Miljøzone har kun minimal effekt på partikelforurening

Den københavnske byluft er stadig ikke renset mærkbart for skadelige partikler. Det viser en midtvejsevaluering af den københavnske miljøzone lavet af Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

I København og Frederiksberg kommuner, har der siden september 2008 været en miljøzone, der skulle give københavnerne renere luft.

I dag, godt halvandet år senere, viser målinger og beregninger fra DMU at effekten på en af luftmiljøets største syndere, partikelforureningen, er så minimal at den endnu ligger inden for målingernes usikkerhed.

Mængden af partikler i luften er reduceret med gennemsnitligt 0,7 µg/m3 som følge af miljøzonekravene. Det svarer til en reduktion på 2,5 % for de store PM10-partikler og 3,5 % for de mindre og mere skadelige PM2,5-partikler.

Problemet er, at miljøzonerne ikke kan ændre på andet end ældre lastbiler og bussers udstødnings bidrag til partikelforureningen. Mindre og nyere biler bidrager også og baggrundsforurening, der bliver blæst til fra andre områder udgør en mindre del af partiklerne, mens især bremseslid og dæk- og vejslid er store syndere i byerne.

Miljøzonen i København har reduceret mængden af farlig NO2 i luften med omkring 9 %, men stadig ikke nok til, at Danmark kan opfylde EUs grænseværdier for stoffet.

Dokumentation

Rapporten fra DMU
Pressemeddelelse fra Miljøministeriet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor meget er partiklernes 'number concentration' blevet reduceret? I forhold til EU's grænseværdier er det selvfølgelig lige meget, men når det gælder helbredet har det betydning. PM2.5 er ofte domineret af partikler som kommer langvejs fra, så man skal ikke undre sig over at miljøzonens betydning er begrænset i den henseende. I øvrigt er der stadig masser af biler i miljøzonen.

En 9 % reduktion af NO2 må siges at være en succes. Hvorfra ved man at den skyldes miljøzonen?

 • 0
 • 0

Ok tak for det, hvis man får hovedpine af kulilte så er det ikke det, det er kun mig der syntes at den lugter grimt som af sod, men jeg ved jo ikke helt hvordan sod lugter, min partner kan ikke lugte noget, så jeg tænkte på kulilte men kan man lugte det? Ellers er det jo bare en alarm til 550 kr ca.

 • 0
 • 0

så jeg tænkte på kulilte men kan man lugte det? Ellers er det jo bare en alarm til 550 kr ca.

Det er jo problemet, at det ikke kan lugtes. Skorstensfejeren er jo betalt for at tilse skorsten, fyr og kamin/brændeovn. Hvis der er et lille problem, har fagmanden sikkert en let og billig løsning. En alarm er dog altid en god sikring.

 • 0
 • 0

Hej Kirsten, Det kan jeg nok hjælpe dig med, hvilken landsdel bor du i ? Har du haft kontakt til din stedlige skorstensfejer ?. Google mit navn for tlf. og flere oplysninger Mvh......Keld Thorstensen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten