Milliardær forhøjer matematikdusør til en million dollars

Kan du bevise, at hvis a^x + b^y = c^z , så har a, b og c en fælles primtalsfaktor - under forudsætningen at a, b, c, x, y og z er positive heltal større end 2?

I så fald er du berettiget til en dusør på en million dollars, som er udlovet af milliardæren Andrew Beal fra Texas.

Eksempelvis gælder det, at 3^3 + 6^3 = 3^5, Tallene, der udgør a, b og c, er alle delelige med 3.

Hvis ligningen virker lidt bekendt, er det, fordi den minder om Fermats sidste sætning, der siger, at a^x + b^x = c^x ingen løsning har, hvis a, b og c er positive heltal, og x er et heltal større end 2.

Pierre Fermat hævdede i 1637, at han havde et bevis, som blot var for langt til at stå i en margin i en bog. Om dette er korrekt, kan man godt være tvivlende over for. Det var først i 1995, at Andrew Wiles sammen med sin tidligere studerende Richard Taylor præsenterede et bevis, som fylder mere end 100 sider.

Andrew Beal fremsatte sin mere generelle udgave af Fermats sidste sætning i 1993, og i 1997 udsatte han en dusør på 5.000 dollars. På samme tidspunkt blev formodningen præsenteret i American Mathematical Monthly.

Hvis man kan bevise Beals formodning, vil den også samtidig være et bevis for Fermats sidste sætning. Det omvendte er ikke nødvendigvis tilfældet.

Beal hævede dusøren til 100.000 dollars i 2000 og nu igen til en million dollars, har American Mathematical Society (AMS) oplyst.

Det er samme beløb, som Clay Mathematics Institute udlovede i 2000 for beviser for syv såkaldte Millennium-problemer. Kun ét af disse er siden blevet bevist, men den russiske matematiker Gregori Perelman, som stod til at modtage pengene, sagde nej tak og har helt trukket sig tilbage fra matematiksamfundet.

Læs også: Sky russisk geni er første modtager af matematikpris på en million dollar

AMS har opbevaret beløbet på en lukket konto og nedsat en Beal Price Committee, der skal vurdere eventuelle fordringer på dusøren. Den første betingelse er, at et bevis er offentliggjort i et anerkendt matematisk tidsskrift.

Andrew Beal har erklæret, at hans hensigt med dusøren er at skabe mere interesse for matematik. Han har tjent sine penge på fast ejendom og bankvirksomhed.

Emner : Matematik