Miljøstyrelsen fastholder: Pesticider ufarlige for danske bier

Danmark vil ikke følge Tysklands eksempel og forbyde flere pesticider, som er mistænkt for at være skyld i udbredte dødsfald blandt honningbierne syd for grænsen.

Biavlere i Baden-Württemberg mistede i maj op mod to tredjedele af deres honningbier. Efterfølgende undersøgelser viste, at pesticidet clothianidin havde hobet sig op i kroppen på 99 procent af de døde bier.

Derfor har Tyskland indført et midlertidigt forbud mod brugen af otte syntetiske nikotinforbindelser, der fungere som nervegift på insekter, heriblandt clothianidin, som kemigiganten Bayer sælger under navnet Poncho.

Herhjemme kan det dog ikke gå så galt som i Tyskland, vurderer Miljøstyrelsen.

»Som clothianidin anvendes i Danmark, mener vi ikke, der er risiko for, at det skader danske bier, og vi har ikke umiddelbart planer om at forbyde brugen af det på baggrund af, hvad der er sket i Tyskland,« siger biolog Claus Hansen fra styrelsens afdeling for pesticider.

Clothianidin bruges til andre formål i Tyskland end i Danmark, og i Baden-Württemberg kan der desuden være tale om, at en række uheldige omstændigheder har ført til forgiftningen af honningbierne.

For det første blev majsfrøene i år behandlet med dobbelt dosis clothianidin for at forhindre angreb fra rodormen Diabrotica. Bayer hævder desuden, at den tyske delstat glemte at tilsætte et middel, der får clothianidinen til at klistre til frøene.

Da frøene blev sået ved hjælp af trykluft i en varm og tør periode, endte en stor dosis clothianidin således med at blive spredt med vinden til blomstrende rapsmarker, hvor honningbierne havde travlt med at bestøve.

»Det, der er sket i Tyskland, kan slet ikke forekomme herhjemme. I Danmark er clothianidin kun godkendt til bejdse af sukkerroefrø til eksport i lukkede industrielle bejdseanlæg. Sukkerroefrø sås desuden på en helt anden måde end eksempelvis majs, og der er tale om helt andre doseringer,« siger Claus Hansen.

Massedød blandt bier, også kaldet Colony Collapse Disorder (CCD), har længe hærget Europa og USA, men udover pesticiderne er det ikke lykkedes at finde entydig forklaring på årsagen..

Clothianidin mistænkes nu for at forvolde Colony Collapse Disorder, men indtil videre ved man blot, at det har taget livet af de mange bier i Baden-Württemberg. Frankrig, der i årevis har haft et forbud mod det lignende pesticid imidacloprid, har valgt ikke at godkende clothianidin.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har ikke set en eneste honningbi i år, hverken i haven herhjemme (Vangede) eller ved sommerhuset (Sj. Odde). Det forekommer mig, at blomstrende æbletræer og kirsebær normalt er velbesøgt af bier; men nu når jeg tænker over det, kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst så mange honningbier. Hvad siger I andre?

 • Søren
 • 0
 • 0

Ej heller i haven på Slangerup-kanten er der klassiske honningbier. Et behersket antal af andre bi-typer synes til gengæld at besøge træer og buske.

Mener at have læst at et virus skulle have skylden herhjemme? Kan man forestille sig, at honningbierne kommer "igen" næste år?

 • arne
 • 0
 • 0

Nu skal man ikke skue hunden på ..

Som gammel ansat i Miljøstyrelsen vil jeg dog nok sige, at de kloge hoveder fra Uni er blevet til politikker.

Hedder det Miljøstyrelsen eller endnu bedre på engelsk DEP.

Selv hed jeg SPA/MST, den gang hvis i vil slås !

 • 0
 • 0

Der er færre bier, men vist ikke pga. pesticider:

"Årsagen til den alvorlige situation menes at være en kombination af den milde vinter 2006-07, den våde sommer sidste år og et kraftigt angreb af virus som følge af et højt antal varoamider."

Kilde: http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

Faktisk er tendensen til at bier lider gift døden for nedadgående set over de sidste mange år: http://www.agrsci.dk/ny_navigation/nyheder...

Gad vide hvilken rolle tørken spiller?

 • 0
 • 0

Gad vide hvilken rolle tørken spiller?

Ingen for biernes overlevelse, hvis biavleren følger god praksis og sikrer, at der er vand inden for rækkevidde - ofte i form af et kar i bigården.

Men tørke kan have stor betydning for planternes nektarproduktion og dermed honningudbyttet.

 • 0
 • 0

Claus, har du set hvem du citerer? De er nok ikke ligefrem upartiske i en debat om forbud mod visse pesticider...

Bemærk iøvrigt ordet "menes". I mine ører er det en holdning og ikke fakta.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Hej Troels Tjo. Jeg var opmærksom på kilden. Men de forkommer mig mere saglige og nøgterne end nærværende medie i denne sag. Mht. til deres evt. partiskhed fremgår det hvis man læser artiklen at en massedød blandt bierne også være et problem for dele af landbruget. Gør det ikke indtryk at man rent faktisk finder stadig færre forgiftningstilfælde blandt de døde bier avlerne sender ind? (det andet link) Selvsamme biavlere er iøvrigt også bekymrede over varoamiderne:

http://naturhonning.dk/honningselect.asp?I...

 • 0
 • 0

(Der forsvandt noget, her er resten) ............................. Eller at mange af bierne faktisk døde af virus mens de var i hi i vinter:

http://www.tv2east.dk/article?id=28615

Jeg ved godt jeg ikke kommer nogen vegne med enkelte af jer ærede meddebatører. Automatreaktionen mod det konventionelle landbrug er grundigt indarbejdet. Men nu er der da stillet lidt information til rådighed for dem så vil danne sig en mening på et oplyst grundlag. Se også den anden bitråd for flere links.

 • 0
 • 0

Her i foråret var der hos os (sydsjælland) flere bier end der havde været i flere år, de er dog blevet væsentlig færre som tiden gik.

De sidste 3 år har der været bier her, ikke mange, men dog flere end i de 3 foregående år hvor jeg ikke observerede nogen.

Jeg kunne godt forestille mig at vi skal søge efter en kombination af uheldige omstændigheder. Diverse snyltere og vira har vel altid været der, så hvorfor skulle de være så fatale, medmindre der er andre ting der svækker bierne eller styrker skadedyrene. Ikke alt kan være så ensidigt og 'nemt' som diskussionen omkring vejrproblemerne, hvor den menneskeskabte CO2 udledning får skylden for alt.

 • 0
 • 0

Danmark havde for år tilbage en stor forskningsinstitution for biavl - Statens Biavlsforsøg. For 30 år siden blev denne vigtige institution stort set lukket af politiske grunde. En mindre del overlevede på Statens Planteavlsforsøg. Hvis vi havde haft denne forskningsinstitution idag, vidste vi sikkert mere om årsagen til biernes tilbagegang.

Der har altid forekommet massive biforgiftninger forårsaget af ulovlig anvendelse af pesticider på/nær blomstrene afgrøder. Det nye er at anvendelsen til bejdsning af frø kan forårsage biforgiftninger, og dette var ikke blevet opdaget hvis ikke man i Tyskland for en sikkerheds skyld havde fordoblet dosis.

Interessant i den forbindelse er at midlet clothianidin først blev godkendt i EU i begyndelsen af 2008!!

Hvad har vi mere i vente???

 • 0
 • 0

Jeg har ikke set flere bier i mit område end jeg kan tælle på min hånd, jeg tror vi kommer til at savne dem hvis de skulle gå hen og forsvinde.

 • 0
 • 0

Diverse snyltere og vira har vel altid været der

Problemet med varoamiden er af nyere dato - eller ihvertfald indenfor de sidste 10-15 år.

Selv om jeg er økolog, vil jeg gerne tage de konventionelle landmænd i forsvar i denne sag. Alle landmænd er interesserede i at få så mange bier som muligt i deres marker pga. bestøvningen. Nogle af de gifte de bruger KAN skade bierne, og det er tydeligt afmærket på de enkelte sprøjtegifte. Man må derfor tilrettelægge sin sprøjtning, så den f.eks. foregår efter solnedgang, når bierne er "gået i seng". Man kan også aftale med biavleren at lukke staderne af indtil sprøjtningen er ovre. Det er faktisk landmanden som hæfter hvis bierne dør, og kan blive afkrævet erstatning.

 • 0
 • 0

Astrup Jensen skriver:

"Danmark havde for år tilbage en stor forskningsinstitution for biavl - Statens Biavlsforsøg. For 30 år siden blev denne vigtige institution stort set lukket af politiske grunde. En mindre del overlevede på Statens Planteavlsforsøg. Hvis vi havde haft denne forskningsinstitution idag, vidste vi sikkert mere om årsagen til biernes tilbagegang."

Ja så slap vi for alle de mange gætterier. For nok forsvarer en anden debatør -Karsten Neve Pedersen den konventionelle landmand og skriver at landmændene også er interesseret i bier og god bestøvning. Det er rigtigt, men markedsføringen af "smarte" kemikalier er in , også i landbruget, og langt bedre en den "gamle" historie med bierne og blomsterne.

Hvor mange er egentlig klar over at kemi og gensplejsning er årsag til at mange rapsmarker ud over landet, som for år siden var en hovedtrækkilde for bierne i dag næsten ikke besøges af bier?

At syntetiske nikotingorbindelser er skadelig for bierne er åbenbart bevist i tyskland. Men de er sikkert "vældig gode" til at bekæmpe en lang række uønsket utøj hos moderne landmand.

Lad os nu få undersøgt brugen og den reelle udbredelse af en uvildige instanser så vi kan få fakta på bordet. Statens biavlsforsøg bliver nok ikke oprettet igen (desværre), men andre kan vel også gøre det.

Mvh TN

 • 0
 • 0

Hvor mange er egentlig klar over at kemi og gensplejsning er årsag til at mange rapsmarker ud over landet, som for år siden var en hovedtrækkilde for bierne i dag næsten ikke besøges af bier?

Har du ikke en kilde?

 • 0
 • 0

Torben Nielsen:

Hvor mange er egentlig klar over at kemi og gensplejsning er årsag til at mange rapsmarker ud over landet, som for år siden var en hovedtrækkilde for bierne i dag næsten ikke besøges af bier?

Er du klar over at gensplejset raps slet ikke dyrkes i Danmark?

Torben Nielsen:

At syntetiske nikotingorbindelser er skadelig for bierne er åbenbart bevist i tyskland. Men de er sikkert "vældig gode" til at bekæmpe en lang række uønsket utøj hos moderne landmand.

Problemerne i Tyskland synes at skyldes forkert anvendelse hvor midlet stik mod hensigten er blevet spredt i luften. I den anden tråd om emnet har jeg linket til et par undersøgelser af midlernes virkning på bier ved korrekt anvendelse. (Er det en ny politik på ing.dk at presse to artikler ud af alle historierne?)

Kim Michelsen:

Diverse snyltere og vira har vel altid været der, så hvorfor skulle de være så fatale, medmindre der er andre ting der svækker bierne eller styrker skadedyrene.

Har du hørt om elmesyge og sælpest? Det er skam ikke så usædvanligt at en art rammes af en helt naturlig epidemi. Jeg ved ikke hvor den der forstilling om at naturen ville være i perfekt balance uden os stammer fra. Det er nonsens. Naturen har aldrig været i balance, som evolutions historien så tydeligt viser.

Karsten Neve Petersen:

Selv om jeg er økolog, vil jeg gerne tage de konventionelle landmænd i forsvar i denne sag. Alle landmænd er interesserede i at få så mange bier som muligt i deres marker pga. bestøvningen.

Sådan Karsten :) Det er rart se nogen tage afsæt i fakta. Det tror jeg også tjener miljøet bedst i længden.

 • 0
 • 0

Danmark havde for år tilbage en stor forskningsinstitution for biavl - Statens Biavlsforsøg. For 30 år siden blev denne vigtige institution stort set lukket af politiske grunde. En mindre del overlevede på Statens Planteavlsforsøg. Hvis vi havde haft denne forskningsinstitution idag, vidste vi sikkert mere om årsagen til biernes tilbagegang.

Statens Planteavlsforsøg blev til Danmarks JordbrugsForskning, som nu er blevet til Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Clothianidin anvendes ikke på markerne i Danmark, iflg. den forsker, som jeg spurgte for 5 minutter siden.

Jeg gentager det link om antal forgiftninger, som Claus kom med længere oppe i denne tråd.

http://www.agrsci.dk/ny_navigation/nyheder...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten