Miljøministerens HCB-kaos koster Danmark 12,5 millioner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miljøministerens HCB-kaos koster Danmark 12,5 millioner

En erstatning på 12,5 millioner kroner var prisen for, at miljøminister Karen Ellemann (V) sidste år kunne lægge en politisk møgsag død, da hun stoppede en planlagt og godkendt eksport af miljøgiften HCB fra Australien til Kommunekemi Danmark.

Det viser sig nu, da Folketingstidende har offentliggjort en hidtil hemmeligholdt aftale mellem Miljøministeriet og den australske virksomhed Orica, som var ansvarlig for affaldet.

Miljøministeriet har i løbet af sommeren betalt australierne 2,25 mio. australske dollar, svarende til 12-12,5 mio. danske kr., til at dække de udgifter, som australierne nåede at have til den aflyste transport. Udgifterne omfatter bl.a. shipping-omkostninger, herunder leje af skib, omkostninger til kurssikring af valutaer, omkostninger ved bankgaranti til den danske stat, forsikringsudgifter, udgifter til sikkerhedsforanstaltninger og interne administrationsomkostninger for Orica Limited.

Kammeradvokaten har ifølge aktstykket vurderet australiernes opgørelse og konkluderet, at beløbet formentlig vil være lavere end det, Miljøministeriet kan blive dømt til at betale ved en retssag:

'Det er mit indtryk, at Oricas krav om kompensation ligger i den lave ende af, hvad Miljøstyrelsen kunne risikere at blive dømt til at betale i erstatning til Orica, og det er derfor efter en samlet vurdering af sagen min anbefaling, at sagen afsluttes ved at imødekomme Oricas krav om kompensation mod, at selskabet forpligter sig til ikke at udnytte transporttilladelsen eller at fremsætte yderligere krav mod danske miljømyndigheder i anledning af sagen'.

Miseren begyndte i november 2008, da det australske miljøministerium anmodede Danmark om at modtage 6.100 ton HCB-affald til destruktion på Kommunekemi. På trods af protester fra lokalbefolkningen i Nyborg og flere af oppositionens partier valgte miljøministeren i oktober 2010 at sige ja til eksporten. Karen Ellemann begrundede senere beslutningen med, at Australien havde bevist, at landet ikke selv havde kapaciteten til at behandle affaldet.

»Vi skal gøre det for miljøets skyld. Australien kan ikke behandle affaldet. Etablering af et nyt anlæg i Australien med henblik på destruktion af HCB-affaldet vil samlet set indebære anvendelse af meget store ressourcer og vil dermed give en betydelig belastning af miljøet. Og da der ikke findes miljømæssigt forsvarlige behandlingsmuligheder i Asien, skal affaldet sejles til Europa. I Danmark har vi et velegnet anlæg, som man kan sejle direkte til. Når vi har evnen, og bliver spurgt, så har vi også en pligt til at hjælpe verden af med et stort miljøproblem,« forklarede hun på sin blog i oktober 2010 - få dage efter Orica fik tilladelse til at begynde transporten.

Oppositionen hamrede videre på ministeren ved at stille spørgsmål til sikkerheden under transporten og hos Kommunekemi og ved den rapport, som de australske myndigheder brugte til at bevise, at de ikke selv kunne behandle affaldet. Men Karen Ellemann stod alligevel fast. Indtil 2. december. Den dag bad miljøministeren Orica om at sætte transporten i bero.

»Der har været så meget utryghed både i offentligheden og fra politisk side, at jeg derfor ikke finder det rigtigt, at skibet skal afsejle nu. Samtidig har jeg besluttet, at jeg vil drøfte situationen igennem med min australske kollega Tony Burke,« begrundede miljøministeren.

  1. december var det så endeligt slut.

»Det er min politiske vurdering, at vi ikke kan modtage affaldet. Som situationen og diskussionen har udviklet sig med betydelig politisk og folkelig modstand, så virker det helt utænkeligt, at skibet med HCB-affaldet sejler til Nyborg. Det har jeg informeret Tony Burke om,« sagde miljøminister Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

Problemet var bare, at Orica havde fået en tilladelse, som de var i deres gode ret til at bruge, lige meget hvor meget modstand der var i Danmark.

I første omgang kom der ingen erstatningskrav fra hverken Orica eller Kommunekemi, som til gengæld måtte fyre 12 medarbejdere på grund af den aflyste handel.

Og imens sagen døde i den danske offentlighed, forhandlede Miljøministeriet og Orica i al diskretion. Før sommerferien endte forhandlingerne med, at finansudvalget godkendte den fortrolige aftale om en erstatning på 12,5 mio. kr.

I dag har Orica ifølge sin hjemmeside ikke fundet andre behandlingsmuligheder for HCB-affaldet, der bliver ved med at hobe sig op på virksomhedens anlæg i Sydney. HCB nedbryder nemlig de containere, som affaldet er pakket i, og derfor skal affaldet ompakkes hvert femte år, og de gamle beholdere bliver lagt oven i affaldsmængden.

Dokumentation

Læs aktstykket her

der besluttede sig for at lave en sag på at Kommunekemi passer deres arbejde.

Det var nu især S og SF der himlede op om at det var så giftigt og det ville forurene HELE DANMARK, og alle ville dø en grusom død hvis HCB affaldet kom til Danmark for at blive destrueret.

Så S+SF har kostet skatteyderne 12 mio gode danske kroner, og Kommunekemi måtte fyre 12 medarbejdere. Fandme flot gjort!

  • 0
  • 0

Dertil skal lægges tabte indtægter for KK, færre skatteindtægter efter fyringen af 12 medarbejdere osv. Den samlede regning kan sikkert let være mange gange større.

Desuden har vi fraskrevet os som en mulig afhjælper af lignende problemer i fremtiden.

  • 0
  • 0

Først jager blodhundene det udvalgte offer i skjul i sin hule.
- Og bagefter beskylder de hende for at have kostet landet penge, fordi hun sad og gemte sig og ikke udførte sit arbejde.

Og hvem er så disse "blodhunde"?

Ja primært var det vel EB, men behøves INGENIØREN at følge den linie?
Gør det, at mange ansatte i dette medie er "journalister", det virkeligt umuligt for INGENIØREN at fokusere på det virkelige problem:

Kyniske og grådige mediers kyniske kampagne - fulgt op af "medieskabte" populistiske politikere - tvang en saglig miljøminister til at forlade sagligheden og gøre skade for milliarder for Danmark pga. et alvorligt fald i international troværdighed".

Peder Wirstad

PS:
Det undrer mig ikke, at Magnus Bredsdorff er med på dette.
Han udpeger sig en trojansk hest i et teknologipostivt miljø som ingeniørmiljøet.

  • 0
  • 0