Miljøvenligt trykimprægneret træ afprøves
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miljøvenligt trykimprægneret træ afprøves

Supertræ a/s starter i dag en produktion af naturfarvet trykimprægneret træ, der er frit for tungmetaller. Til foråret, når selvbygger-folket kommer frem af vinterhiet, kan træet købes i 50 tømmerhandler i Danmark.

Det miljøvenlige trykimprægnerede træ har ifølge arkitekt Robert Hansen fra arkitektfirmaet Friis & Moltke nogle klare fordele i forhold til det velkendte grønne trykimprægnerede træ, som får sin grønne farve fra blandt andet kobberforbindelser.
»Når det gælder miljørigtig projektering er det grønne trykimprægnerede træ et problem. Men med det ny trykimprægnerede træ er der en masse problemer vi er ude over som arkitekter og rådgivere over for bygherren,« siger Robert Hansen.

Der skulle ifølge Supertræ ikke være nogen begrænsninger i valg af træsort, men Robert Hansen har endnu ikke egne erfaringer med at bygge med den nye type træ.

De 50 tømmerhandler, der er udvalgt som forhandlere blandt Danmarks i alt cirka 500 tømmerhandler, skal fungere som en lakmusprøve for producenten. Senere kommer til turen til resten af verden, hvis det sælger i Danmark, fortæller direktør Ole Dalsgård Nielsen for Supertræ.

»Vi skal bevise, at et relativt lille marked i Danmark med fem millioner indbyggere kan bære et så relativt stort produktionsanlæg som Supertræs, før vi går videre. Supertræ er først i verden, og der er ingen andre, der producerer trykimprægneret træ på denne her måde,« siger Ole Dalsgård Nielsen.

Supertræ vil til at begynde med kun at imprægnere grantræ, som i forvejen er ekstra modstandsdygtigt overfor råd og svamp sammenlignet med andre træsorter. Grantræ kan næsten ikke transportere vand igennem træårene, og transport af vand er netop forudsætningen for råd.

FLS Miljø begyndte at udvikle anlægget til Supertræ midt i 90´erne, og FLS Miljø skal selv være med til at prøvekøre anlægget for at bevise at det virker, før Supertræ overtager hele produktionen selv. Forskellige aktionærer står bag Supertræ a/s, som har aktiver for 120 millioner kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten