Miljøminister: Jeg overholder vindmølle-aftale til punkt og prikke

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken af, at hans aftale med Kommunernes Landsforening er et brud på energiforliget om opstillingen af vindmøller på land.

Han henviser til den nøjagtige formulering i energiforliget, som alle partier undtagen Enhedslisten står bag.

»Aftalen indebærer blandt andet, at der "indgås en aftale med KL om kommunernes planlægning (reservation af arealer) for 75 MW i hvert af årene 2010 og 2011". Det er præcist det, jeg har gjort,« pointerer Troels Lund Poulsen.

S, SF og Danmarks Vindmølleforening har ellers rettet en hård kritik mod ministeren for at »tale energiaftalen ned« og »fuske med tallene«.

Socialdemokraternes energiordfører, Mette Gjerskov, har blandt andet opfattet energiforligets afsnit om vindmøller på land anderledes, end det nu er kommet til udtryk med aftalen mellem Troels Lund Poulsen og kommunerne, som hun kalder »laveste fællesnævner«.

Troels Lund Poulsen mener derimod, at aftalen er »ambitiøs og realistisk«.

»Den går så langt, som man kan forpligte kommunerne, før end man kender de konkrete vindmølleprojekter,« siger han.

Et centralt kritikpunkt, som Danmarks Vindmølleforening har fremhævet, er, at aftalen ikke garanterer, at der rent faktisk bliver bygget 150 MW vindmøller på de udpegede områder. Hvis Naturklagenævnet eller andre instanser stopper opstillingen af vindmøller på de udpegede områder, så er der ingen garanti form, at nye områder bliver fundet.

Det ser miljøministeren ikke noget forkert i.

»Jeg hverken kan eller vil tilsidesætte befolkningens muligheder for at klage over planlægningen. Indkommer der klager, skal de selvfølgelig behandles efter reglerne i Naturklagenævnet, og den tid der går hermed, skal selvsagt ikke lægges kommunerne til last i en i forvejen stram tidsplan,« mener han.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvornår var det lige vi hørte det sidst ? Bevingede ord der dækkede over ”meget store problemer”. Jeg kan huske at ”der er ingenting fejet ind under gulvtæppet”. ,der hører til de mildere. ”Til punkt og prikke” minder lidt mere om ”der mangler ikke en gamacheknap”, som den franske krigsminister udtalte før man gik imod tyskerne i første verdenskrig. Desværre manglede både gamacher, transportmidler , våben og ammunition. Og Frankrig forblødte på slagmarken.

Når miljøministeren siger ”jeg overholder vindmølleaftalen til punkt og prikke” bør alle alarmlamper lyse. For nok eksporterer Vestas og Siemens møller til udlandet , men det danske hjemmemarked trænger til mere end et gevaldigt løft.

Nu hører miljøministeren nok til en af regeringens ”skarpeste knive i skuffen” så man må gå ud fra at , når man fører så tilbagholdende en politik og omskriver det uambitiøse til fremskridt , så bør man vågne op. Der står trods alt mange ingeniør jobs på spil, når branchen blæses ud mere på grund af politik end konkurrence.

Havde han i stedet fremkommet med en 2000 megawatt plan eller noget lignende ville der være tale om ambition og realisme, specielt når man ser på verdens energisituation.

Ian Jordan

 • 0
 • 0

som den franske krigsminister udtalte før man gik imod tyskerne i første verdenskrig.

 • tæt på, 'tihvertifald'! :) Som jeg husker min historie, blev dette (herostratisk) berømte udsagn faktisk afgivet til Napoleon III - på falderebet til den fransk-tyske krig i 1870!(?)

Havde han i stedet fremkommet med en 2000 megawatt plan eller noget lignende ville der være tale om ambition og realisme

 • det sidste (realismen) kan nu nok debatteres. Til gengæld tror jeg, at han ville være raget uklar med klima- og ENERGIministeren (ved at botanisere på hendes ressort-område)! :)
 • 0
 • 0

Som jeg ser det, er der ikke plads til flere vindmøller i elnettet med den nuværende infrastruktur og afregningsform. Der er ganske vist åbnet op for, at varmeværker kan bruge eloverløb til opvarmning. Desværre løber aftalen kun i 4 år, og man skal stadig betale en mindste afgift på 18 øre pr. kWh. Det gør at man ikke kan nå at afskrive varmepumper, og det er mindre atraktivt at bruge en elpatron. Der er heller ikke meget at hente i de private hjem med differentieret afregningspris. Så vidt jeg er orienteret betaler de stadig fuld afgift, så det kun er selve energiprisen der varierer. Jeg kan være galt orienteret her, så ret mig endelig. Den type målere kører desuden kun i få hjem endnu, så det batter ikke rigtigt noget.

Det er kort sagt en ommer. Varieret elpris på både energprisen og afgiften, og en del flere år til udløb af aftalen, så man kan nå at afskrive, så kan der implementeres meget mere vindkraft.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten