Miljøvenlige tekstiler skal genbruges
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miljøvenlige tekstiler skal genbruges

Den nordjyske tekstilproducent Gabriel havde et hav af forskellige miljøcertifikater, da virksomheden besluttede sig for også at prøve kræfter med Cradle to Cradle-mærket (vugge til vugge). Den grundlæggende idé i tankegangen er, at virksomhederne skal tage ansvar for, at de ting, de producerer, også kan genbruges, når deres levetid er slut.

»Vi synes, det er et meget interessant princip, fordi man med Cradle to Cradle laver løsninger, hvor man prøver på at udvikle sig til et bedre miljø i stedet for at spare sig til et bedre miljø,« fortæller Kurt Nedergaard, der er kvalitets-, miljø- og produktionschef hos Gabriel.

Gabriel er den første virksomhed i Danmark, der har fået certificeret nogle af sine produkter efter konceptet, som er en blåstempling af, at de enten indgår i et teknisk kredsløb eller naturens kredsløb. Det vil sige, at de enten skal genbruges i produktionen eller kunne vende tilbage til naturen uden at gøre skade.

Kunderne gav inspiration

Gabriel opdagede første gang tendensen, da den begyndte at brede sig i USA, men kom selv i gang med at bruge principperne, fordi nogle af virksomhedens større kunder ville opnå en certificering.

»Da nogle af vores store, globale kunder arbejdede meget målrettet med Cradle to Cradle, var det naturligt for os at støtte op om deres udvikling. Da vi havde arbejdet med at understøtte vores kunder i et stykke tid, valgte vi at foretage en certificering af vores egen virksomhed og udvalgte produkter,« siger Kurt Nedergaard.

På grund af sit mangeårige arbejde med en miljøstrategi var det meste af arbejdet for at opnå certificeringen gjort i forvejen. Gabriel havde allerede besluttet at bruge miljøvenlige kemikalier og farvestoffer, men der skulle også en række nye teknologier til, og de er især blevet indført i Gabriels delejede datterselskab, et farveri i Litauen.

»Vi har indført teknologier i farveriprocesserne, som tager hensyn til, at man ikke har et unødigt energiforbrug. Et godt eksempel er maskinstyringer, som overvåger processen hvert eneste millisekund. Bagefter har vi rapporter på udførelsen af produktionen, hvor vi får input til konstante forbedringer i processen,« forklarer miljøchefen.

I første omgang har Gabriel fået en certificering af sølv, da den endnu ikke modtager nok af sin energi fra vedvarende kilder. I Litauen er der nemlig stadig kun begrænset adgang til vedvarende energi. Der er dog stadig masser at tage fat på for Gabriel.

»Vi arbejder med at udvikle vores indsats på polyestersiden. Dér har vi vores første prototyper, som lever op til kravene, klar. Men vi tænker os også godt og grundigt om, i forhold til hvordan vi skal lave de her retursystemer. Sagen er for vigtig til, at man opfinder nogle smarte løsninger til begivenheden. De skal være vedvarende og fyldt med god fornuft,« mener Kurt Nedergaard.

Fakta: Kort om Cradle to Cradle

Ophavsmændene er en amerikansk arkitekt, William McDonough, og en tysk kemiker, Michael Braungart, med en fortid i Greenpeace. De har kendt hinanden siden 1991, hvor William McDonough fik til opgave at bygge en vuggestue og ville gøre det uden ødelæggende stoffer.

Cradle to Cradle-design er inspireret af naturen, hvor konceptet 'affald' ikke findes, men hvor restprodukter er lig med føde til andre dyr eller planter. I modsætning til 'fra vugge til grav'-tankegangen, hvor produktet ender som affald på lossepladsen. Formålet er at genoprette evige biologiske eller tekniske kredsløb

Siden C2C-bølgen begyndte at sprede sig i 2008 med dokumentaren 'Løsningen?' (originaltitel: 'Waste = Food'), har en række amerikanske og hollandske virksomheder arbejdet konkret med at producere C2C-produkter.

Kilde: Vugge til Vugge

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten