Milliard-regning for Norges største CO2-rensning

5,7 milliarder kroner lyder regningen på for at at rense røgen fra et nyt naturgasfyret kraftværk på den nordnorske ø Kårstø.

Det beløb er næsten dobblet så stort i forhold til de oprindelige udgifter, viser en rapport, som en underleverandør har aflveret til det norske energiselskab Statoilhydro, skriver Teknisk Ukeblad.

Årsagen til prisstigningen er, at materialerne er blevet dyrere, ligesom lønningerne er steget. Samtidig bliver det svært at have hele grundlaget for projektet færdigt næste år. Det er ellers nødvendigt, hvis regeringen, der skal betale for CO2-rensningen, skal nå at give grønt lys.

Den oprindelige plan lyder på, at gaskraftværket på 420 MW skal stå færdig inden 2012. Norges energiminister, Åslaug Haga, erkender, at hun ikke kan være sikker på, nvornår værket står færdig, men at ambitionen stadig er 2012.

Frygter renseteknologien syltes

Planen er, at røgen skal renses og pumpes ned i undergrunden af de nærliggende olie- og gasfelter.

Lederen af norske miljøorganisation Naturvernforbundet, Lars Haltbrekkenden gruer for, at de øgede udgifter fører til, at hele rensningsprojektet bliver skrinlagt. Han kræver derfor, at regeringen fremskynder investeringen i renseteknologien, så den ikke bliver syltet til efter næste valg i Norge, der finder sted i 2009.

Danske Dong Energy arbejder på at udvikle CO2-rensning på et andet kraftvarmeværk sydligere i Norge. Det er dog ikke lige så stort som det nordnorske værk, der længe har været nordmændenes største prestigeprojekt på området.

Dokumentation

Artikel fra Teknisk Ukeblad

Emner : CO2-lagring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

5,7 mia kr - for at deponere CO2 fra et kun 420 MW gas-kraftværk, hvor prisen jo må være lav, da røgen er den reneste, man kan tænke sig! Jamen det må da være mere end prisen for selve kraftværket? Når man erindrer, at hele CO2-deponerings-ideen skyldes modstand imod at erstatte fossil energi med kernekraft, må denne enorme fordyrelse da totalt spænde ben for metodens tænkte udbredelse? Jeg erindrer (fra et andet sted på www.ing.dk), at en fordyrelse af byggeomkostningerne på kun 20-30% for et velkendt 1600 MW kk-værk i Finland, er blevet flittigt brugt som argument imod denne el-produktions-metode, hvor CO2-deponeringen ellers er særdeles billig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten