Miljøundersøgelser kan blive obligatoriske for skifergas

Der var heftig debat i Europa-Parlamentet i dag forud for afstemningen i morgen om, hvorvidt det fremover skal kræve en miljøvurdering, før man må bore efter skifergas i EU-landene. Forslaget splitter parlamentet, vurderer det danske parlamentsmedlem Anna Rosbach, der alligevel håber på en vedtagelse af forslaget.

Sidste år valgte den danske regering for første gang at kræve en fuld miljøkonsekvensvurdering, også kaldet VVM, før der kunne gives tilladelse til Nordsøfondens og det franske olieselskab Totals prøveboringer efter skifergas i Nordjylland.

Læs også: Skifergas-plan for Nordsjælland på trapperne

Nu vil EU-Kommissionen i forbindelse med en revision af VVM-direktivet gøre miljøundersøgelser obligatoriske før udvindinger af olie og gas i skiferlagene i EU-landene. Dermed stilles der de samme krav til skifergasboring, som allerede gælder for konventionel olie- og gasudvinding.

Ifølge Anna Rosbach, der er medlem af miljøpartiet Fokus og sidder i Europa-Parlamentets miljøudvalg, er hun et af de eneste medlemmer i sin konservative gruppe, der vil stemme for forslaget, som hun mener, er en klassisk interessekonflikt, der handler om at lade sundhed og miljøhensyn komme før forretning:

»I stedet for at bore løs i undergrunden og bare håbe på, at det går godt, vil jeg hellere lade tvivlen komme borgerne til gode og kræve en undersøgelse først. Vi kan ikke vente på, at det går galt, før vi handler,« siger hun.

VVM-krav kan sætte stopper for skifergas

I dag er boringer efter skifergas og -olie ikke omfattet af EU-direktivet om obligatorisk VVM, da man tidligere vurderede, at produktionen var for lille til, at man ville kræve de omfattende undersøgelser forud for boringerne.

Men interessen for skifergas er de seneste år steget voldsomt verden over. Også i Danmark undersøger man mulighederne for udvinding af skifergas, hvilket har mødt stor modstand fra grønne grupper, der frygter at kemikalierne, der bliver brugt ved udvindingen, kan forurene grundvandet.

Læs også: Drikkevandsboringer nær skifergasbrønde er smækfyldt med tungmetaller

Tarjei Haaland, der er klima- og energiekspert hos Greenpeace, håber, at ændringen af VVM-direktivet går igennem i morgen, da han mener, at det kan få olieselskaber til helt at droppe at bore efter skifergas i Europa:

»Sidste år opgav et selskab planlagte boringer i Østrig, da regeringen indførte et nationalt krav om VVM-undersøgelser, som selskabet fandt alt for omstændeligt og besværligt,« siger han.

Da VVM-kravet blev gennemført for prøveboringerne i Nordjylland, anslog Total, at det ville forsinke projektet i mindst et år. Tarjei Haaland håber, at EU-krav om obligatorisk VVM også vil få Total til at opgive planerne om udvinding af skifergas i Danmark.

Østlande spænder ben

Ifølge Anna Rosbach, var det også argumentet om det besværlige bureaukrati ved VVM, der gik igen hos modstanderne af ændringen i dagens debat i Europa-Parlamentet.

»Det er klart, at lande som Tjekkiet og Polen, der håber på, at skifergassen kan gøre dem uafhængige af Rusland, ikke ønsker indblanding fra EU. Men det ændrer ikke på fornuften i først at klarlægge, om udvindingen gør mere skade end gavn,« siger hun.

Foruden Polen og Tjekkiet, peger hun også på England som et af de lande, som hun forudsiger størst modstand fra ved afstemningen i morgen. Den danske klimakommissær Connie Hedegaard (K) og sundhedskommissær Tonio Borg var blandt fortalerne for ændringerne i direktivet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

http://ec.europa.eu/environment/integratio...

Et lille citat fra den 78 siders lange rapport: " This Executive Summary presents the key findings of the study on the regulatory provisions governing key aspects of unconventional gas development in Bulgaria, Denmark, Germany, Lithuania, Poland, Romania, Spain and United Kingdom conducted on the basis of information collected between October 2012 and April 2013.... "

Det danske " Annex B – Denmark Country Study " har jeg ikke kunnet finde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten