Milliard-kabel til Holland får blåt stempel af dansk minister

2. juni 2014 kl. 14:454
Milliard-kabel til Holland får blåt stempel af dansk minister
Illustration: Statnett.
Fælles hollandsk-dansk kabelprojekt er nu godkendt i Danmark. Kablet bliver til glæde for ejerne af kraftværker og vindmøller, men vil give danskerne dyrere strøm.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et 700 MW stort søkabel mellem Holland og Danmark er kommet et skridt nærmere virkeliggørelse, efter at den danske klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), har godkendt projektet.

Bag det såkaldte Cobra-kabel står Energinet.dk i samarbejde med det hollandske systemansvarlige selskab TenneT.

Projektet har et samlet budget på 4,7 mia. kroner, hvoraf den danske andel er på 2,25 mia. kroner, som betales af el-forbrugerne over nettariffen.

Endnu mangler TenneT at få projektet endeligt godkendt af den hollandske stat. Først når denne tilladelse foreligger, kan selskaberne begynde på selve anlægsprojektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energinet.dk lægger vægt på, at Cobra-kablet er godt for samfundsøkonomien i begge lande:

»I Danmark er det en god forretning for kraftværker, kraftvarmeværker, vindmølleejere og andre el-producenter, som får mulighed for at eksportere mere strøm,« siger udviklingsdirektør Dorthe Vinther fra Energinet.dk og tilføjer, at Danmark også får endnu en forbindelse, hvor vi kan importere strøm, når vindmøllerne står stille herhjemme.

Den gode samfundsøkonomi dækker dog imidlertid over, at danske forbrugere skal betale mere for strømmen, når kablet er i drift.

Ifølge Energinet.dks egne beregninger vil den almindelige forbruger opleve en el-prisstigning på 1,5 øre pr. kWh i det nye kabels levetid - inklusive bidrag til bygning af selve kablet. Det koster 0,3 kroner pr kWh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Milliard-dyrt elkabel mellem Holland og Danmark giver dyrere strøm

Inden spaden kan stikkes i jorden, skal også Naturstyrelsen give tilladelse. Projektet er nemlig underlagt VVM-pligt, og tilsvarende skal kabelruten godkendes i både Tyskland og Holland, hvis farvande kablet krydser.

Endelig er det en forudsætning for realisering af projektet, at de forhandlede priser ligger inden for rammerne af ministerens godkendelse, og det står først klart ved udgangen af 2015.

Søkablet mellem Holland og Danmark skal ifølge planen være 294 kilometer langt. Illustration: MI Grafik.

Cobra-forbindelsen kan ifølge planen være i drift fra 2019, og EU støtter Cobra-projektet med 645 millioner kroner.

Teknisk er der tale om et jævnstrømskabel, der designes til et spændingsniveau på 320 kV og en overføringskapacitet på 700 MW. Det svarer til effekten på to mindre kraftværksblokke.

Læs mere om Cobra-projektet her.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. juni 2014 kl. 10:11

hvis det kabel er så god en forretning for producenter kan det vel finansieres over transmissions gebyrer uden omkostninger for forbrugerne.

3
2. juni 2014 kl. 19:53

Og holdt...der mangler vist en VVM godkendelse for kablet igennem Esbjerg og Fanø kommuner, før der kan gives et blåt stempel, eller wha?

;)

2
2. juni 2014 kl. 18:58

Nogle vinder og andre taber.

Producenterne vinder når der er alternative afsætningsmuligheder for deres produkt. De forbrugere, som hidtil har kunne købe produktet billigt, fordi fjernere forbrugere ikke har kunnet få fat på produktet, taber umiddelbart. Men samtidig er disse forbrugere også medejere af produktionsapparatet (som får mere for varen) og transportnettet (som scorer en arbitragegevinst ved salg til et område med højere pris), så de får også noget igen. Desuden falder værdien af vindmøllernes garantipris, når vindmøllestrøm kan afsættes til en højere gennemsnitspris.

Det endelige regnskab er derfor svært at gøre op, men mest taler for at et udbygget forbindelsesnet netto kan betale sig for den samlede borger, forstået som sammensætningen af rollerne som el-forbruger, medejer af DONG, EnerginetDK og påvirket af det samlede miljø. Og den begrænsede afsætningsmulighed til Tyskland pga. det mangelfulde tyske transmissionsnet til gengæld er til skade for samme person.

1
2. juni 2014 kl. 16:08

Som man kunne læse på Ing.dk i dag (http://ing.dk/artikel/flaskehals-i-tysk-el-net-koster-dansk-vindeksport-168767), så koster det danske elforbrugere penge, at det ikke er muligt at eksportere nok strøm til Tyskland, når vinden blæser i Danmark. Ifølge artiklen taber Danmark årligt 500 millioner kroner, fordi der mangler 1200 MW kapacitet i elkablerne i Tyskland.

Men hvordan kommer økonomien så til at se ud med Cobra kablet? Vinder vi så automatisk 300 millioner kroner i eksport med det nye Cobra kabel eller hvordan hænger det sammen?