og politikerne kender vores projekt rigtig godt, så vi skal nok nå det hele inden april,« forsikrer Jørgen Udby i pressemeddelelsen.

Læs også: SF vil hjælpe trængt bioraffinaderi i gang

EUs Ministerråd og Europa-Parlamentet har i 2015 vedtaget et direktivforslag om et direkte 2G iblandingskrav på 0,5 pct. med mulighed for, at man nationalt fastsætter en højere procentsats for iblandingen.

Det har Italien og Finland allerede benyttet sig af, og Maabjerg Energy Center håber, at Danmark vil hæve iblandingskravet til 2,5 procent.

Læs også: Italienere brygger biobenzin med enzymer fra Novozymes

Ifølge Jørgen Udby blev det oplyst på mødet i dag, at regeringen vil nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, som sammen med Maabjerg Energy Center skal regne på de samfundsøkonomiske konsekvenser af at indføre et dansk iblandingskrav for 2G bioethanol.

Maabjerg Energy Centers forretningsplan har allerede været en tur gennem Danmarks Statistisk samfundsøkonomiske regnemaskine, den såkaldte ADAM-model, som Finansministeriet også bruger. Konklusionen er blandt andet, at projektet kan skabe 1.250 job i den to-årige anlægsfase og 1.000 varige job.