Milliarder af støttekroner skal gøre industrien grønnere

Én million ton CO2 om året.

Det er, hvad regeringen agter, at dansk industri skal spare i produktionsprocesser ved at omstille forretningen til at producere og fungere grønt.

Derfor har regeringen nu fremsat et nyt lovforslag, hvor den vil afsætte 3,75 milliarder kroner til at støtte industrivirksomheder i at stille om til vedvarende energikilder i produktionen eller fjernvarme til opvarmning.

»Med denne økonomiske indsprøjtning til det danske erhvervsliv sikrer vi, at de danske virksomheder kan være med i den grønne omstilling samtidig med, at det styrker deres konkurrenceevne. Målet er at sikre en af de mest effektive og grønne industrier i verden,« siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse.

Flere støttemuligheder

Støtten er delt op i fire forskellige elementer, der hver især udmønter sig ved at definere grøn omstilling på forskellig vis. Virksomhederne kan søge om økonomisk støtte til at fuldføre omstillingen, lyder det ifølge regeringens udspil.

Derudover skal støtten også gives til virksomheder, som erstatter fossile brændsler med fjernvarme til opvarmning, og der kan søges om støtte, hvis virksomheder på den ene eller anden måde energieffektiviserer yderligere sideløbende med omstilling til fjernvarme eller vedvarende energi.

Endelig gives der også støtte til kraftvarmeværker med industrivirksomheder som kunder, der skifter fra kul til biomasse. Ved at give økonomisk støtte til en sådan omlægning på kraftvarmeværkerne, skal der sikres reducerede varmepriser for virksomhederne.

»Jeg håber, at der kommer mange ansøgninger fra virksomhederne. Det vil ikke kun være godt for klimaet. Det vil på længere sigt forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, hvis de bliver uafhængige af fossile brændsler, som med stor sandsynlighed vil fortsætte med at stige i pris,« siger Martin Lidegaard.

Klima- energi- og bygningsministeriet regner med, at det bliver muligt at søge om støtte fra sommer. Dermed er der i 2013 sat 250 millioner kroner af til grøn omstilling, mens der løbende vil blive sat 500 millioner kroner af om året til og med 2020.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor kun gå til biomasse på kraftværkerne? Vi skal hele vejen til geotermi med det samme. I mange tilfælde er der jo ikke sparet meget CO2 og andre miljøeffekter ved blot at gå skridtet til biomasse.

 • 0
 • 0

Det hele bliver mere og mere mærkeligt. 3,75 milliarder er dog også penge. Vi ved jo alle sammen, at det eneste der kan gøre noget effektivt for vores klimaindsats er kernekraft, som samtidigt kunne give billig og stabil energi – også til opvarmning. I mellemtiden kan vi håbe på lidt hjælp fra vore naboer mod øst og måske lægge billet ind på KK fra Kaliningrad. Det er jo langt væk fra vores fine baghave.

 • 0
 • 2

1mio ton?!? Det batter sku da ikke meget, hvor mange sekunder er Kina om at udlede 1mio ton? At kalde det en 'klimaindsats' er en løgnehistorie, at nogen hopper på den...

 • 1
 • 1

Det er ikke specielt let i Danmark. Du skal omkring 2km ned og varmestrømmen gennem 1km2 er kun 50kW. Du kan tage mere ud, men så skal boringen flyttes jævnligt. Derudover kræver det en varmepumpe eller ekstra opvarmning på anden måde, da vandet er noget under 100C i brugbare dybder. Arealet under et typisk parcelhus kan samle 50W jordvarme op.

 • 2
 • 0

Så skulle det tillades firmaer at anvende deres kølevand til at opvarme deres kontor og værkstedsbygninger.

Som det er nu beskattes firmaerne ved at gøre således med et beløb der svarer til den olie der skulle være anvendt for at opvarme de pågældende bygninger.......resultat procesvarmen lukkes ud i det fri og de andre bygninger opvarmes med varmepumper hvor strøm og afskrivning af pumperne trækkes fra overskuddet....idioti!

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten